Michal Sedlecký bude jako jediný z českých pětibojařů chybět v sobotním finále MS

Michal Sedlecký bude jako jediný z českých pětibojařů chybět v sobotním finále MS | foto: Ivana Roháčková

Do finále mistrovství světa se probili tři čeští moderní pětibojaři

  • 0
Ondřej Polívka, David Svoboda a Michal Michalík zvládli úspěšně kvalifikaci a postoupili do sobotního finále mistrovství světa v moderním pětiboji v londýnském sportovním centru Crystal Palace. Ve finále tak bude chybět jen Michal Sedlecký, kterého o postup ze skupiny B připravila až poslední rána.

"Nejsem absolutně spokojený, k tomu mi chybí ve finále Michal Sedlecký," řekl trenér Jakub Kučera. "Ti tři ale splnili, co měli, a jsou signály, že by to v sobotu mohlo být, jak si představujeme," naznačil kouč nepřímo, že čeští pětibojaři myslí na cenné kovy.

Jisté je, že Češi mají velkou šanci na medaili v soutěží týmů, která se počítá na základě výsledků ve finále. Kompletně nahlášené trojice mají ve finále jen čtyři státy včetně Česka.

Mistr Evropy a první muž světového žebříčku Polívka figuroval v kvalifikaci po plavání a horším šermu na nepostupovém patnáctém místě. "Možná to bylo trochu dramatické, ale Ondřej potvrdil, že v kombi je jedním z nejlepších na světě," řekl Kučera. Polívka trefil při běhu spojeném se střelbou všech patnáct ran, nemusel ani jednou dobíjet a jistě se dostal na postupové šesté místo.

Mistru světa z roku 2002 Sedleckému, náhradníkovi za zraněného Libora Capaliniho, unikl postup do sobotního boje o medaile smolně až na závěrečné střelecké položce. "Poslední ránu trefil až na čtvrtý pokus, a to je ztráta dvaceti vteřin," vysvětlil Kučera, proč Sedlecký, který měl v zimě zlomenou nohu, skončil čtrnáctý.

Stejně dopadl například také Rus Andrej Mojsejev. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atén 2004 a Pekingu 2008 byl po dvou disciplínách osmý, ale kombinovaný finiš zkazil a klesl o dvacet míst níže.

V pátek je na pořadu kvalifikace pětibojařek, do které nastoupí Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Sylvie Černá a Barbora Kodedová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž