Přilby na hlavách boxerů zmizí i v amatérském ringu.

Přilby na hlavách boxerů zmizí i v amatérském ringu. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Revoluce v ringu. I amatérští boxeři budou boxovat bez přileb

  • 1
Amatérský box čekají v blízké době skutečně revoluční změny v pravidlech. Představitelé Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) rozhodli, že boxeři už nebudou v ringu bojovat v ochranných přilbách, změněn bude systém bodování a vyšší váhové kategorie budou boxovat s těžšími rukavicemi.

Zároveň byl zvýšen věk pro start na vrcholných akcích, který byl nově stanoven na 40 let. Hlavní "optickou" změnou je zrušení přileb v zápasech mužů. Ruší se tím hlavní rozlišovací znak mezi profesionály a amatéry, tedy ochrana hlavy. Junioři a ženy ale budou přilby používat i nadále.

"Box to určitě zatraktivní a boxeři už nebudou vypadat jako roboti. Ale na druhou stranu ta přilba svůj účel určitě měla. Já jsem například jako profesionál nesměl sparovat bez ní a s rukavicemi menšími než čtrnáct uncí," uvedl stříbrný medailista z olympiády v Sydney Rudolf Kraj.

"Nevím, zda to bude přínos, nebo ne, ale určitě to přinese zranění, před kterými helma především chrání," řekla současná česká jednička amatérského boxu Zdeněk Chládek, který bude i nadále boxovat se stejnými rukavicemi - desetiuncovými. Dvanáctiuncové totiž budou používat boxeři v kategoriích od 69 kg, Chládek nastupuje v čtyřiašedesátce.

Nejzásadnější změnou v pravidlech, o kterých vedení AIBA informovalo v tomto týdnu národní federace, je systém bodování. Vítěz bude určen na obdobném principu, jak je tomu u profesionálů. O poraženém a vítězi bude rozhodnuto na základě sečtení bodovacích lístků od třech rozhodčích z celkových pěti.

Každý z rozhodčích po každém kole udělí deset bodů tomu z boxerů, který podle něj uštědřil soupeři více úderů, byl aktivnější a techničtější. Protivník získá devět bodů, případně osm, sedm nebo šest bodů při naprosté převaze. Bodovací lístky budou po každém kole odevzdány a z nich budou vylosováni tři rozhodčí, jejichž bodování určí vítěze.

Ke zbývajícím dvěma se nebude vůbec přihlížet. Nově bude také sjednocena terminologie amatérského a profesionálního boxu. Už se nebude používat označení r.s.c. znamenající ukončení utkání ringovým rozhodčím. Nahradí ho technické k.o.

Při zranění soupeře se nebude "dobodovávat", ale vyhraje nezraněný soupeř s výsledkem tko-i.

Všechna pravidla by měla platit již na říjnovém mistrovství světa a zřejmě i na květnovém evropském šampionátu. Důvodem změn je podle všeho přiblížení amatérského a profesionálního boxu. Vedení AIBA se totiž snaží dojednat start profesionálů na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž