Baseballisté chtějí vybojovat postup

Třebíč - Před víkendovým zahájením Moravské ligy mají baseballisté Nuclears Třebíč jasný cíl: postup do nejvyšší soutěže. Třebíčský tým už v loňské sezoně sahal po vstupence mezi extraligovou smetánku, nakonec ale zůstal těsně před branami, když jej vyřadil vítěz České ligy Rýchory. "Výrazně jsme během zimy posílili, jsem přesvědčen o tom, že tentokrát můžeme směle pomýšlet na postup," tvrdí vedoucí mužstva Pavel Svoboda, který ještě loni celek Nuclears vedl jako kouč.

"Z Techniky Brno k nám přestoupil zkušený nadhazovač Roman Mráz, máme i dalších šest hráčů na hostování. Kádr jsme potřebovali rozšířit, soutěž je dlouhá a náročná, je nutné mít dost kvalitních hráčů." Juniorský reprezentant Milan Číhal a Tomáš Sovják ze Znojma jsou nyní v Náměšti na vojně. Do Třebíče to mají kousek. "Zatím jsou u nás oba na hostování, ale počítáme s jejich přestupem do Třebíče," uvedl Svoboda.

Mráz v extralize skončil, vrátí se?

Baseballová persona jako zvon bude hrát letos v Moravské lize za tým Nuclears Třebíč. Její přítomnost avizuje sebevědomé třebíčské ambice před startem soutěže. Třiačtyřicetiletý veterán, exreprezentant a zkušený nadhazovač Roman Mráz opustil před novou sezonou extraligovou Techniku Brno - ovšem s úmyslem po roce se do nejvyšší soutěže opět vrátit. "Ale to už v třebíčském dresu," důrazně podotýká, aby náhodou nedošlo k nedorozumění. "Jsem přesvědčen o tom, že máme na to, abychom do extraligy v této sezoně postoupili. Nuclears mají silný kádr; zvlášť když před sezonou ulovili několik šikovných kluků - ať už jde o znojemského Číhala, který je na vojně v Náměšti, o Pirgla z Hluboké, ale i další," dodává.
Mráz cítil, že v Brně kvůli narůstajícímu věku jeho hvězda pomalu zhasíná. Na jeho místo se tlačili mladší hráči. Proto se rozhodl změnit působiště. "V Technice je přece jen úplně jiná situace než v Třebíči. V mých letech už bych se teď v Brně těžko prosazoval; jsou tam výborní mladí hráči, reprezentační nadhazovači," vykládá. "V nejvyšší soutěži jsem odehrál dlouhých dvaadvacet sezon, ale v extralize ještě chci působit a ... počkat tak na svého syna, abych mohl hrát s ním. Domluvil jsem se proto s Třebíčí, že se s ní letos pokusím postoupit. Do extraligy se moc rád vrátím," říká ke svému příchodu do Nuclears Mráz.
Zítra Třebíč zahajuje mistrovskou sezonu na hřišti B týmu brněnské Techniky, v neděli hostí doma rezervní mužstvo Blanska. Na prvního máje pak hrají Nuclears opět s Technikou. "Z těch tří zápasů chceme rozhodně vytěžit tři výhry. Nejsou to soupeři, kteří by měli nějak moc prověřit naši sílu," povídá Mráz. "Spíš půjde o utkání na rozehrání. Podle mě bude naším největším soupeřem MZLU Brno. Do extraligy půjde jistě moravský tým, v české skupině tak silné celky nejsou," soudí nadhazovač.
Další čtyři hráči, které si Nuclears vyhlédli, jsou z Hluboké nad Vltavou. "Výborný je především catcher Michal Pirgl. To je zadák a chytač reprezentační úrovně, podle mnohých patří mezi nejlepší v republice," pochvaluje si mladého hráče Svoboda. Posily se už zúčastňovaly i několika předsezonních soustředění, byly i na turnaji v Krči, kde Třebíč v silné konkurenci skončila z deseti mužstev šestá. "Vyzkoušeli jsme si tam hráče na různých postech, ten turnaj nám pomohl," hodnotil spokojeně trenér Michal Kopečný.

V úvodních dvou kolech soutěže hrají Nuclears v sobotu v Brně s B týmem Techniky a v neděli pak doma s béčkem Blanska. "Technika bude mít asi hodně nových hráčů - mladých kluků, kteří přišli na podzim do Brna do školy. To bude pro nás trochu neznámá. Blansko, to je podobné: v sestavě bude mít i hráče, kteří mají zkušenosti z A týmu, jenž hraje extraligu. Určitě ale budeme chtít oba zápasy vyhrát," vyslovil se Kopečný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž