Kapitán Reichel zažehnal hrozbu

P e t r o h r a d (Od našeho zvláštního zpravodaje) -
Chvilky děsu ze slovenského povstání ukončil kapitán Reichel. Z voleje sklepl Prospalovu přihrávku z rohu mezi betony mladíka Lašáka. V čase 58:58 zvýšil na 5:3, se zvednutýma rukama a rozjasněnou tváří vyskakoval do vzduchu. Hokejová reprezentace v bitvě územně i historicky blízkých národů obhájila titul mistrů světa. V zápase se českých fanoušků zmocňovaly euforie i strach. Za šest minut první třetiny si tým vystavěl třígólový náskok. Sýkora a Procházka zakončili pohledné kombinace v přečíslení tři na dva. Na 2:0 zvýšil exkluzivní trefou Tomáš Vlasák. Buzek se právě vracel z trestné lavice, pěkným pasem vysunul Vlasáka na pravou stranu. Zručné křídlo tam snadno obešlo Podhradského a klasickým blafákem do bekhendu oklamalo mladého gólmana Lašáka. Po pauze šampioni tonuli v krizi. Vzdorovali při pěti vyloučeních, vynikající Čechmánek inkasoval jedině po precizní ráně beka Štrbáka. Za soupeře přece nastoupil obránce Sekeráš, byť mu lékaři po otřesu mozku nedoporučovali riskovat. Měl posílit právě přesilovku, mocnou slovenskou zbraň na šampionátu. Trenér Augusta znovu zredukoval sestavu na tři pětky, síly se pekelně rychle vytrácely, ale kolektiv vydržel do přestávky. Ve třetí části po nádherné akci Výborného s Dopitou pojistil náskok na 4:1 svou premiérovou trefou na turnaji mladík Tomajko, jenže Slováci se ještě nevzdali. Dvěma brankami vleže či v pádu snížili na 4:3. Dvakrát se ještě před Čechmánkem strhla nepřehledná skrumáž, ale rozhodla až spolupráce Prospala s Reichlem.
Branky a asistence: 7. Sýkora (Procházka, Varaďa), 10. Vlasák (Buzek), 13. Procházka (Varaďa, Reichel), 43. Tomajko (Dopita, Výborný), 60. Reichel (Prospal) - 28. Štrbák (Suchý, Pucher), 56. Hlinka, 58. Šatan (Bartečko). Rozhodčí: Acheson (Kan.). Vyloučení: 9:5, navíc Buzek 10 min. Využití: 0:1. Diváků: 12.350. Třetiny: 3:0, 0:1, 2:2. Vývoj skóre: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3.

Česko: Čechmánek - Sýkora, Kučera, Štěpánek, Benýšek, Buzek, Martínek - Výborný, Dopita, Tomajko - Prospal, Reichel, Vlasák - Varaďa, Patera, Procházka - Havlát, Broš, Čajánek.

Slovensko: Lašák - Suchý, Štrbák, Višňovský, Chára, Podhradský, Droppa, Jasečko, Sekeráš - Šatan, Handzuš, Bartečko - Plavucha, Kapuš, Vaic - Pardavý, Hurtaj, Hlinka - Pucher, Hreus, Bartoš.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž