Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ironman: Vabroušek se zlepšil, Řehula se trápil

  12:44
Kailua Kona, Praha - Na osmadvacátém místě, nejlepším jaké kdy Čech na Havaji dosáhl, zakončil triatlonista Petr Vabroušek pětadvacátý ročník slavného Ironmana. Extrémní závod za extrémních podmínek vyhrál Američan Timothy DeBoom, který dokázal uplavat 3,8 km, ujet na kole 180 km a uběhnout maraton za 8:31:18 hodiny a proběhnout cílem s velkým náskokem před druhým Brownem z Nového Zélandu. Na Jana Řehulu, který jel svůj druhý dlouhý závod, přišla krize na kole a skončil sto osmdesátý třetí, až za Tomášem Petrem (104.) a Davidem Vydrou (175.). Závod žen vyhrála Natascha Badmannová ze Švýcarska.

Třicetiletý DeBoom startoval na Havaji podesáté, velkou motivaci mu dodalo loňské druhé místo, "Ohormně mi to pomohlo v zimní přípravě." Stal prvním americkým vítězem závodu po pěti letech i přesto, že si musel po cyklistické části v depu "odsedět"  tříminutový trest za jízdu v závěsu za soupeřem. Přesto doběhl na 19. kilometru bývalého cyklistu Steva Larsena, jenž se propadl až na deváté místo

Petr Vabroušek sice při plavání ztratil na nejlepší přes šest minut, ale koncentrovaným výkonem dokázal zlepšit svou loňskou pětatřicátou pozici.

Závod se jel v podobném počasí jako loni. "Úmorné vedro a silný nárazový vítr, při kterém jsme měli místy potíže udržet kola na silnici. Na trase kola přibylo osm kopců a byla také o osm kilometrů delší," popisuje závod Vabroušek. Ten prožíval nejtěžší chvíle hned v úvodní plavecké části. "Když jsem vybíhal z vody jako sto jedna šedesátý, což byl výsledek opakovaných bitev o pozice ve "vláčku" plavců. V poslední době jsem se hodně věnoval zlepšení techniky plavání, ale teď bude ještě dlouho trvat, než to převedu do rychlosti," lituje tradiční ztráty po úvodní disciplině.

"Druhá krize přišla na posledních třiceti kilometrech kola, poté co jsem předjel větší  skupinu soupeřů a přede mnou nebyl na dohled nikdo další. Trošku jsem ztratil koncentraci - chyběl mi cil na ktery bych útočil," tvrdí profesionál z brněnského Kepák týmu.

Jan Řehula začal skvěle, z vody do cyklistického depa vybíhal šestý ve vedoucí skupince, ale na kole v rozpálených lávových polích, kde už jednou při tréninku málem zkolaboval, prodělal těžkou krizi. Uvažoval i o tom, že vzdá, ale podlehl fantastické atmosféře tohohle nekonečného závodu a po šesti hodinách a osmnácti minutách v sedle svého bicyklu vyběhl na trať.

"Krize přišla už na šedesátém kilometru kola, křeče do zad a do stehen. Dokonce jsem se rozhodl, že odstoupím," vzpomíná ˇbronzový medilista z olympijských her v Sydney. "Důvod vidím ve velké pranici při plavání, kde úder stihal úder. Dá se říci, že jsem vyhrál pěstní souboj s bývalým mistrem světa na krátké trati Spencerem Smithem, doplaval jsem před ním, ale vypil jsem hodně slané vody," říká s nádechem ironie člen Diany Praha.

Řehula chytil druhý dech, v závěrečném maratonu předbíhal jedno soupeře za druhým, běžel za 2:56 hodiny, což byl osmý čas, ale na víc než místo v závěru druhé stovky startovního pole to nestačilo.

Výborně si vedl Tomáš Petr, který tu startoval potřetí a skončil těsně za hranicí první stovky, před Řehulu se při své havajské premiéře dostal ještě David Vydra, bratr atletického reprezentanta Lukáše. Jako druhá Češka dokončila závod Jana Paštěková, ale s časem 11:52:31 nebyla příliš spokojená.

Zbyněk Švehla, první Evropan, který se na vozíku dokázal do závodu kvalifikovat, nesplnil limit pro cyklistickou část a závod nemohl nedokončit. Ze tří vozíčkářů na startu se nakonec už tradičně dostal do cíle jen americký profesionál Randy Cadell, který projel cílem po vůbec nejrychlejším čase v maratonu 2:39:27 za 12:25:03 hodiny.

V ženském závodu podala skvělý výkon legenda závodu, devětatřicetiletá Paula Newbyová-Fraserová, osminásobná vítězka byla čtvrtá. "Už nemám tolik času na trénink. Chtěla jsem si to užít a s výsledkem jsem moc spokojená," řekla.

Extrémní podmínky opět mařily naděje i těch největších favoritů. Lońský vítěz Peter Reid z Kanady bojoval s DeBoomem o vítězství ještě v běhu, ale nekonec podlehl svému tempu a klimatickým podmínkám, podobně dopadl i několikanásobný mistr světa v krátkém triatlonu Spencer Smith, Luc van Lierde, Jurgen Zack i sedmačtyřicetiletý pětinásobný havajský šampion Dave Scott.

Muži: 1. DeBoom (USA) 8:31:18, 2. Brown (N. Zél.) 8:46:10, 3. Hellriegel 8:47:40, 4. Stadler 8:49:43, 5. Leder  (všichni Něm.) 8:49:43, 6. Herrmans (Belg.) 8:51:19, 7. Neiderg (Něm.) 8:53:00, 8. Widoff (USA) 8:55:33, 9. Larsen (USA) 8:56:28, 10. Mauch (Švýc.) 8:57:30, 11. Kropko (Maď.) 8:59:10… 28. Vabroušek 9:20:41, 104. Petr 9:59:59, 175. Vydra 10:17:16, 183. Řehula 10:19:15, Šturma 10:33:16, Králík 11:19:54,  Hájek (všichni ČR) 11:22:24
Ženy: 1. Badmannová (Švýc.) 9:28:37, 2. Bowdenová (Kan.) 9:32:59, 3. Kraftová (Něm.) 9:40:59, 4. Newbyová-Fraserová 9:41:35, 5. Smyersová (obě USA) 9:48:34... Paštěková (ČR) 11:52:31.

Ještě snímeček a za okamžik vyrazí triatlonisté Petr Vaboušek (vlevo) a Jan Řehula trénovat na silnici vedoucí mezi lávovými poli, která na Havaji zůstala po sopečné činnosti

Největší české naděje pro slavný havajský závod v dlouhém triatlonu Jan Řehula (vlevo) a Petr Vabroušek pózují v bazénu

Jan Řehula (vlevo) a Petr Vabroušek regenerují mezi tréninky na havajského Ironmana ve vířivce

Česká výprava se chystá na bitvu o Havaj - třetí zprava nahoře je Petr Vabroušek a vedle Zbyňka Švehly na vozíku klečí dole jako třetí zprava Jan Řehula. Celkem se letos postaví na start Ironmana jedenáct Čechů, deset mužů a jediná žena Jana Paštěková.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 23:50

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát začal nejvyšší výhrou v historii zahajovacích zápasů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  15.6

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Výkon skoro na titul, zní z Německa. Takhle jsme chtěli začít, řekl kapitán

15. června 2024

Fotbalové Německo je v euforii. „To byl výkon skoro na titul,“ křičí nejčtenější německý deník...

Dědo, já fandím Ronaldovi. Haškové o tátovi u nároďáku i následnících rodu

15. června 2024

Premium Ivan junior dokáže mluvit úplně stejným tónem jako táta. Pavel je zase stejně startovací. Kluci...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 23:50

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...