Nový předseda NSA Neusser: Chci sport odpolitizovat, není tu vize

  • 53
Den po svém uvedení do funkce předsedy Národní sportovní agentury poprvé vystoupil před novináři a hovořil o svých představách a cílech v nové roli. „Beru to jako zodpovědnost vůči sportu, budu ctít demokratické principy a transparentnost,“ uvedl Filip Neusser, který v pondělí po rezignaci Milana Hniličky nastoupil do čela NSA.

Dosavadní šéf NSA Hnilička zdůvodnil svou rezignaci osobními důvody: „Ten nejdůležitější je pracovní vytížení ve světle posledních měsíců a s tím spojený rodinný život. Vytížení bylo opravdu enormní,“ uvedl v pondělí.

Kdo je Neusser, Hniličkův nástupce? Pozemní hokejista a velký kritik Kejvala

Když Neusser od premiéra Andreje Babiše obdržel nabídku uvolněný post zaujmout, dlouho se rozmýšlel. Už dříve totiž oznámil, že se chce ucházet o jinou vrcholnou funkci v českém sportu:  kandidoval na předsedu Českého olympijského výboru.

„Po dlouhé úvaze jsem se rozhodl, že z této pozice mohu ovlivnit český sport více než z pozice předsedy ČOV,“ zdůvodnil Neusser. „Beru to jako zodpovědnost vůči sportu.“

Své kandidatury na předsedu ČOV se nyní vzdává: „Je to jasné, nemohou být slučovány dvě funkce.“

Filip Neusser (vpravo) přebírá od Milana Hniličky funkci předsedy Národní sportovní agentury.

Do voleb mířil s kritikou současného šéfa Jiřího Kejvala, kterému vytýkal, že nereagoval na výzvy ke změně stanov. Jakožto předseda NSA s ním nyní bude úzce spolupracovat.

„Nikomu se nechci mstít,“ zareagoval Neusser. „Řekneme si s panem Kejvalem, jaká je moje představa, nemusí se obávat, že by třeba olympionici neodcestovali na hry.“

A jaké priority nový předseda NSA představil?

„Nepřicházím jako zástupce malých ani velkých sportů, ale celého sportu a zejména dětského. Chci rozhýbat český sport, což beru jako prioritu a závazek nás všech. Chci, aby se prostředky dostaly k potřebným, přímo k malým obcím a sportovcům, rád bych také odpolitizoval sportovní prostředí, i když rozumím, že to není vždy lehké.“

Filip Neusser

profil

  • 39 let
  • Bývalý špičkový brankář pozemního hokeje
  • Prošel politickými i ekonomickými funkcemi
  • Loni oznámil kandidaturu na šéfa ČOV
  • Od pondělí předseda NSA

Dále uvedl, že nechce být jen provizorním řešením do blížících se parlamentních voleb, po kterých může přijít nová vláda s jinými představami o obsazení jeho funkce.

„Budu obhajovat svůj post v rámci své činnosti, budu pro sport dělat to, co považuji za správné,“ předeslal Neusser. „Chci nastavit principy, aby se do něj nezatahovala politika, sport teď není v úplně dobré kondici.“

Dodal také, že postrádá dlouhodobou vizi, na níž však může začít pracovat až od příštího roku 2022, neboť dotační a jiné programy pro tento rok už jsou vypsány a běží.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž