Hlaváčková na Strahově porážela doktory

Praha - Další vítězství ve své kariéře si na své konto může připsat plavkyně Běla Hlaváčková. Paralympijská vítězka a mistryně světa totiž v pondělní exhibici ve strahovském bazénu v Praze porazila uznávané české oftalmology Martina Filipce a jeho kolegu Josefa Hycla z oční kliniky Lexum, kteří jí před měsícem úspěšně operovali oči.

Závod se plaval na 100 metrů volným způsobem. Tedy trať, na které získala jedenatřicetiletá Hlaváčková bronzovou medaili na prosincovém mistrovství světa v plavání tělesně postižených, které hostil jihoafrický Durban. Filipec s Hyclem, aby si závod proti favoritce usnadnili, vytvořili štafetu na 2 x 50 metrů.

I tak ale Hlaváčkové, která k plavání nepoužívá nohy a spodní polovinu trupu, nestačili.

"Musím říct, že to bylo celkem náročné. Člověk plave bez přestávky a ví, že by se neměl zastavit, protože je to závod. Nejobtížnější asi bylo vystačit s dechem," prohlásil těsně po dohmatu v pětadvacetimetrovém strahovském bazénu Hycl.

Podle čtyřnásobné medailistky z posledního MS ale mají oba lékaři velmi dobrou kondici. "Neplavala jsem od operace, proto nemám moc natrénováno. Byla jsem ale příjemně překvapená, jak jsou pánové zdatní," uvedla v cíli.

Druhý lékař, Martin Filipec, zase přiznal, že bazény obecně moc nenavštěvuje. "Velmi rád plavu v moři. Vlastně si ani nevzpomínám, kdy jsem byl naposledy v krytém bazénu," dodává Filipec.

Běla Hlaváčková se plavání věnuje od svých devíti let. Zlomový byl pro ni rok 1999, kdy po operaci páteře zůstala na vozíku. V témže roce se vdala a o pět let později porodila syna Honzíka. I přesto ale dokázala v roce 2004 vyhrát paralympiádu v Athénách, kde vytvořila i světový rekord na své oblíbené trati 50 znakem.

Úspěšná plavkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců, která se může chlubit dalšími medailemi z ME 2001 ve Švédsku a MS 2002 v Argentině, absolvovala na Oční klinice Lexum před měsícem operaci obou očí zvanou LASIK.

"Do té doby jsem neviděla ani na výsledkovou tabuli. Vždycky, když jsem doplavala do cíle, musela jsem čekat, než mi někdo výsledky oznámí. Teď se podívám a vím, jak na tom jsem. Mám z toho velmi dobrý pocit," říká Hlaváčková.

Paralympijská plavkyně Běla Hlaváčková mezi doktory Hyclem a Filipcem, kteří jí úspěšně operovali oči.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž