Štěpánka Hilgertová (vpředu) a Irena Pavelková

Štěpánka Hilgertová (vpředu) a Irena Pavelková - České kajakářky Štěpánka Hilgertová (vpředu), Irena Pavelková (vlevo) a Marie Řihošková vybojovaly stříbrné medaile ve finále slalomu hlídek na mistrovství světa ve vodním slalomu v pražské Troji. | foto: Stanislav Peška, ČTK

Kajakářky i kanoisté mají z hlídek stříbra

Praha - Dvě stříbrné medaile dnes získali čeští vodní slalomáři ze závodů hlídek na mistrovství světa v Praze-Troji. Na druhém místě skončily kajakářky a singlkanoisté. Obhájkyně titulu dost překvapivě a těsně prohrály s Francouzkami, singlkanoisté nestačili pouze na Němce.

Kajakářky útočily na třetí zlato za sebou, ale druhou jízdu pokazily a musely se spokojit se stříbrem. U medailových žní z posledních tří šampionátů byly pokaždé Štěpánka Hilgertová a Irena Pavelková, do třetí lodě po Vandě Semerádové a Marcele Sadilové dnes usedla Marie Řihošková.

Ta si však v druhé jízdě připsala při průjezdu brankami dvě chyby a Hilgertová jednu, což bylo rozhodující. Úřadující mistryně světa totiž po první jízdě vedly, ale Francouzky pak zajely pouze s dvěma chybami a nečekaně vyhrály. Navázaly tak na páteční zlatý úspěch kajakářů a Francie má jako jediná země na kontě dva tituly.

Zatímco kajakářky ustoupily ze zlaté pozice, kanoisté se po dvou bronzech za sebou polepšili a dnes ve stejném složení vybojovali stříbro. V roce 2002 čeští reprezentanti dokonce vyhráli, ale tehdy místo Tomáše Indrucha jel Přemysl Vlk. Na třetí pozici dnes skončili Britové, až se čtvrtým místem se museli spokojit Slováci, jimž medaile unikla o nicotné dvě setiny.

Hilgertová byla po závodu hodně rozčilená, neboť si myslela, že její dvousekundová penalizace byla jediná a znamenala pokles na druhou pozici. Francouzky totiž vyhrály o sekundu. "Byla jsem rozčilená na sebe, navíc to byla snadná branka," řekla novinářům. "První jízda ale byla dobrá, pohoda se mi neztratila, první jízdou se naopak posílila," prohlásila.

Kanoisté věřili, že by mohli ještě zaútočit na zlato, ale ztráta po prvním kole na Němce byla velká. "Oni to nepokazili," pravil Stanislav Ježek, který se svými parťáky druhou jízdu vyhrál. "Ale stříbrná je super, porazili jsme silné Slováky, za to se musíme pochválit," dodal.

Pochvalu si za druhou jízdu vyslovili i Indruch a Jan Mašek. "Byla skoro bez chyby, až na ten můj šťouch," řekl Mašek. "Já z toho mám úžasný pocit, nezkazil jsem to jako v kvalifikaci," přidal se Indruch a potvrdil, že mu dnešní výkon zvýšil sebevědomí do nedělního závodu jednotlivců.

Výsledky:
3xC1:
1. Německo (Benzien, Bettge, Pfannmöller) 233,24 (2 trestné sekundy), 2. Česká republika (Ježek, Mašek, Indruch) 237,68, 3. Velká Británie 245,51 (4).
3xK1: 1. Francie (Picheryová, Ferová, Gaspardová) 264,87 (4), 2. Česká republika (Hilgertová, Pavelková, Řihošková) 265,88 (6), 3. Německo 268,85 (4).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž