Doktor v Brazílii sklízí zlaté medaile

C u r i t i b a - Český kanoista Martin Doktor vyhrál bez větších problémů, s náskokem třinácti sekund, sobotní závod na 1000 metrů při úvodním dílu letošního ročníku Světového poháru, který se koná v brazilské Curitibě. Na nejvyšší stupínek vystoupil také v neděli, když zvítězil na poloviční trati a jako jediný pokořil hranici dvou minut. "Konkurence tu sice není nic moc, ale závody zcela plní svůj účel. Jak po stránce přípravy, tak vzhledem k plnohodnotnému bodovému zisku do Světového poháru," řekl Doktor starší.
Sobota:
Za dvojnásobným olympijským vítězem, který se do Brazílie přesunul ze soustředění v jihoafrické Pretorii, skončil Jose Sousa z Portugalska, třetí místo vybojoval Jose Silva z Venezuely.

"Není tady moc špičkových závodníků, všichni asi všelijak spekulují před olympiádou, takže se jelo rovnou finále. Martin vyhrál bez problémů," řekl v trenér Josef Doktor. Jeho syn se z plného tréninku představí v neděli také na tratích 200 a 500 metrů.

"Po závodě byl Martin trochu unaven, což je kvůli enormní zátěži v minulých dnech celkem pochopitelné, ale rychle se z toho dostal," radoval se otec pětadvacetiletého závodníka. Doktor senior věří, že Martin zopakuje prvenství také v neděli. "Neměl by to být problém," domnívá se sebevědomě.

Neděle:
Ve finále za silného bočního větru jako jediný pokořil hranici dvou minut a o šest sekund porazil druhého Slovince Pozeka a třetího Silvu z Venezuely.

"Martin dosáhl času 1:56, což je s ohledem na silný vítr a poměrně mělkou vodu velice slušný čas," hodnotil vystoupení českého reprezentanta trenér a otec Josef Doktor, spokojený se skutečností, že jeho syn v prvních závodech sezóny naplno bodoval.

Druhý český zástupce v Curitibě, kajakář Vít Vaníček, se probojoval do finále na 500 metrů, kde skončil na posledním devátém místě, na kilometru a dvoustovce mu finálová účast unikla.

Martina Doktora čeká ještě večerní finále na nejkratší, dvousetmetrové trati.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž