Rudolf Kraj prohrál zápas o mistra světa WBC

Rudolf Kraj prohrál zápas o mistra světa WBC - Ital Fragomeni se raduje z vítězství v zápase, který rozhodčí ukončil v 8. kole pro jeho zranění. | foto:  David Neff, MAFRA

Dostane Kraj druhou šanci? Hrozí, že už ne

  • 22
Co může znamenat jedna jediná porážka? Ve svém důsledku i pomalý konec kariéry. "To si nepřipouštím," reagoval třicetiletý boxer Rudolf Kraj. Dosud byl v profesionálním ringu neporažený, vyhrál všech 14 zápasů.

A možná by vyhrál i ten patnáctý, kdyby ho v pátek po půlnoci předčasně nezastavili v 8. kole.

V boji o titul profesionálního mistra světa organizace WBC zvedli sudí ruku Italovi Fragomenimu.

Zatímco italské deníky září nad Fragomeniho vítězstvím a přirovnávají ho k novodobému Rockymu, pro Kraje nastalo krušné období.

Co bude dál? "Kdyby byla v Miláně férovější atmosféra, k takové porážce by nedošlo. Jenže všechno šlo proti Rudovi. Zápas měl nulovou publicitu, konal se v omšelé malé hale, ani ring nebyl pořádně osvětlený. A do toho ten sporný výsledek. Bojím se, aby to Ruda neodnesl. Třeba už ho německá stáj Sportlight nebude chtít," uvažoval Krajův trenér Michal Soukup.

On sám zažil černý víkend: v pátek večer Krajova porážka a pak 11hodinový let z Milána. Kvůli mlze nepřistál v Praze, ale v Brně: "To byl vrchol. Teď jen čekám, jestli vůbec Ruda nepřestane mít chuť boxovat úplně."

Když stříbrný medailista ze Sydney 2000 přestoupil mezi profesionály, měl dva cíle: vydělat si a dobýt světový trůn v polotěžké váze. Byl blízko. Jenže teď se oba cíle hodně vzdálily.

Nadobro? Ve světovém žebříčku Kraj spadl o 20 míst, což významně srazilo jeho pozici. "Záleží na tom, jestli se za něj postaví jeho stáj," říká Lukáš Konečný, druhý z výborných českých profíků.

Nezřídka se stane, že stáj boxerovi po neúspěšném boji vypoví smlouvu. Nemůžu se to stát Krajovi? "Ne, jeho vyhazov nečeká. To by byla kravina. Sportlight do něj investovala hodně peněz. Ale může se stát, že teď Rudu čekají jen těžké zápasy a navíc v cizině, za což bude stáj inkasovat slušné peníze, ale Rudu to může srazit. Mrzelo by mě, kdyby se z něj stal otloukánek," říká Konečný.

Také on na jaře souboj o titul prohrál, na rozdíl od Kraje se však na žebříčku udržel nahoře, takže ho nejspíš na jaře čeká druhý pokus.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž