Čtyři české lodě vyhrály rozjížďky

Lucern - Čtyři ze sedmi českých lodí postoupily na závěrečném závodu Světového poháru veslařů v Lucernu z pátečních rozjížděk přímo do sobotního semifinále. Na jezeře Rotsee neuspěla mužská osmiveslice, která byla vyřazena, zatímco skifařka Miroslava Knapková a párová čtyřka mužů musejí absolvovat opravné jízdy. Své rozjížďky vyhráli skifař Václav Chalupa, skifařka lehké váhy Daniela Nacházelová, dvojka bez kormidelníka Petr Imre, Adam Michálek i dvojskif Ondřej Synek, Milan Doleček.

Do sobotních opravných jízd musela Knapková, neboť o šest vteřin podlehla dvojnásobné olympijské vítězce Jekatěrině Karstenové z Běloruska.

Párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Petr Vitásek a David Kopřiva prohrála v rozjížďce pouze s Němci, ale také v tomto případě postoupila do semifinále jen vítězná posádka.

Osma ve složení Petr Lesse, Jan Gruber, Jan Schindler, Jakub Makovička, Tomáš Karas, Jan Ventruba, Petr Mašek, Jakub Litera s kormidelníkem Petrem Fischerem dojela na posledním, pátém místě, daleko za soupeři. V dalším pokračování lucernských závodů se již neobjeví, k tomu potřebovala dojet alespoň čtvrtá.

V minulém dílu SP v Mnichově vyhráli své disciplíny Synek s Dolečkem a Knapková, dvojka bez kormidelníka Imre, Michálek byla v Německu druhá.

V Lucernu se rozhodne o nominaci českých veslařů na srpnové mistrovství světa v Miláně, které bude zároveň jedinou kvalifikací na olympijské hry v Aténách.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž