Karviná se prohnala ligou jako vítr

Karviná - Jako vítr se házenkáři Baníku Karviná prohnali premiérovým ročníkem Handball International League. Vyhráli základní část, vybojovali český titul. Ještě je sice čeká interligové play off se slovenskými týmy a Český pohár, ovšem to už je pro ně nadstavba navíc. "Zajímal nás český titul, ten nám zajistil účast v Lize mistrů," říká Michal Brůna. "Samozřejmě chceme vyhrávat dál, ale už to pro nás bude soutěž navíc. Budeme ji hrát hlavně pro diváky."
Karvinští vybojovali čtvrtý mistrovský titul v historii (1968, 1972, 2000 a 2001). V současné době vládnou české házené. "Není to jen dílo moje či hráčů prvního týmu," říkal trenér Ivan Hargaš po finálovém duelu s Frýdkem-Místkem.

"Podílí se na tom celý klub. Tituly sbírají dorostenci, starší i mladší, mládežnická základna je super. Bylo by trestuhodné, kdybychom s takovou podporou nevyhrávali."

Karvinští mají opravdu z čeho těžit. Dozrála silná generace odchovanců - Tomáš Heinz, Michal Brůna, Tomáš Laclavik či Martin Galia, to už jsou házenkářské hvězdy. A v záloze čekají další - Pavel Horák, Marek Tůma, Aleš Kratochvíl, Benjamin Liszok.

Házenkáře Karviné v letošním ročníku nepřibrzdilo ani to, že jim před sezonou odešli nejúdernější střelci Luděk Drobek a Kamil Heinz do italského Conversana. Nákupy se podařily. Mladičký Slovák Pavol Polakovič je dravý a rychlý, může hrát na křídle stejně dobře jako na spojce.

Veteráni a sběratelé úspěchů Andrej Titkov si stejně jako brankář Miloš Slabý po slabším rozjezdu postupně našli své místo v sestavě a několikrát na sebe upozornily i mladé spojky Pavel Prokopec a Petr Zika.

Díky pestré skladbě a skvělému Radčenkovi na rozehrávce tak mohli Karvinští hrát rychlou a velmi atraktivní házenou. Titul získali naprosto zaslouženě.
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž