Lukáš Krpálek

Lukáš Krpálek | foto: ČTK

Judistovi Krpálkovi vyšla olympijská generálka v Praze výborně

  • 0
Forma přichází, může si před blížící se londýnskou olympiádou zavýsknout Lukáš Krpálek. Český judista ovládl Evropský pohár v Praze a při své cestě za triumfem porazil v kategorii do 100 kilogramů i světovou jedničku Maxima Rakova z Kazachstánu.

Krpálek vstupoval do turnaje v pražské hale Podvinný mlýn po náročně přípravě hodně unaven. Proto od sebe moc nečekal. "Mám toho za sebou strašně moc, takže na tom nejsem stoprocentně. Spíš půjde o to se poprat a vyzkoušet si soupeře, s nimiž bych mohl bojovat v Londýně. Na výsledek se nesoustředím," říkal Krpálek před soutěží.

I přes únavu se mu ale turnaj vydařil. V 1. kole zdolal Brita Jamese Austina (51. na světě) za tři minuty na ippon. Ještě rychleji si vedl proti Švýcarovi Patriku Moserovi, kterému nadělil ippon už v polovině souboje.

Větší práci mu dal čtvrtfinálový souboj s Němcem Dimitrim Petersem, kterému patří 22. příčka ve světovém žebříčku a jenž se rovněž představí v Londýně. Nakonec si Krpálek připsal důležité vítězství po časovém limitu na dvě wazari oproti jednomu soupeře.

V generálce na olympijské hry si česká medailová naděje s Rakovem poradila v semifinále a v souboji o prvenství zdolala na ippon dalšího Kazacha Viktora Demjaněnka.

Už v sobotu obsadil druhé místo David Dubský. Ve váhové kategorii do 73 kilogramů podlehl až ve finále Christopheru Voellkovi z Německa. Poslední turnaj před olympijskými hrami naopak nevyšel v téže kategorii olympionikovi Jaromíru Ježkovi, který prohrál hned první duel s Kanaďanem Nickem Trittonem.

Ježek, který se snaží nabrat před odjezdem do Londýna formu po čtyřměsíční pauze zaviněné zraněním, svedl s Trittonem vyrovnanou bitvu. Získal i juko, ovšem jeho soupeř zabodoval na vazari, které mu po uplynutí časového limitu přineslo vítězství.

První den pražského Evropského poháru se v hale na Podvinném mlýně vydařil ještě Václavu Sedmidubskému, který v kategorii do 73 kilogramů vybojoval dělené sedmé místo. Ostatní čeští judisté a judistky na přední umístění nedosáhli.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž