Momentka z olympijské kvalifikace boxerů v Londýně

Momentka z olympijské kvalifikace boxerů v Londýně | foto: AP

Nezodpovědnost, spílají turečtí boxeři. Na kvalifikaci se tři nakazili

  • 6
Na nedávné olympijské kvalifikaci boxerů v Londýně, která se jako jedna z mála sportovních událostí v době pandemie koronaviru konala, se nakazili tři účastníci turecké výpravy. Předseda tureckého svazu Eyüp Gözgec řekl listu The Guardian, že měli pozitivní test dva boxeři a trenér. Obvinil proto Mezinárodní olympijský výbor z nezodpovědného jednání, protože soutěž nezrušil.

Olympijské kvalifikace se zúčastnilo i šest českých reprezentantů a sami byli překvapeni, že se turnaj koná. Nakonec bylo dění v Copper Box Areně ukončeno po třech dnech. Dva dny se boxovalo s účastí diváků, až pak došlo na první bezpečnostní opatření. V Londýně o účast na hrách v Tokiu, které byly v úterý odloženy na příští rok, usilovalo na 400 boxerů z téměř 50 zemí.

„Zatímco svět přijímal extrémní opatření k řešení koronaviru, pracovní skupina MOV a britská vláda umožnily zahájení turnaje, i když mnozí z nás měli obavy a téměř každý jiný sport se zastavil,“ řekl Gözgec. „Všichni tři s pozitivním testem jsou naštěstí v dobrém stavu,“ doplnil.

Gözgec zkritizoval pracovní skupinu MOV i britskou vládu, protože byly za konání turnaje zodpovědné. Boxerská organizace AIBA je totiž v suspendaci, poté co dlouhodobě čelila kritice za špatné hospodaření, personální záležitosti, systém rozhodčích a nedostatky v antidopingovém programu.

MOV ale v prohlášení vinu za pozitivní případy odmítl. „Není možné znát zdroj infekce. Řada účastníků se připravovala na kempech v Itálii, Británii nebo ve svých domovských zemích před začátkem kvalifikace 14. března. A teprve nedávno se vrátili domů,“ uvedli představitelé olympijského výboru.

Navíc se MOV odkázal na britské úřady. „V té době ještě nevydaly žádná omezení či doporučení a probíhaly i jiné sportovní akce. Až když byla tato opatření zavedena, box skončil,“ dodal se vzkazem, že nemocným Turkům přeje brzké uzdravení.

V Londýně Českou republiku zastupovali Kevin Godla, Pavel Polakovič, Miloš Bartl, Karel Hořejšek, Lenka Bernardová a Martina Schmoranzová. Všichni jsou nyní v domácí karanténě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž