TAK JAKO VE STARÉ ANGLII. Elegantní klobouky na pardubickém závodišti během

TAK JAKO VE STARÉ ANGLII. Elegantní klobouky na pardubickém závodišti během Velké. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jak rozzářit dostihy? Klobouky to zařídí, platilo i v Pardubicích

  • 9
Není to Ascot. Královská tradice z Britských ostrovů je však na dostihových kláních klasikou. Velká Pardubická není výjimkou. Až by se chtělo říct: Klobouk, kam se podíváš. Pestré barvy, nápadité kreace od jednoduchých čelenek s květinovými vzory po originální rozměrné klobouky zdobené výrazným peřím - i taková byla Velká pardubická 2012.

"Jak se nám to díky nim krásně rozzáří, že!" pochvalovala si Marie Daubnerová.

Už deset let provozuje na pardubickém závodišti stánek firmy Avore Olomouc s klobouky. Dostihy vítá jako ideální příležitost návratu k ženské eleganci dvacátých a třicátých let minulého století, kdy byly klobouky součástí společenských oděvů.

"Škoda, že to takhle nevypadá i na českých ulicích," posteskla si poté, co postarší dámě prodá elegantní krémový klobouk s výraznou stuhou. Nabídka v nevýrazném stánku v areálu závodiště je bohatá. A zákaznicemi je nabito.

Můžu vyzkoušet ten zelený s peřím? Já bych radši něco klasičtějšího - prodavačky čelí v průběhu dostihového dne nejrůznějším požadavkům. Časem se hodně změnily. Před lety u českých žen vítězila střídmost, jednoduchost.

"Ale zejména na dostizích se začaly dámy víc pídit po opravdu výrazných, extravagantních kloboucích. Každá chce zaujmout," vyprávěla Daubnerová.

V areálu závodiště hned zrána rozestaví na čtyřech stojanech před stánkem ty nejkrásnější kousky. Elegantní černý "bonbon" s bílou aplikací vedle klasického světlého klobouku s geometrickými doplňky a kousek dál extravagantní růžový kousek s velkými květinovými aplikacemi, jehož cena přesahuje tři tisíce korun.

Nejvíc práce mají prodavačky kolem poledne, před začátkem dostihového dne. Příchozí dámy se potřebují vyzbrojit. Půl hodiny před startem vrcholného dostihu už je kolem stánku pusto. "Taky zavíráme a běžíme se koukat. Přece bychom si Velkou pardubickou nenechaly ujít," rozesmála se Daubnerová.

Ale kam s tou krásnou po dostizích? vkrádá se myšlenka. Přece jenom výrazná pokrývka hlavy k dennímu nošení nevybízí.

"Kdepak! Je to pouze o zvyku. Vernisáže, výstavy, koncert - pokud si dáma vezme takový klobouk, vždycky se stane centrem pozornosti," je přesvědčena odbornice přes módní doplňky. "Navíc, ty extravagantní klobouky jsou opravdu jedinečné, každý kus je originál," zdůraznila.

Když se před startem Velké pardubické zadívala na tribunu, měla radost. Hned několik kousků z jejího zeleného stánku se skvěl v hledišti. Byť to nebylo v Ascotu...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž