Helena Erbenová

Helena Erbenová | foto: mtbteamprichovice.webnode.cz

Hladová Erbenová vyhrála Světový pohár Xterra v Řecku

  • 0
Česká triatlonová reprezentantka Helena Erbenová ovládla závod Světového poháru Xterra v Řecku v oblasti jezera Plastira. Zkušená jablonecká závodnice však musela po doběhu ukázat ostré lokty.

„Bohužel pořadatelům se podařilo mě nějak propásnout, a tak jsem si vítězství musela vybojovat ještě jednou za cílovou páskou a přihlásit se, že už jsem teda v cíli,“ řekla s úsměvem Erbenová. Na druhém místě za ní doběhla Brigitta Poórová, třetí skončila byla Carina Wasleová. Mezi muži se z prvního triumfu v závodě Xterra radoval Kris Coddens.

Pro Erbenovou, která před týdnem slavila titul mistryně republiky, to nebyl jednoduchý závod. Na trati podcenila příjem energie, v zápalu boje si nedala ani gel a cílem proběhla dost vysílená. „Hlad jsem zpočátku necítila, ale věděla jsem, že mi asi budou v závěru chybět síly,“ uvedla bývalá reprezentantka v běhu na lyžích.

„Do vedení jsem se dostala asi na čtvrtém kilometru. Jen jsem se snažila držet tempo a doufala, že to bude stačit. Ke konci běhu se mi už parádně kroutil žaludek a já byla šťastná, že vidím cílovou bránu.“

Xterra v Řecku se jela potřetí v řadě a podle řady sportovců je to naprosto ideální místo pro tento typ závodu. Nádherné jezero, zelené kopce a hory. „Trať biku i běhu znám už dobře, akorát každý rok přibude kousek nového singltreku,“ řekla Erbenová.

Jezero je jako každý rok příjemně teplé, pořadatelé se ale příliš zakazováním neoprenu nezabývají.“ Ve vodě strávila přes 24 minut a ztráta na čelo po plavání činila 2 minuty 45 sekund. „První okruh se mi vůbec nechtělo jet. Byla jsem moc ráda, že jsem dojela jednoho ze slovenských závodníků, který mě ke konci prvního ze dvou okruhů táhl,“ popsala jablonecká závodnice.

V další části závodu jí pomohl prudký déšť a v blátivých sjezdech dotahovala soupeřky. V závěru druhého okruhu pronikla na druhou pozici a na vedoucí Poórovou ztrácela zhruba minutu. Tu pak v běhu dotáhla a doběhla si pro prvenství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž