Hilgertová chce dál závodit

  • 1
Praha - Po každé sezoně už se teď spekuluje: neukončí Štěpánka Hilgertová svoji skvostnou kariéru? Dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu je na podobné otázky připravená. "Teď ze mě nic nedostanete," usmála se a dodala, že její mysl dva měsíce zaměstnávalo zejména blížící se exhibiční klání Hilgertová Cup, jehož je patronkou. Pak ale přece jen rozptýlila otazníky, aspoň na pár měsíců. "Trénuju a s největší pravděpodobností budu závodit i příští rok," pravila Hilgertová.

Na uplynulou sezonu se dívá se smíšenými pocity, na mistrovství Evropy titul neobhájila, skončila třetí. A na světovém šampionátu se jí v kvalifikaci do cesty postavil potměšilý kámen, který českou královnu zpěněných vod poslal ke dnu. "S Evropou jsem spokojená a na 'světě' to byl velký kiks, jenomže kdo ze sportovců dokáže vozit medaile každý rok, aniž by jedinkrát zaváhal. Myslím, že nikdo," šátrala v paměti Štěpánka Hilgertová.

Letos si konečně užila dovolenou, při níž měla čas odpočívat. Tři týdny léčila tělo v lázních, týden se oddávala slunci a moři v Tunisku. S přípravou začala pozvolna, věnuje se především doplňkovým sportům a na vodě pádluje jen rovně, Vltavu nebo Labe brázdí ve sjezdové lodi, jelikož se Trojský kanál se vzpamatovává z řádění povodně. 

"Až do Vánoc to nebudu přehánět, není kam spěchat," pokrčila rameny Hilgertová, kterou první důležitý souboj v podobě českých nominačních závodů čeká až v červnu. Příští rok už se bude rozhodovat i o startovních místech pro olympijské hry v Aténách v roce 2004. "Na olympiádu nemyslím. Kladu si postupné cíle, což se mi v minulosti vyplatilo. Takže nejprve musím zvládnout nominační závody a pak se uvidí co dál," dodala.   

Hilgertová Cup
Unikátní klání, v němž se hvězdy vodního slalomu střetnou v pražském krytém bazénu v Podolí, začíná v sobotu 30. listopadu v 17 hodin. "Druhý ročník bude ještě lépe obsazen než loňský," pochvaluje Štěpánka Hilgertová, která akci propůjčila své jméno a organizační schopnosti.

Pořadatelům se podařilo do Prahy přilákat velká jména. Vítězství bude obhajovat Ital Ferrazi, olympijský vítěz z Barcelony z roku 1992 a bronzový z roku 2000, jeho velkým sokem bude Němec Schmidt, který v Sydney vyhrál, a nabitou konkurenci v kategorii K1 mužů doplní česká špička v čele s Pišvejcem, Indruchem a dalšími.

Ve stejné disciplíně žen se představí mistryně Evropy Slovenka Kaliská, vicemistryně světa Planertová z Německa či české medailistky z ME Pavelková a Sadilová. Hilgertová se mezi závodnicemi neobjeví. "Mám na starosti organizaci, moderování a ještě se postarat o VIP hosty, asi bych všechno nezvládla," poznamenala, ale připustila, že by se mohla na vodě ukázat alespoň v závodu štafet.

I v C1 se bude na co dívat, na poslední chvíli však odřekl účast obhájce prvenství Slovák Minčík a nepřijede ani jeho krajan a olympijský vítěz Martikán. "Slováci ve stejný den vyhlašují anketu Kanoista roku, snad to není naschvál," podotkla Hilgertová. Přesto budou soutěže výborně obsazeny, domácí elitu prověří soupeři z Německa, Francie, Itálie, Slovenska nebo Švácarska.

"Atraktivita však netkví jen ve známých jménech, ale především v přímém souboji, jenž není v našem sportu často k vidění," vysvětlovala patronka klání. Závodníci se musí paralelně trefit do tří branek, objet bojku a stejnou cestou pílit do cíle. "Bude skvěle vidět, kdo je technicky lepší a rychlejší. Oproti loňsku jsme však trať trochu zkrátili, protože třeba vítězové končili po absolvování všech vyřazovacích kol totálně vyčerpaní."

Exhibici doplní i další vystoupení, mimo jiné se ve vzájemném duelu utkají dva skifařští medailisté z veslařských světových šampionátů - Václav Chalupa a Michal Vabroušek. "Aspoň si vyzkoušejí trochu jiné lodě. V bazénu se jim snad nemůže nic stát," usmála se Štěpánka Hilgertová. Výtěžek ze vstupného bude věnován na obnovu povodní poškozené mateřské školky v Ottově ulici v Praze Zbraslavi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž