Doktor získal evropský titul na kilometru

P o z n a ň - Český kanoista Martin Doktor získal titul mistra Evropy na kilometrové trati v polské Poznani. Podařilo se mu zdolat nejenom německého borce Andrease Dittmera, ale skvělým finišem především Maxima Opalova. Tento ruský suveren třikrát na posledních šampionátech Doktora předjel, tentokrát ale skončil třetí. Dvojnásobný olympijský vítěz začal závod na druhé pozici a perfektně takticky držel tempo.
Uvnitř článku si přečtěte ohlasy
"To znamenalo napálit začátek a jet co nejdéle s Opalevem a potom vydržet do cíle," prozradil taktické pokyny otec a trenér Josef Doktor. "Na dvoustovce bylo tempo tak vysoké, že Martina začaly brnět zuby a raději zvolnil," líčil dění na trati Doktor starší, zatímco jeho syn odpočíval před odpoledními rozjížďkami na 200 metrů.

Nenechal se z míry vyvést ani v polovině trati, kde ho předjel Dittmer, mírně přidal a znovu se dostal do závěsu za vedoucího Opaleva, který vedl od startu až do závěrečných desítek metrů. Na nich měl ale nejvíce sil český závodník.

"Opalev koukal jako puk," liboval si trenér Doktor, který ruského kanoistu postrádal na všech letošních závodech Světového poháru. "Jeho porážka pro nás znamená strašně moc. Je to signál, že není neporazitelný," poznamenal Doktor.

Druhou medaili na konto české výpravy přidala čtyřkanoe ve složení Petr Fuksa, Petr Netušil, Jan Macháč a Viktor Jiráský, která vybojovala bronz. Borci měli dobře rozložené síly a celou dobu závodu na neolympijské trati se drželi na konci čtyřčlenné skupiny lodí. V závěru na finiš bronzové posádky z loňského ME z poloviční trati nestačili Rusové, nad síly české posádky byli jen vítězní Maďaři a druzí Rumuni.

Ze zbývajících čtyř finálových účastí na trati 1000 metrů obsadila deblkanoe Fuksy s Netušilem sedmou pozici, kanoista Radek Záruba osmé místo, stejně tak čtyřkajak
Leština, Polívka, Hottmar, Holubář. Ženský deblkajak Pergnerová, Stachovská dojel na posledním devátém místě.

Zde si přečtěte výsledky

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž