Jan Louda

Jan Louda | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Badmintonista Louda vyhrál turnaj v Mexiku a zahájil úspěšně kvalifikaci na OH

  • 0
Badmintonista Jan Louda vyhrál turnaj v Guadalajaře a úspěšně zahájil olmypijskou kvalifikaci. Čtyřiadvacetiletý rodák z Plzně porazil ve finále mezinárodního challengeru Ukrajince Danyla Bosniuka 21:10, 22:24 a 21:15.

„Lépe to dopadnout nemohlo, všechno vyšlo,“ uvedl v tiskové zprávě Louda, kterému patřilo před turnajem ve světovém žebříčku 66. místo. „Před námi je v rámci olympijské kvalifikace ještě hodně turnajů, tohle je ovšem skvělý začátek,“ doplnil.

Český reprezentant si poradil v Mexiku s vysokou nadmořskou výškou i šesti soupeři. V semifinále zdolal 48. hráče světa Kevina Cordona z Guatemaly ve dvou setech. Čtyřnásobný mistr republiky zvládl i finále s Bosniukem, ačkoliv neproměnil ve druhém setu čtyři mečboly.

„Chtěl jsem to mít rychle za sebou a byl zbrklý. To bylo minus toho finále,“ uvedl Louda. „I když jsem druhý set prohrál, jel jsem si ve třetí sadě to svoje, což fungovalo a podařilo se mi proměnit další mečbol hned napoprvé,“ líčil a ocenil přípravu s novým trenérem Oscarem Martinézem.

Olympijská kvalifikace potrvá do dubna příštího roku. Do Paříže postoupí přes třicet hráčů z redukovaného žebříčku. Systém zohledňuje deset nejlépe hodnocených turnajů. Louda se může stát po Tomaszi Mendrekovi a Petru Koukalovi třetím českým badmintonistou pod pěti kruhy. V květnu ho čeká akce ve Slovinsku a v červnu v Dánsku a ve Francii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž