Jaroš s Hrubým se chystají na dvě osmitisícovky

Praha - Jeden z nejlepších českých horolezců Radek Jaroš se opět vydává do Himaláje, se svým tradičním parťákem Zdeňkem Hrubým se chce pokusit zdolat sedmou nejvyšší horu světa, 8 167 metrů vysokou Daulághirí. Pokud by se dvoučlenné výpravě podařilo vystoupit na vrchol, pokusí se ještě o zdolání další osmitisícovky Annapurny (8 047).

Na Daulághirí Jaroš byl již v roce 2006, ale tehdy skončila jeho snaha 200 výškových metrů pod vrcholem. "Tehdy jsem se otočil, abych měl šanci se tam ještě jednou vrátit," prohlásil horolezec, který má na svém kontě šest zdolaných osmitisícových vrcholů.

Naposledy se mu podařilo vystoupit na horu vyšší než 8 000 metrů před třemi lety, kdy zdolal Nanga Parbat. Loni se Jaroš počtvrté v kariéře pokoušel o výstup na nejnáročnější vrchol K2, ale kvůli zranění prstu v základním táboře musel vzdát i pokusy o výstupy na Gašerbrum I a Gašerbrum II.

Po aklimatizaci chce česká dvojice vylézt na Daulághirí východní stěnou, kde vedou dva výstupy.

"Pokud se podaří vrchol zdolat a bude předpoklad dobrého počasí, přesuneme se pod Annapurnu," jmenoval Jaroš další horu, na niž by dvojice chtěla vylézt jižní stěnou. Oba výstupy hodlají provést alpským stylem, při kterém si horolezec nese všechen materiál a vybavení s sebou na zádech a nevyužívá nosičů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž