MÁM BRONZ! Český judista Lukáš Krpálek se raduje z životního úspěchu, třetího místa na mistrovství světa. | foto: AP

Judistický supertalent Krpálek slaví historický světový bronz

  • 10
Dvakrát ovládl juniorské mistrovství světa, teď se český judista Lukáš Krpálek prosadil i v seniorské kategorii. Na světovém šampionátu v Paříži vybojoval pro Česko historický bronz. V souboji o třetí místo porazil Elka van der Geesta z Belgie.

Mezi muži se čeští judisté v historii samostatné republiky ještě nikdy na mistrovství světa z medaile neradovali. Jediné pódiové umístění slavila v roce 1999 Michaela Vernerová.

Až teď se o medaili postaral Krpálek. Světový bronz slaví v pouhých dvaceti letech. Díky tomu proklouzne do elitní desítky světového žebříčku hmotnostní kategorie do 100 kilogramů.

V souboji o třetí místo porazil judista z USK Praha, kam přišel z Jihlavy, zkušeného Van der Geesta. Po zápase se podíval na tribunu, odkud mu fandili jeho parťáci a rukama naznačil: "Je to tam!" Pak objal reprezentačního trenéra Petra Lacinu a prudce ho zvedl do vzduchu.

Utkání rozhodla situace necelé dvě minuty před koncem. Krpálek nastoupil do chvatu "goši guruma" a oba soupeři po nepřehledné situaci spadli na zem.

Rozhodčí ukázal wazari, což je druhé nejvyšší hodnocení. Jenomže se začal radovat Van der Geest! Ovšem předčasně, neboť sudí správně poslali do vedení českého judistu, jenž si v závěru vedení v pohodě uhlídal.

Skvělé vystoupení začal Krpálek výhrou v prvním kole nad Martialem Ewanem z Kamerunu. Pak zdolal i Artema Blošenka z Ukrajiny a Hee-Tae Hwanga z Jižní Koreji. Nad síly české naděje byl až ve čtvrtfinále Maxim Rakov z Kazachstánu.

V opravných bojích ovšem Krpálek opět zářil. Nejdřív přepral Levana Žoržolianiho z Gruzie a pak v životním zápase Van der Geesta.

Zlatou medaili v Paříži získal Tagir Chajbulaev z Ruska a stříbro bral Krpálkův čtvrtfinálový přemožitel Rakov.

Krpálek potvrdil, že je judistickým supertalentem. V juniorech se stal dvakrát mistrem světa a jednou ovládl evropský šampionát. Teď se dočkal i mezi muži. Česko se už nyní může těšit, co předvede za rok na olympiádě v Londýně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž