Americký fotbal (Přerov v bílém proti Šumperku) diváky baví, je plný střetů,...

Americký fotbal (Přerov v bílém proti Šumperku) diváky baví, je plný střetů, ale také herní strategie. | foto: Jan Pořízek

Trenér přerovských hráčů amerického fotbalu: U nás se uplatní každý typ

  • 1
Nejsledovanější sport ve Spojených státech? Podle průzkumů vede americký fotbal. Zastánce má také u nás, v Přerově už tři roky působí klub Mamutů.

Vyhynutí jim zatím zdaleka nehrozí, naopak, Mamuti v Přerov rostou a přibývají noví. „Myšlenka se zrodila v Olomouci, kde byla parta kluků, která se snažila založit oddíl amerického fotbalu. Já jsem dlouhodobě hrál v Praze, a když jsem se o nich dozvěděl, přetáhl jsem je na přelomu let 2011 a 2012 do Přerova. Tady už se nám daří lépe,“ vypráví zakladatel a trenér přerovského oddílu David Novotný, bývalý hráč Prague Lions.

Tým působí v divizi IV, což je nejvyšší soutěž, kterou může hrát v počtu osmi lidí. Chce však výš, takže musí dát dohromady sestavu na jedenáctkový americký fotbal.

Proč se vlastně jmenujete Mammoths, tedy Mamuti?
V Přerově je velká tradice lovců mamutů a my jsme se chtěli trochu připodobnit týmům v Americe, kde jsou názvy týmů spjaty s městem. Zubři už v Přerově jsou hokejisté, tak nás napadlo, že mamuti tu mají bohaté naleziště. Navíc je to mohutné a silné zvíře, dobře se to hodí.

Co se vám za tři roky fungování podařilo?
Tím, že hrajeme nižší soutěž, tak úspěchů není tolik. V první sezoně jsme se předvedli docela dobře – dostali jsme se do play-off a tam jsme sehráli slušný zápas s Plzní, která byla pozdějším vítězem. Všichni byli překvapení, že se tu z ničeho nic objevil slušně hrající tým. Ve druhé sezoně už takový úspěch nebyl, ale letos jsme vyhráli pět zápasů z pěti, takže už teď se dá mluvit o úspěšné sezoně. Také jsme první rok pořádali finále Czech Bowl a halové mistrovství republiky.

Mamuti působí ve IV. divizi, jak rozumět systému soutěží u nás?
Ve IV. divizi je osm týmů v celé republice, z ekonomických důvodů je rozdělená do dvou skupin po čtyřech. Z každé postoupí první dva celky do play-off. Hlavně je IV. divize daná tím, že se v ní nehraje plná forma amerického fotbalu s jedenácti hráči, ale menší alternativa s osmi. Tedy trochu jako rozdíl mezi velkým fotbalem a malou kopanou. Postoupit do vyšší soutěže se nedá jinak, než že navýšíte počet hráčů na jedenáct, pak jdete automaticky do III. divize. Z té pak můžete postoupit výš, do II. nebo I. divize.

Máte takové ambice?
Na počátku jsme si řekli, že si dáme tři roky a uvidíme. Letos nám tohle období končí a od příští sezony chceme jít do III. divize. V září budeme stejně jako každý rok nabírat nové hráče i trenéry, kteří by se u nás americkému fotbalu věnovali.

Jaké typy se pro americký fotbal hodí?
Bereme hráče jakékoliv výšky i váhy, zásadní je věk do třiceti let. Z fyziognomie je důležitá rychlost a síla. Když má někdo padesát kilo, tak ho nezavrhujeme, ale musí být enormně rychlý, aby svou subtilnost dokázal využít. Když je někdo obrovský, měl by mít aspoň sílu. Poradíme si s každým hráčem, bereme všechno. Není to proto, že bychom byli tak zoufalí, ale v americkém fotbale se uplatní téměř každý fyziotyp.

Odkud přišli současní hráči Mamutů?
Většinou jsou to bývalí fotbalisté, házenkáři a dobře se uplatní i atleti. Je velká výhoda, když někdo předtím hrál kolektivní sport. Že by k nám někdo přišel bez jakékoliv sportovní zkušenosti, to ne. Bylo by to velmi znát.

Co by mělo přesvědčit k návštěvě utkání diváky, kteří dosud s americkým fotbalem nemají zkušenost?
Je to kontaktní sport a pro nás alternativa hokeje. V Přerově vládne hokej, a když skončí sezona, můžou fanoušci přijít na Mamuty. Lidé mají rádi kontakt, je to helma na helmu. Hodně se to plete s ragby, ale pravidla jsou natolik odlišná, že jsou ty sporty jiné. Výhoda u nás je, že na každém zápase máme komentátora, který vysvětlí, co se na hřišti stalo nebo bude dít, takže i vyslovený laik se na zápase neztratí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž