Petra Kuříková (vpravo)

Petra Kuříková (vpravo) | foto: http://kurikovapetra.webnode.cz

Triatlonistka Kuříková doma triumfovala stylem start - cíl

  • 0
Po dlouhých pěti letech se do Jablonce nad Nisou vrátil triatlonový závod nejvyšší tuzemské kategorie. V sobotu v okolí přehrady ve Mšeně uspořádal jablonecký Tri-Club osmý díl Českého poháru v olympijském triatlonu a z vítězství na tratích sprinttriatlonu se radovali Vojtěch Sommer a Petra Kuříková, závodnice z domácí Bižuterie Jablonec.

Program odstartoval závody nejmladších adeptů triatlonu už v 10 hodin a po třech hodinách vyrazili na tratě o 750 metrů plavání - 20 kilometrů na kole - 5 kilometrů běh závodníci v hlavním podniku dne.

Ženskou část závodu suverénním způsobem ovládla české reprezentantka Petra Kuříková. V jejím podání to bylo představení ve stylu start - cíl.

„V plavání mi hodně pomohlo, že jsem se držela dorostenkyně Simony Šimůnkové. Z depa už jsem pak vybíhala první, protože jsem v něm byla rychlejší a od té doby jsem už závodila osamocena,“ řekla Kuříková po vítězném doběhu do cíle.

„Trať byla náročná, ale ten kopcovitý terén mi spíše nahrával, protože do kopců vás nikdo nevytáhne a já jsem jela a běžela sama,“ popsala velká naděje českého triatlonu Petra Kuříková, která jablonecký sprinttriatlon zvládla v čase 1:01:39.

Stříbro vybojovala se ztrátou minuty a 20 vteřin Jana Jiroušková RCR Bike Teamu, bronz získala Lenka Fanturová z Hisport Teamu.

Mužský závod v takřka ideálních podmínkách ovládl junior Vojtěch Sommer ze Slavie Praha, který proběhl cílem jako první v čase 56 minut a 27 sekund.

„Závod mi maximálně sedl. Plavání bylo výborné, na kolo jsem šel na třetí pozici. Cyklistickou část jsme pak absolvovali ve dvou s Petrem Šlajsem a skvěle jsme spolupracovali. A mně se skvěle jelo, vlastně si nepamatuji, že bych měl někdy tak dobré kolo, jindy na něm ztrácím. Pak už jsem si doběhl pro vítězství,“ popsal mladičký vítěz s ročníkem narození 1996.

Druhý byl další junior Štěpán Krátký z SK Sportprestiž, bronz bral Jakub Powada z týmu JulboWay.

Jak Sommer, tak Kuříková se nyní připravují na závod Evropského poháru v Karlových Varech, který se uskuteční tento víkend. Pro oba to bude jeden z vrcholů sezony.

„Je to velmi důležitý závod, a tak jsem Jablonec brala především jako generálku na Karlovy Vary a šla do něj z plného tréninku. Ve Varech bych si ráda ještě vylepšila postavení v evropském žebříčku, kde jsem nyní v první desítce,“ přeje si jablonecká Petra Kuříková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž