Keňský rychlobruslař chce do Turína

Praha - George Muiruri má sen: mistr Keni v jízdě na in-line bruslích chce závodit na olympijských hrách. Na zimních! V jeho ideální představě bude prvním prvním východoafrickým rychlobruslařem pod pěti kruhy, v Turíně 2006. "A chci tam dosáhnout něco velkého," říká odhodlaně čtyřiadvacetiletý Keňan.

Nechce být za exota. Proč taky, když po šesti týdnech tréninku zdolal na závodech v USA rychlobruslaře, který se jízdě na dlouhých nožích věnuje sedm let? Když se techniku jízdy bude v olympijské hale v Salt Lake City učit od aktuálního mistra světa na 500 m Chada Hedrika?

"Má divoký start a skvělé fyzické parametry. Je ambiciózní a oddaný," říká o něm Peter Swenson, profesor politologie na univerzitě v Yalu. Poprvé se potkali na stadionu v Danbury. Swenson si jej jako člen místního rychlobruslařského klubu všiml na ledě a nabídl mu pomoc.

Neznámým mladíkem byl k jeho překvapení mistr Keni v jízdě na li-line bruslích a druhý z prestižního Londýnského půlmaratonu a maratonu v newyorském Centrálním parku. Který však stál na bruslích s dlouhými noži poprvé...

Trénovali čtyřikrát v týdnu na stadionech v Yale a Danbury. Po šesti týdnech se Muiruri postavil na start místních závodů - a vyhrál. "Každý je překvapen, jak jsem se zlepšil," pochvaluje si mladý Afričan. Budu pokračovat a bude to ještě lepší," je přesvědčen. Do Turína se chce se připravit na 1500 a 5000 m, troufá si splnit kvalifikační limity. 

Vedle tréninku se několikrát v roce vrací do Keně, odkud odešel koncem roku 2003. "Potkal jsem George v listopadu 2003. Za tři týdny jsem měl pro něj víza a jeli jsme do Ameriky," vzpomíná Muiruriho objevitel Pat Beldotti, který úzce spolupracuje s Keňským olympijským výborem.

Jeho zástupci už shánějí pro George Muiruriho sponzory, kteří by finančně přispěli na přípravu nadějného rychlobruslaře. Aby mohl následovat své předchůdce z lyžařské stopy. Henry Bitok a Philip Boit byli v Naganu 1998 prvními Afričany, kteří startovali na zimních olympijských hrách.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž