Cestovatel Konderla chce pomoci k titulu

Plzeň - Přes týden pracuje a trénuje v Třinci, o víkendu cestuje za hokejbalem. Buď autem do Sudoměřic nebo vlakem do Zlína, kde ho sudoměřický autobus nabere k zápasům na hřištích soupeřů. Jako cestovatel si připadá hokejbalový útočník Tomáš Konderla. „Ale loni, když jsem jezdil do Ústí nad Labem, toho ježdění bylo ještě víc,“ říká pětadvacetiletý hráč.

Juniorskému mistru světa z roku 2002 vlastně nic jiného nezbývá. Třinec loni sestoupil z extraligy a reprezentant Konderla musel řešit, co dál.

A nevybírá špatně. V uplynulé sezoně prožil s ústeckou Elbou spanilou jízdu za titulem, od podzimu obléká dres vicemistra ze Sudoměřic.

„Na střídavý start jsem hrál i doma v Třinci, ale teď v zimě už jsem musel zvolit jen jednu variantu. Proč Sudoměřice? Po dvou stříbrech bych jim hrozně rád pomohl k titulu, zaslouží si ho. A já zase z Ústí vím, jak krásné jsou pocity vyhrát zlato,“ míní Konderla.

Po uplynulém víkendu jsou Sudoměřice v tabulce třetí. Jen bod uhráli na hřišti pražského Kova, v neděli o gól podlehli v Plzni. „Udělali jsme pár chyb, dostali hloupé góly. Ale cením su, že jsme v Praze smazali třígólovou ztrátu. Je to náročné, máme teď pár zraněných a na zápasy venku jezdíme v deseti lidech.“

Sudoměřice hrály po zimní pauze třikrát venku. Útočníkovi z Třince nejvíce sedl zápas v Hradci Králové, kde třemi góly zavelel k obratu a výhře 5:4.

Před dvěma lety se Konderla neprotlačil do konečné nominace na světový šampionát do Pittsburghu. Loni v červenci byl pozván na utkání se Slovenskem a Švýcarskem, ale to ho zase reprezentační trenéři nezastihli na žádném telefonu. „Byl jsem na dovolené na Slovensku, telefon mi nechyběl,“ usmívá se.

Na poslední akci, únorových přípravných duelech se Slováky, už nechyběl. A o nominaci na červnový šampionát v Německu se hodlá poprat. „Šanci snad mám, docela se mi daří. Ale záleží to na trenérech.“

Konderla ale přiznává, že hokejbal na mezinárodní úrovni je o něčem jiném než extraliga. „Jiný systém, víc se běhá. Hodně náročný styl,“ popisuje.
Do Německa, na rozdíl od Ameriky, však už touží “docestovat“.

Tomáš Konderla


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž