Elsterová má na dosah olympijský start

Kronplatz - Český snowboarding má první závodnici, která splnila limit pro start na zimních olympijských hrách v Turíně. Jednatřicetiletá Petra Elsterová si totiž v závodě Světového poháru v rakouském Kronplatzu připsala na konto největší úspěch své kariéry - skončila osmá v paralelním slalomu Světového poháru.

Elsterová čekala na umístění v desítce v závodu SP sedm let. "Tak to konečně vyšlo," řekla závodnice, která byla dosud nejlépe dvanáctá. Nejlepší české umístění v SP zajel Michal Novotný, v minulé sezoně dvakrát sedmý v snowboardcrossu.

Podle šéfa snowboardingového úseku lyžařského svazu Miroslava Schimmera splnila Elsterová osmým místem olympijský limit. "Podle kritérií FIS se kvalifikovala," řekl Schimmer. "Je to první krok. Ještě je potřeba mít sto dvacet bodů v žebříčku FIS v lednu 2006, tak ještě neříkám hop, dokud tam nejsem," upřesnila závodnice.

Elsterová postoupila z eliminace jako předposlední, patnáctá. V osmifinále jela paralelně s Němkou Amelií Koberovou; v první jízdě sice byla pomalejší, ale ve druhé soupeřku porazila o tři a půl sekundy. V tu chvíli už česká snowboardistka věděla, že si vylepší osobní maximum, kterým dosud bylo 12. místo ze Söldenu z loňského října.

Ve čtvrtfinále jela Elsterová proti Julii Pomagalskiové z Francie a v obou jízdách byla pomalejší. Pomagalskiová skončila celkově třetí, Elsterová s nejhorším časem ze čtyř vyřazených čtvrtfinalistek osmá. Druhá Češka Zuzana Vojtěchová poprvé v sezoně bodovala díky 26. příčce.

Výsledky - paralelní obří slalom:
Muži: 
1. Schoch, 2. Inniger, 3. Haldi (všichni Švýc.), 4. Klug (USA), 5. Eiselin (Švýc.), 6. Ebner (Něm.).

Pořadí SP v disciplíně (po 3 závodech): 1. Eiselin 2050, 2. Schoch 2028, 3. Anderson (Kan.) 1410.

Ženy: 1. Bruhinová, 2. Meuliová (obě Švýc.), 3. Pomagalskiová (Fr.), 4. Gorgoneová (USA), 5. Sauerbreijová (Niz.), 6. Güntherová (Rak.), ... 8. Elsterová, 26. Vojtěchová (obě ČR).

Pořadí SP v disciplíně (po 3 závodech): 1. Bruhinová 2250, 2. Meuliová 2090, 3. Pomagalskiová 1800, ... 19. Elsterová 366, 47. Vojtěchová 50.

 

 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž