Německý lékař Mark Schmidt (uprostřed) ve společnosti svých advokátů

Německý lékař Mark Schmidt (uprostřed) ve společnosti svých advokátů | foto: Profimedia.cz

Lékař Schmidt jde na pět let do vězení, lyžařům a cyklistům pomáhal dopovat

  • 1
Čtyři roky a deset měsíců má strávit ve vězení německý lékař Mark Schmidt, napomáhal sportovcům s krevním dopingem. Těch bylo podle státního zastupitelství 23 z osmi evropských zemí a různých odvětví. Dvaačtyřicetiletý Schmidt se doznal na konci září. Rozsudek krajského soudu v Mnichově ještě není pravomocný.

Erfurtský lékař byl zatčen v rámci antidopingové operace Aderlass (pouštění žilou) na předloňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu. Právě běžci na lyžích a cyklisté byli jeho hlavními klienty. Dopingovými metodami jim pomáhal od roku 2012. Již dříve Schmidt řekl, že mu nešlo o zisk.

Už na podzim vyšlo najevo, že obvykle od každého sportovce inkasoval na potřebné výdaje 5000 eur na sezonu. Když vyhráli závody nebo medaile, dostával bonusy.

Trest dostali i jeho čtyři spolupracovníci. Jeden z nich stráví za mřížemi dva roky a čtyři měsíce, sestra z nemocnice dostala podmínku a zbylí dva pokutu. Tu zaplatí také hlavní obžalovaný Schmidt, a to ve výši 158 000 eur (4,1 milionu korun).

Soud jej uznal vinným nejen z napomáhání s dopingem, ale v jednom případě i z nebezpečného ublížení na zdraví. Rakouskému bikerovi totiž bývalý lékař cyklistických týmů Milram a Gerolsteiner dal preparát, který nebyl schválen pro užívání lidem.

Do skandálu bylo zapleteno minimálně osm profesionálních cyklistů, z nichž někteří se už k dopingu přiznali či dostali tresty. K rozkrytí pomohl svými výpověďmi zejména bývalý rakouský lyžař Johannes Dürr, jenž loni v lednu za užívání krevního dopingu a napomáhání k němu jiným sportovcům dostal podmínečný trest 15 měsíců vězení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž