synchronizované bruslení

synchronizované bruslení - Skupina synchronizovaného bruslení. | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Finské gangsterky a bohyně mají z Prahy zlato

Praha - Nejprve byly černě oděnými gangsterkami, ve volné jízdě bohyněmi. A když si šly pro medaile, ozdobily si hlavy zlatými olivovými věnečky. Krasobruslařky týmu Finsko I se staly v Praze mistryněmi světa v synchronizovaném bruslení. Modrobílé vlajky v rukou skandinávských fanoušků, kteří patřili mezi 7500 diváky k nejpočetnějším, slavily titul.

T-Mobile Arena se nakrátko oprostila od hokejového play-off.

Parkoviště před halou sloužilo k rozcvičení dvacetičlenných týmů ledových "akvabel", početné fankluby dorazily až z Kanady.

Češky drží smutek. Čtrnácté místo z krátkého programu nevylepšil sehraný pardubický tým Orion ani při finálové jízdě na soundtrack z filmu Pomáda.

Proti loňsku si pohoršily o jednu příčku. Sen o návratu do první desítky, kam patřily ještě v sezoně 2004, zmizel v nenávratnu.

Pád v krokové sekvenci je rozhodil.

"Potom jsem musela během jízdy mluvit dost přísně a rozdávat pokyny," říkala kapitánka skupiny Jana Skřivánková mladší.

Přesto byly po skončení programu docela spokojené. Ovšem jen do chvíle, než viděly známky. "Rozhodčí nás zařízli," naštvalo kapitánku, hned se chystala: "Zajdu za nimi, aby mi vysvětlili, co děláme špatně." Také její matka Jana Skřivánková starší, trenérka týmu, netajila údiv.

"Skládaly jsme obtížnost jízdy tak, abychom co nejvíc vyhověly novému bodovému hodnocení, ale rozhodčí nám je neuznali."

Sbor sudích naopak podržel Švédky. Obhájkyně prvenství získaly stříbro navzdory pádu pěti krasobruslařek.

"My si vždycky vybíráme nejtěžší cestu a ta s sebou přináší také nebezpečí," řekla jejich trenérka Andrea Dohanyová.

Nejhůř dopadly Australanky. Nejenže skončily z 21 formací úplně poslední. Courtney Talbotová navíc v tréninku upadla, zlomila si kost v kotníku a závodu přihlížela jen od mantinelu. O berlích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž