Hrstková a Záhrobský míří do Söldenu

P r a h a - Prosadit se v úvodním závodě Světového poháru budou o víkendu v rakouském Söldenu zkoušet i devatenáctiletá Lucie Hrstková a o rok starší Petr Záhrobský, který se mezi sjezdařskou extratřídou představí poprvé. Hrstková byla v přípravě pětkrát na ledovci Hintertux a věří, že si po loňské nevydařené sezoně zlepší náladu. "Je to pořád dokola, ale na sněhu mám víc naježděno než loni," řekla sjezdařka, která na ledovci Trénovala s Chorvatkou Janicou Kosteličovou, která se vrací po zranění.

Před cestou do Söldenu však Hrstková léčila zablokovanou bederní páteř. "Měla jsem týden regenerace v lázních, tak to snad bude lepší," řekla.

Po letech odcestuje Hrstková po závodu v Söldenu na šňůru do Ameriky, kde chce absolvovat Světové poháry a soutěže NorAmu, obdoby Evropského poháru. "Šetříme na to tři roky. Je to šance se vyjezdit a získat ostruhy," uvedla lyžařka.

Záhrobský ze Ski klubu Krkonoš je juniorským mistrem republiky ve slalomu a v současné době vede národní žebříček obřího slalomu, což ho opravňuje ke startu v Söldenu. V dubnu vyhrál ve francouzském Val Thorens obří slalom kategorie FIS.

Za oceán se chystají ještě Eva Kurfürstová a trio mužů - na rychlostní disciplíny Boris Zakouřil a dále Martin Forman a Čechokanaďan Stanley Hayer. Hayer před loňskou sezónou přestoupil z kanadské do české reprezentace a ve slalomu se dostal do první stovky světového žebříčku. "V létě jsem tři měsíce každý den lyžoval v Oregonu, takže bych mohl jezdit slušně. Zkusím Světové poháry a snad budu i bodovat," prohlásil sedmadvacetiletý Hayer.

Vedení úseku alpských disciplin chce na únorový světový šampionát do St. Antonu vyslat čtyři závodníky do každé disciplíny i přesto, že reprezentace žen a poprvé i mužů je rozdělena na několik samostatných jednotek, pod vedení trenérů-otců či individuálních koučů. "Kvůli nedostatku peněz není možné udělat centrální přípravu," řekl Bohumír Zeman, bývalý sjezdař a v současnosti reprezentační šéftrenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž