Jaromír Ježek zase vystoupal na nejvyšší stupínek. Ilustrační foto

Jaromír Ježek zase vystoupal na nejvyšší stupínek. Ilustrační foto | foto: Petr Šedivý, iDNES.cz

Judista Ježek si podmanil Madrid a řekl: Tenhle úspěch pořádně oslavím

  • 1
Přesně rok čekalo české judo na zlatou medaili z elitní série Světového poháru. Teď se díky Jaromíru Ježkovi dočkalo - mladý talent ovládl turnaj v Madridu.

"Paráda, neskutečně si to užívám," smál se Ježek do telefonu, který mu neustále pípal, jak mu přicházely zprávy s gratulacemi. "Už se těším, až tenhle úspěch oslavím."

Věčně usměvavý judista tak potvrdil návrat k elitě. Začal znovu shazovat zhruba osm kilo do hmotnostní kategorie do 73 kilogramů, aby zvýšil své postupové šance na olympijské hry v Londýně. Naposled se takhle trápil v roce 2008.

Na nedávném mistrovství Evropy a Grand Prix v Tunisu ještě velký výsledek nepřišel, teď se ale závodník Sokola Vršovice dočkal. Šest vyhraných zápasů ho v Madridu katapultovalo na nejvyšší příčku stupňů vítězů.

"Konečně jsem se dočkal. Loni se mi ve váze do 81 kilogramů tolik nedařilo, tak jsem rád, že jsem špatné výsledky prolomil úspěchem v Madridu," radoval se Ježek, který musel hned po turnaji na antidopingovou kontrolu. "Ze zlata mám radost i proto, že mě tu podporovala část rodiny. Sestřenice si totiž vzala Španěla, tak se přijeli podívat."

Student tělovýchovné fakulty v Praze si postupně poradil s Nišiamou z Japonska, Pakem ze Severní Koreje, Bruyerem z Itálie, Bottieauem z Belgie, Tatalašvilim z Gruzie a ve finále porazil během dvaceti vteřin Riada z Francie. Všechno parádní zápasy, které zvládl s viditelným přehledem.

"Ježek dnes předvádí parádní výkony, soupeře ničí neuvěřitelnými chvaty. Na Ježka zkrátka dneska nikdo neměl," chválil Ježka několikrát anglický komentátor internetového přenosu.

České judo se ze zlaté medaile ze série Světového poháru radovalo naposled přesně před rokem, kdy Pavel Petřikov a Lukáš Krpálek vyhráli v Bukurešti. Ježkův poslední triumf je ještě o téměř rok a půl starší. V únoru 2008 triumfoval ve Vídni.

Jaromír Musil a Jan Pinta vypadli po prvních zápasech, Lucie Chytrá a Hana Kodešová neuspěly v Bukurešti.

Výsledky

Muži, Světový pohár v Madridu

do 60 kg: 1. Yamamoto (Jap.), 2. Barreyre (Fr.), 3. Nour (Fr.) a Papinašvili (Gruz.)
do 66 kg: 1. Kozlovs (Lotyš.), 2. Hong (S. Kor.), 3. Cho (Kor.) a Pulyaev (Rus.)
do 73 kg: 1. Ježek (ČR), 2. Riad (Fr.), 3. Tatalašvili (Gruz.) a Romero (Šp.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž