Věra Čáslavská se zlatým odznakem za absolutní vítězství na olympijských hrách v roce 1964 v Tokiu, který před rokem věnovala do dobročinné sbírky iDNES.cz na pomoc obětem zemětřesení.

Věra Čáslavská se zlatým odznakem za absolutní vítězství na olympijských hrách v roce 1964 v Tokiu, který před rokem věnovala do dobročinné sbírky iDNES.cz na pomoc obětem zemětřesení. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Čáslavská, Změlík a Šebrle chystají olympiádu pro japonské sirotky

  • 1
Dohromady získali devět zlatých medailí na olympijských hrách, teď Věra Čáslavská, Robert Změlík a Roman Šebrle pomáhají zorganizovat malou olympiádu pro japonské sirotky, kteří rok po ničivém zemětřesení přijeli na prázdninový pobyt do Česka.

Na týdenní pobyt, při němž mají alespoň na chvíli pustit z hlavy útrapy prožité při dvou velkých přírodních katastrofách, přijelo ve středu do České republiky 26 dětí z oblasti Iwate, kterou loni zemětřesení a tsunami vážně poničily.

"Mnoho z nich ztratilo veškeré zázemí – domov, vzpomínky, ale často i rodiče a ostatní příbuzné. Po měsících strávených v evakuačních centrech a mezi beznadějnými troskami je mnohdy těžce narušena jejich psychická rovnováha," uvedl Robin Šóen Heřman, šéf Česko-japonské společnosti, která malé Japonce do ČR pozvala.

Během návštěvy si žáci prohlédnou české pamětihodnosti, navštíví Divadlo Spejbla a Hurvínka a v sobotu je čeká sportovní den ve Sportcentru Romana Šebrleho v Praze - Vokovicích. Na soutěže inspirované Odznakem všestrannosti olympijských vítězů budou osobně dohlížet skuteční držitelé zlatých medailí: desetibojaři Robert Změlík s Romanem Šebrlem a především gymnastka Věra Čáslavská, čestná předsedkyně Česko-japonské společnosti.

"Připravujeme pro ně olympiádu se vším všudy. Se slavnostním zahájením, hymnami, stupni vítězů a samozřejmě s medailemi," říká se sedminásobná olympijská vítězka. "Ze všeho nejvíc se těším na prťata předškolního věku, která při slavnostním zahájení zazpívají japonskou a českou hymnu. Prý ji už umí i bez not, z paměti."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž