Saquon Barkley jako hráč New York Giants | foto: AP

Finanční soumrak podceňovaných hvězd NFL. Jacobs a Barkley se bouří, marně?

  • 8
Desetiletí byli výstavní skříní NFL. Pozice running backa je pro každý tým nesmírně důležitá. Po quarterbackovi šlo o druhý nejdůležitější post v ofenzivě. Ti nejlepší zároveň patřili k nejlépe placeným hráčům týmu. Dnes je vše jinak. Hvězdy na pozici nechybí, ale týmy na nich výrazně šetří. A hvězdy toho mají dost.

Barry Sanders je dodnes největší hvězdou Detroit Lions v historii. Bez Emmitta Smithe by Dallas Cowboys nevyhráli tři Super Bowly během čtyř let zkraje 90. let. Gale Sayers a Walter Payton ve více než stoleté historii Chicago Bears patří k největším legendám klubu. Nedávno zesnulý Jim Brown byl dlouhá léta považován za „GOAT“ NFL. Bývalá superhvězda Cleveland Browns v kariéře nikdy nevynechala jediný zápas a stal se jedním ze symbolů amerického fotbalu.

K těmto superhvězdám lze přiřadit další desítky kvalitních running backů. Nejen že patřili k hvězdám svých týmů a celé ligy, ale zároveň podle svého postavení byli dobře zaplacení v porovnání s dalšími spoluhráči na jiných pozici. Týmy si této pozice vážily a občas za ní v minulosti až přeplácely v různých výměnách.

Stačí si vzpomenout na trejd mezi Vikings a Cowboys. Tým z Minnesoty si věřil na Super Bowl. Rozjetý Herschel Walker z Cowboys měl být posledním dílkem skládačky na úspěch. Tehdy za něj do Dallasu poslali tři výběry v prvním kole draftu, čtyři hráče a další draftové pozice. Tým z Dallasu za to v blízké budoucnosti nadraftoval jádro týmu, které vyhrálo tři Super Bowly na začátku devadesátých let. Walker s Vikings se úspěchu nedočkal.

Hodnota klesá

Dnes by taková výměna nemohla projít. Bez šance. Týmy si daleko více cení draftových výběrů a hodnota hvězdných running backů hluboce klesla.

Týmy je draftují v pozdějších kolech, v prvních letech nováčkovské smlouvy z nich vymáčknou maximum a když je čas na novou smlouvu, tak je často pošlou o dům dál a vyberou si nového mladého running backa.

Podmínky poslední kolektivní smlouvy nejsou k running backům příznivé a týmy toho využívají. Největší finanční prostředky klubu padnou obvykle na quarterbacka, ofenzivního tackla, defenzivního enda, wide receivera a cornerbacka. Pozice running backa je až na konci „potravního řetězce“, a to i přes fakt, že v ofenzivě má running back hned po quarterbackovi jako jednotlivec druhý největší vliv na fungování ofenzivy.

„Bohužel to je s nimi jako s autem, není to dobrá investice. Hned, co vyjedeš po koupi s autem ven z garáže, tak jeho cena jde rapidně dolů. U running backů je to po pár letech podobné. Týmy investují jinam a tihle skvělí hráči jsou na tom biti,“ vysvětluje ve svém podcastu respektovaný novinář Peter Schrager.

Z českých hřišť

Reprezentace mužů České republiky odehraje v neděli 6. srpna na městském stadionu v Ústí nad Labem zápas v rámci Mistrovství Evropy proti Švýcarsku. Vítěz bude hrát o konečné 9. místo s Maďarskem.

Borci jako Alvin Kamara, Nick Chubb, Ezekiel Elliott se dočkali druhé dlouholeté smlouvy u svých týmů. Řada jiných však ne. Teď něco podobného postihlo Joshe Jacobse u Raiders a Saquona Barkleyho u Giants. Dva nejlepší na své pozici v minulé sezoně a teď, když s nimi mají kluby podepsat dlouholetou smlouvu, tak se zdráhají.

Dva zmiňovaní s ostatními running backy ligy se začínají bouřit. Přes své agenty se radí, co s nastolenou situací. Chtějí podniknout kroky, které by v budoucnu pozici running backů ve vyjednávání aspoň trochu vylepšily.

Ale mají šanci?

„Můžu stávkovat, nenastoupit do kempu, ale co tím získám. Veškeré páky má na své straně tým. Je to těžká situace,“ popsal před týdnem Barkley v rozhovoru pro NBC. A pár dní nato se dohodl s Giants na ročním kontraktu za 11 milionů dolarů.

Josh Jacobs posílí po draftu Oakland Raiders.

Tým opět vyhrál. Podepsal svoji hlavní hvězdu na jeden rok, vytěží z něj maximum a po sezoně se uvidí. Dopadne Jacobs v Las Vegas podobně?

Jacobs, Barkley, Jonathan Taylor v Indianapolis Colts jsou tvářemi svých organizací a hvězdy ligy. Platově je ale velké množství spoluhráčů před nimi. Změní se tahle situace v blízké budoucnosti?


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon