Diatelot běží o Zlatý pohár

Světlá Hora - Poprvé v sezoně poběží koně překážkový dostih o víc jak milion korun. Zlatý pohár Paramo, steeplechase na pět kilometrů, je zlatým hřebem víkendového programu v Pardubicích. Na jeho startu v neděli budou i dva svěřenci trenéra Čestmíra Olehly ze stáje Wrbna - Diatelot a Hastaven. Dostih začíná v 16.30 hodin, ČT 2 z Pardubic vysílá přenos od 15.30 hodin.
Hnědák Diatelot je favoritem dostihu. Zlatý pohár vyhrál už loni, ovšem konkurence bude obrovská. Celkem má na startu být devět koní. "Pojede kompletní česká špička a k tomu Pepík Váňa přiveze koně, kteří startují v Německu," říká trenér Olehla.

Minulý závod v Pardubicích, který byl generálkou na Zlatý pohár, sedmiletý Diatelot vyhrál. Stálo jej to ovšem spoustu sil. Jezdec Jiří Kameníček říkal, že to byl nejtěžší závod jeho kariéry. "Odpočinul si, je v pohodě," říká Olehla. "Tehdy se běželo na tvrdém povrchu a od začátku bylo znát, že mu podklad vůbec nesedí. Doufám, že teď bude dráha pružnější."

Šestiletý Hastaven, import z Francie, se zatím hledá. Podle trenéra má problémy s aklimatizací na horské podmínky ve Světlé Hoře. "Pořád má zbytky zimního ochlupení, ale zlepšuje se, tak uvidíme." V sedle Hastavena bude Michal Köhl.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž