Pavel Petřikov (v tmavém).

Pavel Petřikov (v tmavém). | foto: archiv sportovce

Judista Petřikov vyráží do Asie podpořit naději na olympiádu

  • 0
Ve středu odletěl do Spojených arabských emirátů a do Evropy se podívá až na počátku prosince. Přes měsíc trvající asijská mise má hradeckého judistu Pavla Petřikova posunout ke startu na olympijské hry 2016 v brazilském Rio de Janeiru.

Během ní se česká jednička v nejnižší váhové kategorii do 60 kilogramů představí už zítra na Grand Slamu v Abú Zabí, poté se přesune do Japonska na třítýdenní soustředění, po něm ho čeká turnaj Grand prix v Koreji a nakonec 5. prosince další Grand Slam tentokrát v Tokiu.

To vše absolvuje s vidinou bodů do světového žebříčku, který určí za rok na jaře pořadí, z něhož vzejdou účastníci olympiády v Riu. „Mám to dobře rozjeté a několik dobrých výsledků, které je možné ještě vylepšit,“ uvedl Petřikov před odletem.

Olympijská kvalifikace začala v červnu, Petřikov už stačil získat nadějný počet bodů, když se na konci září po třetím místě na turnaji Grand Prix v Záhřebu dostal do světové dvacítky. „Jsem rád, že se kolem ní motám, dokonce si někdo dal práci, aby to přepočítal na olympijský žebříček, a tam jsem snad devátý. Ale je to předčasné, navíc body z letošního roku se na rozdíl od dalších turnajů podělí dvěma,“ vysvětluje judista, který se pokouší o start na své třetí olympiádě.

Do Pekingu v roce 2008 se mu kvalifikovat podařilo, před dvěma lety v Londýně ale chyběl, když mu kvalifikace unikla o jediné místo. „Mám už toho za sebou dost a asi je to moje poslední šance, kdy se na olympiádu mohu dostat. Proto startu v Riu všechno podřizujeme,“ netají osmadvacetiletý judista, jehož otec Pavel Petřikov starší startoval v letech 1980, 1988 a 1992 dokonce na třech olympijských hrách a o čtvrtý start ho připravil bojkot her v Los Angeles v roce 1984, k němuž sáhla většina tehdejších socialistických zemí včetně Československa.

Svoji déle než měsíc trvající asijskou misi Petřikov zahájí na Grand Slamu v Abú Zabí, kde by ve své váze mohl být mezi osmi nasazenými borci. „Byla by to výhoda pro první kolo, což by mohlo trochu pomoci. Některé borce však neznám a mohou překvapit,“ poznamenal Petřikov.

Jak to bude vypadat na dalších dvou turnajích, dozví se český reprezentant až později. Předpokládá ale, že hlavně v Tokiu udělat pěkný výsledek bude hodně těžké: „Asi tam tam bude startovat řada mladých šikovných domácích borců.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž