Norský závodník Kristian Blummenfelt se raduje s fanoušky v cíli triatlonového...

Norský závodník Kristian Blummenfelt se raduje s fanoušky v cíli triatlonového závodu Ironman. | foto: AP

Magická hranice v ironmanu padla. Triatlonistům však pomohli vodiči

  • 13
Olympijský vítěz a mistr světa Nor Kristian Blummenfelt jako první v historii zvládl triatlonového Ironmana v čase pod sedm hodin. Za specifických podmínek s vodiči v běhu a cyklistice absolvoval 3,8 km plavání, 180 km na kole a maraton za 6:44:26.

Také ženám vyšel na německém okruhu Lausitzring útok na magickou hranici osmi hodin - britská vicemistryně světa Katrina Matthewsová dorazila do cíle za 7:31:57.

Osmadvacetiletý Blummenfelt se dostal výrazně pod hodnotu nejlepšího výkonu v závodě na ironmanských tratích, o který se postaral loni na mexickém ostrově Cozumel při svém debutu časem 7:21:12.

„Povedlo se, ale byla to makačka,“ uvedl. Při aktuálním pokusu o posunutí hranice lidských možností za ním jen mírně zaostal Brit Joe Skipper s výkonem 6:47:36.

Kromě Matthewsové pokořila osmihodinovou hranici rovněž i druhá účastnice projektu Švýcarka Nicola Spirigová. Čtyřicetiletá olympijská šampionka z Londýna dosáhla času 7:34:22. Nejlepší výkon historie dosažený v závodě drží Britka Chrissie Wellingtonová z německého Rothu z roku 2011 časem 8:18:13.

Katrina Matthewsová se raduje s fanoušky v cíli triatlonového závodu Ironman.

Elitní triatlonisté napodobili maratonce Eliuda Kipchogeho z Keni, který při podobném pokusu za pomoci střídajících se vodičů v říjnu 2019 ve Vídni jako první zaběhl maraton pod dvě hodiny.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž