MAZAČKA. Tohle je stroj, kterým se na bowlingovou dráhu nanáší speciální olej.

MAZAČKA. Tohle je stroj, kterým se na bowlingovou dráhu nanáší speciální olej. | foto: Michal Šula, MF DNES

Bowling: Taktiku hodu uzpůsobte podle mazání dráhy

  • 6
Excentrické hraní a rovinové. Moc společného toho tyhle dva druhy bowlingu nemají, jak už víte z předchozích dílů. Jediné, co je úplně stejné, jsou kroky při rozběhu. Tam se nic nemění. Tady však podobnost končí. Následuje vypuštění koule, které už je jiné.

U roviny to řešit nemusíte, prostě jen uvolníte ruku a koule vám vyklouzne samovolně. Důležité je trefovat se pořád rovně a mít především trpělivost.

Při sportovním bowlingu musíme počítat s tím, že koule s vyoseným jádrem na dráze zahne.

Není však pravda, že začne zahýbat hned od začátku. Naopak.

V prvních momentech jede rovně, až pak se začne stáčet do kuželek. Ale k tomu se ještě vrátím.

Jak tedy správně kouli vypustit z prstů?

Škola bowlingu

SERIÁL  MF DNES, 6. (závěrečný) díl

V minulých dílech čtěte:

1. díl: Při bowlingu buďte trpěliví

2. díl: Pořiďte si kouli na míru. Zlepšíte se

3. díl: při rozběhu a odhozu nepoužívejte sílu

4. díl: nemiřte na kuželky, ale na šipky. A dohazujte křížem

5.díl: Sportovní bowling: pro začátek vyhledejte trenéra

První musí ven palec. Už o tom byla dříve řeč, ale je důležité mít správně navrtanou kouli. Díra na palec musí být těsná, ne volná jako při rovině. V takové díře se vám palec může skrčit, takzvaně se zamkne, což je špatně. Takže palec nesmíme krčit, v díře je celý, kdežto zbylé dva prsty jsou v dírách jen první články.

Při vypouštění byste měli mít rovné zápěstí, prsty jsou pak nízko, když koule vypadává, přepadává přes konečky prstů. Tím se koule roztočí. Ono správné vypuštění při excentrickém hraní není vůbec jednoduchá věc, proto byste měli pro začátek vyhledat trenéra.

Bowlingové vybavení:

Co je na snímku: Vzadu: bowlingová taška na kolečkách, excentrická koule, kartáček na udržování klouzavé podrážky.

Vpředu: rukavice (podpora na zápěstí), rukavička (bez podpory zápěstí), boty (jedna bota neklouzavá podrážka, druhá má výměnné paty i špičky), krabička s "tape" (nálepky do palcové díry, když nám opadne palec a díra je větší), klouzavé nálepky na palec, puff ball (pytlíček proti pocení rukou), hard "microfiber" na utírání oleje z koule při hře, "skin patch" umělá kůže (na odřeniny), čistič na očištění koule od oleje po hře.

Bowlingové vybavení

Důležitá věc, podle které uzpůsobujeme hody, je také "mazací model".

Tak se říká vrstvě oleje, která je nanesená na dráze. Možná jste právě tohle nevěděli, ale na každé dráze by měl být nějaký mazací model.

Pokud házíte rovinou, tak vám to může být jedno.

U excentrického hraní ne. Dobré herny mají svou mazačku, což je přístroj, kde se dá nastavit mazací model, a mazačka ho přesně podle počítače nanese na dráhu.

Každá herna má svůj "house" – neboli domácí mazání. Pokud chodíte do jedné herny, najdete si správné místo, kudy házet, a koule vám pak pravidelněji padá do kapsy mezi kuželky č. 1 a 3. V podstatě je to na housovém mazání nejlehčí a úplně v pohodě můžete házet průměry přes 200 bodů.

Také se používají různá sportovní, krátká a dlouhá mazání. Bowlingová dráha je dlouhá 64 stop, průměrná délka namazané plochy je 39 stop. Za krátké mazání se považuje okolo 35 stop, za dlouhé 45 stop.

Na každé dráze musíte zvolit správnou taktiku hodu. Když je krátké mazání, hrajeme většinou úplně podél žlabu, dlouhé se hraje přes střed, kdy koule skoro nezahýbá a do kuželek se stočí až v poslední chvíli.

Dá se to přeložit asi takhle: na oleji roztočená koule klouže, na suchu zabírá, přilne povrchem k dráze a tím začne zahýbat.

Tohle je velká alchymie. Na některých hernách, kde je chladno, olej lépe drží na dráze. Když je větší teplo, olej se vytahává dozadu a také se postupně vydírá z dráhy.

Vytáhnutím oleje dozadu koule sklouzává dál po dráze. Na vydřené dráze zase začíná zahýbat dřív. Pak už je to o cítění maličkostí a umění se drahám přizpůsobit.

Ale to se naučíte jen pravidelným hraním.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: bowling, Kartáček