Bryant, Novotná, Pantani... Kteří slavní sportovci opustili svět předčasně

  • 20
V neděli večer ztratil nejen basketbal, ale celý svět výraznou osobnost. V 41 letech zemřel jeden z nejlepších hráčů všech dob Kobe Bryant. Kteří další slavní sportovci opustili svět předčasně? Podívejte se na výběr serveru iDNES.cz.

Kobe Bryant (zemřel 26. ledna 2020)

Basketbalista Kobe Bryant na snímku z prosince 2015

Byl dvojnásobným olympijským vítězem, pětinásobným šampionem NBA a jedním z nejlepších střelců v dějinách nejslavnější basketbalové ligy. Svět opustil v 41 letech. Zahynul při havárii vrtulníku v Kalifornii.

Richard Burns (25. listopadu 2005)

Richard Burns

V roce 2001 se stal druhým britským pilotem, který ovládl mistrovství světa v rallye. O dva roky později mu lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Ačkoliv podstoupil chemoterapii a posléze i operaci mozku, ve 34 letech nemoci podlehl.

Florence Griffithová-Joynerová (21. září 1998)

Florence Griffithová-Joynerová

Trojnásobná olympijská vítězka, světová rekordmanka v bězích na 100 a 200 metrů. V 38 letech nečekaně ve spánku zemřela. Její smrt vyvolala řadu otázek, podle vyšetřovatelů se nejspíše udusila při epileptickém záchvatu.

Nicky Hayden (22. května 2017)

Nicky Hayden

V královské motocyklové třídě strávil třináct sezon, v roce 2006 se stal šampionem v MotoGP, poté závodil v mistrovství světa superbiků. V 35 letech nečekaně zemřel. Osudnou se mu stala nehoda na kole, při níž se srazil s automobilem.

Ulrike Maierová (29. ledna 1994)

Ulrike Maierová

Plánovala ukončit svou bohatou kariéru, během níž se stala dvojnásobnou lyžařskou mistryní světa v super-G, vdát se a věnovat se rodině. Při sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu ale ve velké rychlosti upadla a udeřila se do hlavy. Lékaři už jí nedokázali pomoct. Bylo jí 26 let.

Colin McRae (15. září 2007)

Colin McRae, tragicky zesnulý jezdec rallye

Během kariéry vybojoval celkem 25 vítězství v závodech mistrovství světa v rallye, v roce 1995 jako první Brit dokonce celý šampionát vyhrál. Zahynul v 39 letech při havárii helikoptéry, kterou sám řídil. Spolu s ním zemřeli další tři lidé včetně jeho pětiletého syna.

Jana Novotná (19. listopadu 2017)

Jana Novotná zvítězila ve dvouhře i čtyřhře na Turnaji mistryň, konaném v roce...

Jedna z nejvýraznějších českých tenisových osobností, někdejší světová dvojka a vítězka Wimbledonu. Svůj boj s rakovinou, kterou ji lékaři dříve diagnostikovali, prohrála těsně po svých 49. narozeninách.

Marco Pantani (14. února 2004)

Italský cyklista Marco Pantani

V roce 1998 se zapsal do historie cyklistiky, když triumfoval na dvou nejprestižnějších závodech světa - Tour de France a Giru d’Italia. Zemřel ve 34 letech, první závěry vedly k tomu, že se předávkoval kokainem, později vyšlo najevo, že hlavním důvodem byla přílišná dávka antidepresiv.

Letecká nehoda v Jaroslavli (7. září 2011)

Zleva: Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek

Hokejisté ruského Lokomotivu Jaroslavl mířili na utkání KHL do Minsku, kde měli sehrát úvodní utkání nového ročníku. Do cíle ale nedoletěli. Hned po startu se totiž jejich letadlo zřítilo a na jeho palubě přišlo o život 44 lidí. Mezi nimi byli i tři čeští hokejisté Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž