Koně odjíždějí závodit do Pardubic

Světlá Hora, Malá Morávka - Druhý pokus o kvalifikaci na Velkou pardubickou steeplechase v pátek koně a jejich jezdce čeká v Pardubicích. Doběhnou-li v Memoriálu majora Miloše Svobody do cíle, mohou ve 111. ročníku nejprestižnějšího překážkového dostihu sezony startovat. Z Moravskoslezského kraje trenéři Čestmír Olehla (Světlá Hora) a Antonín Novák (Malá Morávka) do druhé kvalifikace přihlásili dva koně.
V barvách stáje Wrbna poběží Mister Luce, bruntálský Jantar bude reprezentovat Torpille. Do kvalifikačního dostihu je přihlášeno dvacet koní. Mimo jiné i trojnásobný vítěz Velké Peruán, jehož majitel si start v první kvalifikaci na poslední chvíli rozmyslel.

Sedmiletý Mister Luce do Pardubic vyráží jako náhradník. Trenér Čestmír Olehla původně počítal s tím, že poběží Toblino. Ten je však z minulých závodů potlučen a odpočívá. "Pokopal si nohy, takže jsem mu dal klid," říká Olehla. "Ještě se poběží dvě kvalifikace, Toblino by neměl mít problém se do Velké dostat." V sedle obrovitého Mistra Luceho bude Jiří Kameníček.

Stáj Jantar Bruntál spoléhá na Torpilleho. Osmiletý kůň letos znovu začal po zranění běhat a mohl by promluvit do dění na špici. Povede jej zkušený František Jasinský. Torpille sice letos ještě trať dlouhou 5800 metrů neběžel, ale jeho silnou zbraní je úžasné zrychlení v cílové rovině.

Výhodou pro oba koně z regionu navíc mohla být nižší váha. Jako polokrevníci budou zatíženi 64 kilogramy, kdežto ostatní plnokrevní koně ponesou o tři kila víc. To může být na tak dlouhé trati znát. "Zvlášť, když bude měkká půda, jak všichni doufáme," dodal trenér Olehla.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž