Skip českého týmu Jiří Snítil

Skip českého týmu Jiří Snítil | foto: AP

Curleři udolali Nový Zéland a o olympiádu v Soči si zahrají v play-off

  • 29
Čeští curleři v dodatečné olympijské kvalifikaci ve Füssenu udělali první důležitý krok k účasti na OH v Soči. Napřed dosáhli na čtvrté vítězství, když porazili tým Japonska 6:5. Postup do tříčlenného play-off si zajistili výhrou 7:6 nad Novým Zélandem.

Večerní utkání s Novým Zélandem bylo napínavé. Češi v něm vedli 4:2 a 6:4, soupeř ale vždycky dokázal ztrátu dohnat. Vítězství a tím i postup do play-off přinesl až desátý end. Skip českého týmu Jiří Snítil ale slova o dramatu zlehčil.

"Až takové nervy to nebyly, už jsme se rozehráli a chytili turnajový drive. Doufám, že z téhle vlny nesklouzneme ani v play-off. Těší nás, že nemusíme hrát žádný tie-break," uvedl Snítil.

Pěti výher dosáhly také týmy Německa, USA a Koreje. Vzájemné zápasy ale rozhodly o tom, že Češi a Němci postupují rovnou do víkendového play-off a týmy USA a Koreje si v sobotu odpoledne zahrají tie-break o třetí místo v play-off.

V sobotu večer od 20 hodin se český tým utká právě s Německem. Vítěz už bude mít jistotu účasti v Soči, zatímco poražený se v neděli utká s lepším ze zmíněné dvojice USA - Korea o druhou postupovou příčku.

Přímý přenos

Souboj českých curlerů s Německem o účast na zimních olympijských hrách v Soči odvysílá Česká televize od 20 hodin na programu ČT4.

"S Němci jsme sice ve třetím kole základní části prohráli 6:7, ale jsme za tohoto soupeře rádi. Všichni totiž věříme, že jsme schopni jim prohru oplatit," dodal Snítil.

Ještě před tím ale museli Češi udolat Japonce...

"Byl to zápas, který vyžadoval velkou dávku trpělivosti," hodnotil utkání s Japonskem skip českého týmu Jiří Snítil. "Věděli jsme, že v rozhodujících chvílích Japonci dělají chyby, tak jsme se snažili je do takových situací dostávat. I přes zdánlivě těsný výsledek jsme měli utkání relativně pod kontrolou," dodal po duelu, v němž Češi vedli už 6:3 a soupeř jen korigoval.

České curlerky se na olympijské hry v Soči nedostaly. V dodatečné kvalifikaci v německém Füssenu skončily šesté a nepostoupily se do play-off. V sobotním posledním utkání potřebovaly porazit Lotyšsko, aby měly teoretickou šanci na tie-break o play-off, ale zápas ztratily poměrem 2:6. V kvalifikaci tak vyhrály jen dva z šesti zápasů a obsadily předposlední místo.

Curling - dodatečná kvalifikace o olympiádu v Soči

MUŽI
ČR - Nový Zéland 7:6
ČR - Japonsko 6:5
Německo - Finsko 8:4
Nový Zéland - Francie 8:4
USA - Korea 9:6
Německo - Japonsko 8:7
Korea - Francie 7:2
USA - Finsko 10:4

Pořadí po základní části: 1. ČR, Německo 5 výhry/2 prohry, 3. Korea, USA 5/2, 5. Nový Zéland 3/4, 6. Francie 2/5, 7. Finsko 2/5, 8. Japonsko 1/6.ČR - Japonsko 6:5

ŽENY:
Japonsko - ČR 7:4
Lotyšsko - ČR 6:2
Čína - Japonsko 10:4
Německo - Itálie 7:2
Japonsko - Německo 10:4
Čína - Lotyšsko 8:5
Norsko - Itálie 8:6
Čína - Itálie 9:5
Norsko - Německo 7:4

Pořadí po základní části: 1. Čína 6 výher/0 proher, 2. Japonsko 5/1, 3. Norsko, Německo 3/3, 5. Lotyšsko 2/4, 6. ČR 2/4, 7. Itálie 0/6.

, Lidové noviny,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž