Dálkové plavce čeká test na Peking

Pardubice - Přemožitelé kanálu La Manche nebo pátá žena z nedávného mistrovství světa v Melbourne. Taková společnost se zítra sejde v pardubickém bazénu. Letos už podruhé se v něm rozhodne o mistrech republiky. Tentokrát budou o medaile bojovat dálkoví plavci při 16. ročníku Grand Prix města Pardubic.

"O účast je letos velký zájem. Přihlásil se rekordní počet 136 plavců," uvedl Tomáš Neterda, pardubický trenér a jeden z organizátorů šampionátu. "Kromě české špičky se na startu objeví i slovenští a maďarští reprezentanti."

O mistrovské tituly se bude bojovat na tratích na tři, pět a deset kilometrů. Vrcholem by měl být nejdelší závod. "Byl zařazen do programu šampionátu nově. Dálkové plavání bude mít za rok olympijskou premiéru v Pekingu a poplave se tam právě na desetikilometrové trati," podotkl Neterda.
 
Pardubická "desítka" bude mít silné obsazení. Favority budou reprezentanti Rostislav Vítek a Jakub Fichtl, kteří plavali i na mistrovství světa. "Zřejmě by jim měl sekundovat jen Maďar Balata Sasvari," uvedl Neterda. "Poplave i dvojnásobný přemožitel kanálu La Manche David Čech."

Hlavní kandidátkou na zisk titulu v soutěži žen je Yvetta Hlaváčová, která drží nejrychlejší světový čas při přeplavbě úžiny mezi Anglií a Francií. "Do okruhu favoritek patří i Slovenka Ivana Matíková a Maďarka Ágnes Prohazsková," uvedl Neterda.

Početné obsazení se sejde na pětikilometrové trati. Na ní má jasnou favoritku jen závod žen. Představí se v něm Jana Pechanová, která si na světovém šampionátu v Austrálii doplavala pro páté místo.

"Mezi muži chybí českému plavání kvalitní závodník na této trati. Na startu se ale objeví bazénoví specialisté na 1500 metrů. Nejrychlejší rozplavba by mohla být zajímavá," řekl Neterda.
 
Sobotní šampionát dálkových plavců začne v 8.00. Program zahájí rozplavby na 5 kilometrů. Závod na dvojnásobné trati odstartuje ve 12.00 a od 14.45 se poplavou tři kilometry.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž