Klásek bude hrát nejlepší soutěž světa

Hlučín, Ostrava - Marek Klásek postupně šplhá v klubové hierarchii. Z ostravské Nové huti se prokousal až do hvězdného Grenzau. To je absolutní klubový vrchol v Německu i ve světě. Teď však musí Klásek dokázat, že na špici opravdu má. Sedmadvacetiletý Klásek zatím prošel pěti kluby. Začínal v Nové huti, náhradní vojenskou službu si odkroutil v Hutních montážích Ostrava, pak hrál třetí ligu v Německu za Karlsruhe.

Před čtyřmi lety se vrátil domů a provinční Mokré Lazce dotlačil ke dvěma medailím. To mu vyneslo angažmá v mistrovském Frýdku-Místku. Včera odjel z Hlučína do Německa. Za čtrnáct dní začíná Bundesliga.

S Grenzau už za sebou máte tři týdny kondiční přípravy. Jaké jsou vaše dojmy z nového prostředí?
Ty nejlepší. Starají se o mě fakt dobře. Klub se mi snaží ve všem vyjít maximálně vstříc, pomáhají mi lidé z vedení i fanoušci.

Fanoušci? S čím konkrétně?
Dva tři kluci z fanklubu mi pomáhali se stěhováním, převážením  věcí, zařizováním bytu a tak.

Byl jste v Německu i s rodinou?
Tři týdny jsem byl sám, měl jsem hodně zařizování. Teď už  beru děcka a manželku s sebou.

Nebude to pro děti šok?
V tom mám štěstí, jsou ještě malé a zatím nechodí do školy. Starší  bude mít v září čtyři roky, mladší má rok a půl. Chtěl bych v Německu nějaký čas vydržet,  takže věřím, že si všichni rychle zvykneme. Než půjde starší kluk do školy, má dva roky na orientaci

Podepsal jste dlouholetou smlouvu?
Ne, jen na rok s roční opcí. Je na mě, abych ukázal, že na Bundesligu mám, a v Grenzau se udržel. Věřím, že to dokážu, bude to pro mě zlomový rok v kariéře.

Jakou roli hrál při přestupu Petr Korbel, který tam před vámi působil?
Dost velkou. Petr se za mě přimluvil, domlouval schůzky, bez něj bych se do Grenzau nedostal. Je cítit, že si v Německu udělal opravdu velké jméno.

To vás může i zasáhnout, těžko se vyhnete srovnávání...
Petr mě na to sám upozorňoval, hodně jsme o tom mluvili. Vím, že mě s ním budou fanoušci srovnávat, ale na to můžu říct jen jedno: Korbel je Korbel a Klásek je Klásek. Je jinde než já, to je mi jasné, ale chci ze sebe vydat maximum a dokázat, že špatný nejsem.

V Německu jste už dřív působil, pomohlo vám to?
Když jsem hrál v Karlsruhe třetí ligu, tak  jsme vyhráli a postoupili do druhé. V kraji jsem si nějaké jméno udělal, dobře si procvičil  jazyk a trochu i poznal německou mentalitu. Ano, tohle všechno mi teď pomáhá, nejdu do úplně  neznámého prostředí. Pikantní je, že Karlsruhe se mezitím probilo až do Bundesligy a hned ve  třetím kole se s ním utkáme.

Jaká vlastně bude sestava mistrovského Grenzau? Už máte rozdělené posty?
Jedničkou týmu je  Číňan Ma Wenge, dvojkou Polák Blaszczyk, trojkou naturalizovaný Číňan Chen Zhibin, který o  víkendu vyhrál Velkou cenu Prahy, a čtyřkou já.

Nebude problém s uvolňováním do reprezentace?
Klub mi dal kalendář akcí, já si měl  zaškrtnout místa pro reprezentaci. Problém by to tedy být neměl, šampionát a kontrolní  turnaje stihnu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž