Momentka z NFL, zámořské profesionální ligy amerického fotbalu.

Momentka z NFL, zámořské profesionální ligy amerického fotbalu. | foto: AP

Touchdown! Američtí fotbalisté se dočkají miliardového odškodného

  • 11
Profesionální ligu amerického fotbalu NFL čeká velká finanční rána. Dohodla se na mimosoudním vyrovnání se zhruba 4 500 bývalých hráčů, kteří ji chtěli zažalovat za to, že zakrývala nebezpečnost otřesů mozku, aby mohla vydělávat na tvrdosti sportu. Podle agentury Reuters soutěž vyplatí 765 milionů dolarů (asi 15 miliard korun).

Dohodu ještě musí schválit soud a samotní hráči, podle někdejšího federálního soudce Layna Philipse, který domluvu zprostředkoval, však jde o formalitu.

"Je to historický okamžik. Bývalí hráči dostanou zasloužené odškodné a také to přispěje ke zvýšení bezpečnosti současných hráčů," prohlásil.

Spolu s odškodným liga zaplatí hráčům s trvalými následky a jejich rodinám například náklady na lékařské prohlídky, přispěje na vědecký výzkum a také uhradí část právních nákladů. Podle odborníků soutěž udělala správný krok.

"Je to rozhodně lepší než se soudit, protože liga by se pomalu ale jistě v očích veřejnosti dostala do pozice toho, kdo bývalé hráče zastrašuje," uvedl výkonný ředitel institutu sportovního obchodu na univerzitě Jižní Kalifornie David Carter.

Dohodnuté odškodnění je zářezem do rozpočtů jednotlivých klubů, avšak existenci soutěže ohrozit nemůže. Roční výnosy NFL se pohybují kolem deseti miliard.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž