futsal, ilustrační foto

futsal, ilustrační foto | foto: Reuters

Futsalisté Chrudimi jdou do boje o velký sen

  • 9
Před rokem sahali po historickém úspěchu českého klubu. Postup do finálového turnaje UEFA Cupu jim však unikl o jediný gól. Splní si chrudimští futsalisté svůj sen v příštích dnech? "Náš tým má určitě na to, aby se o postup porval," prohlásil trenér Ota Stejskal. "Věřím, že o Final Four budeme bojovat," přizvukoval mu Petr Vladyka, nejlepší střelec Era-Packu v letošní lize.

Český šampion má před sebou duely ve skupině elitního kola UEFA Cupu, z níž do další fáze postoupí pouze její vítěz. Čekají ho od zítřka do soboty. A vůbec poprvé si zápasy ve futsalové obdobě Ligy mistrů zahraje v cizině. Představí se v belgickém Charleroi.

"Bude to pro nás změna. I když se za námi vydají někteří fanoušci, trošku nám skvělá domácí podpora bude scházet," řekl Vladyka.

Los však byl, jak už je "zvykem", k chrudimskému týmu milosrdný.
Ovšem trošku si s ním zašpásoval. Era-Pack si po roce zopakuje souboj s kazašským Kairatem Almaty, jenž byl do elitního kola nasazen.

"Máme velkou motivaci mu loňskou porážku oplatit," netajil se kapitán Tomáš Meller.

S Kairatem, který má na své soupisce hned devět brazilských legionářů, sehrála před rokem Chrudim na domácí půdě náramnou bitvu.

Vedla 3:1 a 4:2. A blížila se k postupu do finálového turnaje, což dosud žádný tým nedokázal. Výhru a ani remízu, která by jí stačila, však nakonec neudržela. Nedokázala čelit hře bez gólmana, k níž soupeř sáhl od začátku druhé půle, a prohrála 4:5.

"Kairat si dobře pamatujeme. Zaměříme se na likvidaci jeho power-play," pronesl Stejskal při vzpomínce na loňský duel.

Souboj s kazašsko-brazilským celkem však Era-Pack čeká až ve čtvrtek. Do turnaje vstoupí zítřejším duelem proti domácímu Charleroi, které se pyšní triumfem v UEFA Cupu z roku 2005. I soupiska belgického týmu se hemží jmény jihoamerických míčových kouzelníků.

"Belgičané budou doma také velmi nebezpeční," upozornil Vladyka.
"Máme ale dost materiálů o jejich hře, nebudou pro nás neznámí," dodal Stejskal.

Turnaj Era-Pack zakončí sobotním duelem proti slovinské Gorici. Podle papírových předpokladů by to měl být outsider skupiny.

"Nikoho bych nepodceňoval," upozornil Stejskal. "Všichni soupeři jsou vyrovnaní, postoupit může opravdu každý." Tedy i Chrudim... V české lize je zatím suverénní.

Vévodí tabulce, když v sedmi odehraných zápasech neztratila ani bod.
"Jenže v poslední době jsme měli dost zraněných hráčů. Třeba Popelka, Mikan a Kopecký dlouho nehráli," podotkl Stejskal. "Z tohoto pohledu mám trošku obavy."

Proto se Era-Pack rozhlížel po případných posilách pro turnaj v Belgii. Na předběžnou soupisku byli zapsáni i vysokomýtský gólman Gerčák, mladoboleslavský Semerád a reprezentační kapitán Dlouhý z pražského Eco-investmentu.

"Jednáme už jen o Dlouhém. V nároďáku hraje s bratry Marešovými, pomohl by nám. Ale zatím nic nebylo domluveno," uvedl Stejskal několik hodin před odjezdem do Belgie.

Ovšem i bez posil má Chrudim větší sílu než v minulém ročníku. Vždyť svůj kádr před letošní sezonou vyšperkovala o reprezentanty Sluku, Rešetára a Kroulíka.

"Věřím, že budeme míchat kartami. Chtěli bychom být ještě před posledním zápasem ve hře o postup," pronesl Stejskal.

Chrudim v UEFA Cupu

Složení skupiny B v Charleroi
Kairat Almaty (Kaz., semifinalista z loňského roku)
Action 21 Charleroi (Belg, vítěz soutěže z roku 2005)
KMN Gorica (Slovin.)
Era-Pack Chrudim

Do Final Four postupuje vítěz skupiny.
Program:
Středa:
Kairat - Gorica, Charleroi - CHRUDIM (20.30).
Čtvrtek: CHRUDIM - Kairat (18.15), Charleroi - Gorica.
Sobota: Gorica - CHRUDIM (18.15), Kairat - Charleroi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž