Momentka z AFL, rakouské ligy amerického fotbalu

Momentka z AFL, rakouské ligy amerického fotbalu | foto: Johnny What

Black Panthers čekají na výjimku, český kouč na startu rakouské ligy neuspěl

  • 0
Rakouská AFL, jedna z předních lig amerického fotbalu v Evropě, o víkendu odstartovala prvním kolem. V soutěži má dvojí zastoupení i Česko. Martin Kocián je hlavním trenérem Graz Giants, kteří na úvod podlehli SsangYong Danube Dragons 16:35. To český tým Prague Black Panthers, který je také členem rakouské ligy, musel první zápas odložit a zatím čeká na udělení výjimky.

Americký fotbal je v Rakousku zařazen mezi sporty s vrcholovou bundesligou. AFL tak mohla odstartovat i v době pandemie, přestože ji nehrají profesionální hráči.

Kouč Kocián před startem nového ročníku ujišťoval, že jeho tým je připraven a koronavirová opatření a restrikce tým výrazně neovlivnily. 

Graz má na letošní sezonu o extra motivaci postaráno. Slaví totiž 40 let od založení. Navíc Giants odehráli na podzim zápasy proti silné Vídni. Dragons oproti tomu poslední soutěžní zápas absolvovali v roce 2019.

Úvod víkendového klání ale ukázal, že Dragons dlouhý herní výpadek trápit nebude. Hned z úvodního drivu zaznamenali touchdown a po celý zápas tahali za delší konec provazu. „Dragons byli skvěle připravení a přehráli nás ve všech fázích hry. Dnes byli lepším týmem a zasloužili si vyhrát,“ hodnotil Kocián první zápas ročníku.

Jesse Thompson (v černém tričku) a jeho svěřenci z Prague Black Panthers

Zlom přišel v úvodu druhého poločasu. Giants nedokázali i přes nabídnuté šance zastavit útok soupeře, který odskočil na 28:10 a vedení si pohlídal až ke konečnému skóre 35:16. „Zatím rozhodně nejsme na takové úrovni, kde bychom chtěli být. Musíme se hlavně uklidnit a vrátit se k naší hře,“ prozradil Kocián plán do budoucna.

Black Panthers premiéru museli odložit

Také pražský tým měl o víkendu nastoupit, a to proti Swarco Raiders Tirol. Tento zápas byl odložen a Prague Black Panthers vyhlíží premiéru v neděli 11. dubna proti Rangers Mödling na domácím hřišti na Proseku.

Black Panthers požádali o výjimku, která jim má umožnit domácí utkání  proti Rangers uspořádat. Rozhodnuto o startu jediného českého zástupce v prestižní AFL by mělo být v následujících dnech.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž