Chalupa Cup vyhrál Vitásek

Jindřichův Hradec - Petr Vitásek se stal vítězem exhibičního závodu skifařů na Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci. Člen olympijské posádky čtyřky bez kormidelníka porazil ve finále sprintu na 200 metrů Ondřeje Synka, jenž v Aténách závodil na dvojskifu. Organizátorovi soutěže Václavu Chalupovi se na rybníku Vajgar nedařilo.

Nepostoupil ze skupiny a na trati, kde veslařsky vyrůstal, prohrál s kamarády i svůj premiérový závod na dračí lodi.  "Stál jsem dvacet minut před startem v té zimě, ztuhl jsem a pořádně to se mnou zamávalo," nemohl popadnout dech vítězný
Vitásek.

S novináři pak hovořil až za dlouho. Nejtěžší pro něj prý byl závod proti Davidu Jirkovi ve skupině. "To už jsem věděl, že to celé vyhraju. Jsem od přírody sprinter. Potřeboval bych, kdyby se jezdilo na 500 metrů a ne dva kilometry," smál se.

Za vítězství dostal pětilitrovku rumu s etiketou Chalupa Cupu. 

Závod na 200 metrů nahradil tradiční kilometrovou trať kvůli větší divácké atraktivitě. Startující jeli ve dvou skupinách vždy každý s každým, Chalupa ze tří jízd dvě prohrál se Synkem a Janem Knejpem, Švédem s českými předky, který nakonec skončil čtvrtý.

Třetí místo obsadil stříbrný medailista z Atén Jirka, mezi ženami byla nejrychlejší čtvrtá skifařka z OH Miroslava Knapková, dvojku bez kormidelníka vyhráli Horvát s Maškem.

"Organizačně se to podařilo, akorát mně to nějak nejelo," povídal po závodu Chalupa, jenž se v neděli vydává s posádkou dračí lodě na mistrovství světa do Šanghaje. A taky počasí moc nevyšlo," zlobil se v deštivém odpoledni a nízkých teplotách, což se projevilo na malé divácké účasti.

Nepomohlo, že trať vedla podél břehu a diváci měli možnost vidět veslaře po celou dobu závodu. V takových podmínkách se nedařilo ani Slovinci Iztoku Čopovi, stříbrnému medailistovi z Atén.

Výsledky
Muži
Skif:
1. Vitásek, 2. Synek, 3. Jirka (všichni ČR), 4. Knejp (Švéd.)
Dvojka bez kormidelníka: 1. Horvát, Mašek, 2. Zof, Gruber, 3. Pleško, Makovička, 4. Hlavačko, Ventruba (všichni ČR).
Ženy
Skif:
1. Knapková, 2. Antošová, 3. Vařeková, 4. Schmudeová (všechny ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž