ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

ČUS vyzývá k obnovení sportu dětí s většími skupinami uvnitř

  • 0
Česká unie sportu (ČUS) vyzvala vládu k obnovení amatérského organizovaného sportu včetně pravidelných tréninků dětí a mládeže a rychlému stanovení podmínek pro lyžařské areály. Požaduje větší skupiny na vnitřních sportovištích, aby byla možná i příprava v kolektivních sportech. O parametrech rozvolňování ve sportu jedná Národní sportovní agentura (NSA) s ministerstvem zdravotnictví a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Jasno by mělo být v neděli.

ČUS ocenila přístup agentury vedené někdejším hokejovým gólmanem Milanem Hniličkou, ale i její představitelé se chystají přímo obrátit na odpovědné činitele. „Doporučujeme neotálet s otevřením sportovišť pro veřejnost, klidně i pro vyšší počet osob, pokud to bude v rámci jednoho týmu. Za naléhavé považujeme nastavení režimu, za jakého bude možné lyžovat na sjezdovkách,“ uvedl v tiskové zprávě předseda ČUS Miroslav Jansta.

Amatérský sport stojí od 12. října. Děti a mládež už sedmý týden nesmějí společně trénovat, pro všechny s výjimkou profesionálů zůstávají uzavřená vnitřní sportoviště. „Trenéři z různých klubů po republice mají velké obavy z toho, aby se vůbec děti po takové pauze ke sportu zase vrátily. Některé z nich zpohodlněly, u dalších stoupla závislost na počítačových hrách,“ upozornil Jansta.

Na zdravotní rizika ve věku, kdy se vytváří celoživotní vztah k pohybu, upozornila v úterý rovněž lékařská komise Českého olympijského výboru. Ve Velké Británii, kde jsou obdobné restrikce jako v Česku, podobně argumentoval prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Nadějí pro amatérský sport je přechod do třetího rizikového stupně PES, který by mohl nastat od pondělí 30. listopadu. NSA nyní vyjednává o velikosti skupin pro tréninky uvnitř, protože podle matice PES by měly být maximálně desetičlenné. Na zvýšení tohoto limitu apeluje také ČUS.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta 

„Deset lidí nám přijde málo. Například mládež v ledním hokeji nebo v basketbalu si pořádně nezatrénuje ani nezahraje. Pro kluby by bylo organizačně náročné rozkouskovat tréninky kvůli stanovenému limitu. Navrhujeme, aby se počet lidí ve vnitřních prostorech navýšil na 30 osob, a to pouze z jednoho týmu,“ uvedl Jansta.

Za nezbytné považuje také rychlé rozhodnutí o režimu na sjezdovkách. „Provozovatelé skiareálů jsou připraveni zajistit výrazně bezpečnější management front, který zajistí, že lyžaři budou navedeni do úzkých koridorů,“ naznačil Jansta.

Lyžařské areály a lanovky by podle něj měly být posuzovány jako veřejná doprava, nikoliv jako venkovní hromadná akce. „Nejde o koncentrovaný a stálý výskyt velkého počtu lidí na stejném, pevně vymezeném místě po určitý čas. Zákazníci čekající na výjezd lanovkou jsou v pohybu a ve stejné situaci jako cestující v hromadné dopravě, která omezena není,“ podotkl.

ČUS by přivítala také otevření dalších vnitřních sportovišť pro veřejnost, jako jsou třeba posilovny nebo badmintonová a squashová centra. „Pokud se dodrží všechna hygienická nařízení, riziko přenosu v nich není o tolik větší než například v obchodních řetězcích. Hodně lidí bude potěšeno, když sportování dětí i dospělých, důležité pro jejich zdraví, dostane státní prioritu hned za již povolenými kočičími salóny,“ dodal Jansta.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž