Reportáž skončila

5. etapa: Irun - Bilbao

Vuelta a Espaňa, 5. etapa (Irun - Bilbao, 187 km), start: 24. 8. 2022 12:57

Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou.

Pořadí týmů po 5. etapě:

1. Groupama–FDJ 47h 40min 10s
2. UAE Team Emirates +1min 27s
3. Team BikeExchange–Jayco +1min 29s
4. Movistar Team +1min 34s
5. Team Bahrain Victorious +1min 40s
6. Quick-Step Alpha Vinyl Team +2min 12s
7. Astana Qazaqstan Team +2min 22s
8. Equipo Kern Pharma +2min 56s
9. Burgos BH +3min 34s
10. Ineos Grenadiers +5min 55s

Pořadí závodníků do 25 let po 5. etapě (bílý trikot):

1. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 16h 7min 24s
2. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +4min 33s
3. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team +4min 34s
4. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +4min 40s
5. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +5min
6. Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates +5min
7. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +5min
8. Sergio Higuita (COL) Bora–Hansgrohe +5min 8s
9. Gino Mäder (SUI) Team Bahrain Victorious +5min 9s
10. Juan Pedro López (ESP) Trek–Segafredo +5min 9s
...
34. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +22min 13s

Pořadí vrchařů po 5. etapě (puntíkovaný trikot):

1. Victor Langellotti (MON) Burgos BH 13 bodů
2. Roger Adriá (ESP) Equipo Kern Pharma 6b.
3. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange–Jayco 5b.
4. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 5b.
5. Joan Bou (ESP) Euskaltel–Euskadi 5b.
6. Rudy Molard (FRA) Groupama–FDJ 4b.
7. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 3b.
8. Julius van den Berg (NED) EF Education–EasyPost 3b.
9. Jarrad Drizners (AUS) Lotto–Soudal 3b.
10. Thomas De Gendt (BEL) Lotto–Soudal 2b.

Pořadí sprinterů po 5. etapě (zelený trikot):

1. Sam Bennett (IRL) Bora–Hansgrohe 127 bodů
2. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 118b.
3. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 47b.
4. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates 34b.
5. Tim Merlier (BEL) Alpecin–Deceuninck 34b.
6. Daniel McLay (GBR) Arkéa–Samsic 34b.
7. Victor Langellotti (MON) Burgos BH 33b.
8. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 30b.
9. Ethan Hayter (GBR) Ineos Grenadiers 30b.
10. Nikias Arndt (GER) Team DSM 28b.

Celkové pořadí po 5. etapě (červený trikot):

1. Rudy Molard (FRA) Groupama–FDJ 16h 7min 22s
2. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious +2s
3. Nikias Arndt (GER) Team DSM +1min 9s
4. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange–Jayco +2min 27s
5. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +4min 9s
6. Sepp Kuss (USA) Team Jumbo–Visma +4min 22s
7. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +4min 35s
8. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +4min 35s
9. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team +4min 36s
10. Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers +4min 42s
...
106. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +22min 15s
167. Jan Hirt (CZE) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +36min 16s

Jan Hirt (CZE/IWG) a Vojtěch Řepa (CZE/EKP) se nakonec s pelotonem nesvezli, prvně jmenovaný se umístil dokonce jako úplně poslední, druhý zmínění se pak do první stovky nevešel.

Pořadí 5. etapy:

1. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 4h 15min 23s
2. Daryl Impey (RSA) Israel–Premier Tech +4s
3. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious +4s
4. Rudy Molard (FRA) Groupama–FDJ +4s
5. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange–Jayco +4s
6. Nikias Arndt (GER) Team DSM +4s
7. Victor Langellotti (MON) Burgos BH +4s
8. Vadim Pronskij (KAZ) Astana Qazaqstan Team +4s
9. Gregor Mühlberger (AUT) Movistar Team +4s
10. Roger Adriá (ESP) Equipo Kern Pharma +4s
...
110. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +10min 32s
179. Jan Hirt (CZE) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +16min 47s

Závod skončil.

CÍL

Peloton je už také v cíli, včetně Primože Rogliče (SLO/TJV), který dnes přišel o červený dres pro cellového lídra. Uvidíme dle dodatečných výsledků, jestli se s hlavním balíkem svezli také dva čeští reprezentanti, tedy Jan Hirt (CZE/IWG) a Vojtěch Řepa (CZE/EKP).

CÍL

Rudy Molard (FRA/GFC) sice skončil mimo stupně vítězů, protože druhý skončil Daryl Impey (RSA/IPT) a třetí Fred Wright (GBR/TBV), i tak ale může být spokojený, protože pro zítřek se oblékne do červeného trikotu na úkor Primože Rogliče (SLO/TJV), dosavadního lídra závodu.

CÍL

Marc Soler (ESP/UAD) vítězí! Skupina za ním začala s ataky prostě příliš pozdě. Španěl tak urval své druhé kariérní vítězství na Vueltě.

1 KM

Poslední kilometr, na čele stále Marc Soler (ESP/UAD), ale už je vidět, že na paty mu vážně šlapou Lawson Craddock (USA/BEX) či Gregor Mühlberger (AUT/MOV).

2 KM

Marc Soler (ESP/UAD) aktuálně zmizel do městského tunelu. Zezadu se na něj tlačí skupina opravdu tvrdých konkurentů, konkrétně Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Nikias Arndt (GER/DSM), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Roger Adriá (ESP/EKP) a Daryl Impey (RSA/IPT).

4 KM

Nikias Arndt (GER/DSM), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Roger Adriá (ESP/EKP) a Daryl Impey (RSA/IPT) jsou spojeni se stíhací skupinou. Každopádně Marc Soler (ESP/UAD) dře a dře, do cíle už mu zbývá opravdu pouze pár stovek metrů.

5 KM

Marc Soler (ESP/UAD) disponuje už jen náskokem několika vteřin, přece je vidět, že Španěl trochu zpomaluje, zatímco pětice ve složení Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV) a Vadim Pronskij (KAZ/AST) začala jet o dost rychleji. Ovšem pozor, zezadu se začínají blížit další cyklisté, a to prakticky všichni zúčastnění z nedávného úniku, tedy Nikias Arndt (GER/DSM), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Roger Adriá (ESP/EKP) i Daryl Impey (RSA/IPT), kteří by mohli hodně zamíchat kartami nejen o etapové prvenství, ale i o červený trikot. Chybí pouze Jake Stewart (GBR/GFC), jehož nohy mu před malou chvilkou vypověděly službu.

7 KM

Jake Stewart (GBR/GFC) odpadl, chytly ho křeče, a okamžitě se mu tak jeho parťáci ve skupině pronásledovatelů vzdálili. Marc Soler (ESP/UAD) jinak i nadále na čele.

8 KM

Skupina pronásledovatelů ve složení Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC) a Vadim Pronskij (KAZ/AST) příliš dobře nespolupracuje, což je pochopitelně voda na mlýn Marcovi Solerovi (ESP/UAD). Jeho náskok se mírně navýšil, a to na 15 sekund.

10 KM

Mezitím, co peloton absolvuje podruhé výšlap na Alto del Vivero, je na čele stále Marc Soler (ESP/UAD). Za ním je s nějakým stále desetivteřinovým odstupem šestice závodníků, konkrétně Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC) a Vadim Pronskij (KAZ/AST).

Vrchařská prémie – Alto del Vivero (2) – 3. kategorie:

1. Marc Soler (ESP/UAD) – 5 bodů
2. Rudy Molard (FRA/GFC) – 3b.
3. Victor Langellotti (MON/BBH) -1b.

13 KM

Marc Soler (ESP/UAD) dojel na vrchol Alto del Vivero jako první, ale jen s desetivteřinovým odstupem na ostatní soupeře. Victor Langellotti (MON/BBH) a Rudy Molard (FRA/GFC), který by se mohl obléci do červeného dresu, poněvadž peloton na jakoukoli snahu na úspěch v této etapě vzdal, takže dosud vedoucí Primož Roglič (SLO/TJV) o dres jistě přijde, jsou mu pak v patách nejvíce.

14 KM

Marc Soler (ESP/UAD) se přehnal kolem dosud vedoucího Jaka Stewarta (GBR/GFC) a směřuje vstříc bodovanému vrcholu na Alto del Vivero! Jede moc dobře, byť za ním se žene například Lawson Craddock (USA/BEX) i Brit. Každopádně Španěl jede moc dobře, aktuálně je on žhavým kandidátem na prvenství v etapě.

15 KM

Ne, Marc Soler (ESP/UAD) neodpadává, jak se zdálo před několika minutami! Zase se nadechl a přibližuje se čím dál více Jakovi Stewartovi (GBR/GFC)!

16 KM

Zhruba dva kilometry zbývá do konce bodovaného stoupání na Alto del Vivero, které cyklisté podstupují v dnešní etapě už podruhé. A Jake Stewart (GBR/GFC) si udržuje solidní odstup od svých pronásledovatelů, konkrétně činí nějakých 20, 25 sekund.

17 KM

Marc Soler (ESP/UAD) odpadává, jeho původní atak mu úplně nevyšel, podobně si nyní počíná Gregor Mühlberger (AUT/MOV). Pořád ale není konec, Alto del Vivero je bezpochyby hodně nepříjemný kopec, jehož cíl je ještě pořád poměrně daleko.

18 KM

Roger Adriá (ESP/EKP) se vydal dopředu během stoupání na Alto del Vivero a snaží se dotáhnou co nejdříve na vedoucího Jaka Stewarta (GBR/GFC)! Ještě jednou si připomeňme, jaké parametry má aktuální stoupání, nic se zkrátka od předchozího případu nezměnilo. Měří 4,6 kilometru, převýšení činí 8%.

19 KM

Jake Stewart (GBR/GFC) si utvořil náskok 40 sekund. Slušná rezerva před druhým stoupáním na Alto del Vivero. Uvidíme, jestli vydrží. Přece jenom je vzadu spousta vlčáků. A ještě jednou si je vyjmenujme, jedná se o složení Fred Wright (GBR/TBV), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Daryl Impey (RSA/IPT) a Marc Soler (ESP/UAD).

20 KM

Jake Stewart (GBR/GFC) možná trochu ztrácel na předchozím stoupání na Alto del Vivero, dokonce byl jednu dobu asi i mimo nynější únik, nakonec je však vidět, že síly mu zbyly. A vydal se do úprku! Předchozí počínání Marca Solera (ESP/UAD) nebylo úspěšné, rychle na něj zareagovali Fausto Masnada (ITA/QST) či Roger Adriá (ESP/EKP).

26 KM

Také peloton již projel do Bilbaa ke sprinterské prémii, samozřejmě že nikdo z hlavního balíku nebodoval. Mezitím se snažil od vedoucí grupy odtrhnout Marc Soler (ESP/UAD), uvidíme, jestli jeho počínání bude úspěšné a zda je tento krok tou správnou taktikou.

Sprinterská prémie – Bilbao:

1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 20 bodů
2. Marc Soler (ESP/UAD) – 17b.
3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 15b.
4. Nikias Arndt (GER/DSM) – 13b.
5. Vadim Pronskij (KAZ/AST) – 10b.

29 KM

Na pořadu dne byla v Bilbau také sprinterská prémie, na ní ale dvanáctičlenná skupina v úniku nijak zásadně nebojovala, poněvadž moc důvodů plýtvat vlastními silami nikdo z ní neměl. Konstatovat můžeme, že dnešní sběrač bodů na všech prémiích Victor Langellotti (MON/BBH) zde triumfoval.

30 KM

Informace aktualizovány, na čele není patnáct cyklistů, ale o tři méně. Fred Wright (GBR/TBV), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Daryl Impey (RSA/IPT) a Marc Soler (ESP/UAD) a nakonec i Jake Stewart (GBR/GFC) jsou v úniku, byť posledně jmenovaný dle dostupných zpráv na čele figurovat neměl. Aktuálně je tahle dvanáctičlenná grupa v Bilbau, které je jakousi hlavní metropolí regionu Baskicko. Od původního úniku tak odpadli Kamil Malecki (POL/LTS), kterého už zřejmě definitivně pohltil peloton, Anthony Delaplace (FRA/ARK), Ibai Azurmendi (ESP/EUS), Julius Johansen (DEN/IWG), Alessandro De Marchi (ITA/IPT) a Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE).

32 KM

Sice se mohlo zdát, že peloton vedoucí grupu brzy dožene, ale v tuhle chvíli to vypadá, že tomu tak asi nebude. To by musel vážně jet úplně na krev, aby úprk stáhnul. Zase totiž rozdíl mezi hlavním balíkem a uprchlíky navýšil na nějakých 5 minut.

34 KM

Průběžné pořadí:

1. (15 cyklistů): Fred Wright (GBR/TBV), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD)
2. Kamil Malecki (POL/LTS), Jake Stewart (GBR/GFC), Anthony Delaplace (FRA/ARK) +1min 50s
3. peloton +4min 50s

36 KM

Alto del Vivero nakonec setnulo tři závodníky z původního úniku, a to Kamila Maleckého (POL/LTS), Jaka Stewarta (GBR/GFC) a Anthonyho Delaplaceho (FRA/ARK). Chvilku sice byli vepředu ti nejlepší na předchozím stoupání Lawson Craddock (USA/BEX) a Victor Langellotti (MON/BBH), většina z uprchlíků by se však na ně zřejmě měla brzy dotáhnout.

38 KM

Mezitím, co peloton také zvládl v pohodě stoupání na Alto del Vivero, a to bez ztráty těch největších favoritů, se do úniku během sjezdu vydali Lawson Craddock (USA/BEX) a Victor Langellotti (MON/BBH). Jejich spolupráce by mohla fungovat, a pokud tomu tak bude, bude zajímavé sledovat, kdo si při druhém výstupu na ten samý kopec, jaký absolvovali před malou chvilku, povede lépe.

Vrchařská prémie – Alto del Vivero (1) – 3. kategorie:

1. Lawson Craddock (USA/BEX) – 5 bodů
2. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3b.
3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 1b.

42 KM

První výstup na Alto del Vivero zvládl nejlépe Lawson Craddock (USA/BEX), ale opravdu jen o fous. Na závěr totiž pořádně zabral Victor Langellotti (MON/BBH), který vyhrál předchozí tři prémie, soupeři tlačil na paty, nakonec ale na vrcholu nebyl tím prvním. Každopádně je Monačan hodně nabuzený, puntíkatý dres hodlá mít pro zítřek za každou cenu, a možná nejen pro zítřek.

43 KM

Mike Teunissen (NED/TJV), stájový parťák lídra závodu Primože Rogliče (SLO/TJV), je již mimo peloton, ani on se zkrátka nedokázal udržet hlavního balíku. Během toho mimochodem Lawson Craddock (USA/BEX) stále stoupá osamocen na Alto del Vivero, za velké podpory horlivých baskických diváků, kterých je podél silnice opravdu hodně.

44 KM

Lawson Craddock (USA/BEX) jde do čela, pokouší se roztrhat původní skupinu v úniku. A nutno říci, že mu podnikání jde poměrně slušně. Některé své soupeře opravdu utrhl.

45 KM

Ačkoli třeba Alessandro De Marchi (ITA/IPT) nevypadá pří stoupání nejlépe, kromě Kamila Maleckého (POL/LTS) zatím nikdo ze skupiny v úniku neodpadl. Tempo pelotonu každopádně nedokážou udržet někteří cyklisté, a to včetně Jana Hirta (CZE/IWG)! Mimo je například i Thomas De Gendt (BEL/LTS).

46 KM

Peloton už také absolvuje Alto del Vivero, na čele hlavního balíku je logicky stáj Jumbo–Visma, která, ještě jednou zopakujme, brání aktuálně červený dres pro Primože Rogliče (SLO/TJV). Ztrátu na skupinu před sebou stáhlo hlavní pole na už jen 3 minuty a 20 sekund!

47 KM

Alto del Vivero je na pořadu dne, tedy první ze dvou dnešních stoupání na tento kopec. Oproti třem předchozím se řadí již do druhé kategorie, měří 4,6 kilometru, převýšení činí nepříjemných 8%. Už nám mimochodem odpadl první závodník z úniku, a to Kamil Malecki (POL/LTS).

48 KM

Tak přece je vidět, že peloton začíná pracovat daleko více. A stáhl manko na únik už na rovné 4 minuty. Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD) se budou muset nyní otáčet za sebe. Teď jako by vážně začalo přituhovat, tedy za předpokladu, že hlavní balík bude pokračovat v tempu, jaké nastolil.

49 KM

Alto del Vivero je kopcem, který zná většina účastníků pelotonu, především těch domácích, lépe řečeno, baskických, pokud tedy i ostatní absolvovali podniky Kolem Baskicka. Tam se totiž tohle stoupání objevovalo docela často a s velkou pravidelností. Zkušenosti se bezpochyby budou hodit, připomeňme, že se pojede v této etapě hned dvakrát.

51 KM

Průběžné pořadí:

1. (18 cyklistů): Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD)
2. peloton +4min 25s

55 KM

Stěží odhadovat, pokud se podíváme na aktuální rozdíl mezi únikem a pelotonem, který rozhodně není malý, s jakou taktikou absolvuje stáj Team Jumbo–Visma tuhle etapu. Ta brání aktuálně červený dres pro Primože Rogliče (SLO/TJV). "Uvidíme, jak se dnes bude etapa vyvíjet, ale myslím si, že není nutné nechávat si dres na celý závod," překvapil trochu Sepp Kuss (USA/TJV), Rogličův týmový parťák a jeden z hlavních domestiků. "Dnes musíme být vepředu a sledovat, co se děje. Jsem si jistý, že existuje spousta jezdců, kteří jsou stále motivováni získat červený trikot."

58 KM

Náskok vedoucí grupy v úniku se přehoupl dokonce přes 5 minut, teď se každopádně dostal na cifru 4 minut a 30 sekund. Hlavní balík jako by šetřil síly na poslední třetinu, čtvrtinu závodu. Tehdy můžeme očekávat, že hlavní pole zabere, otázkou je, jestli tomu náhodou nebude trochu pozdě. Dvě bodovaná stoupání na ten samý kopec, tedy na Alto del Vivero, zřejmě rozhodnou o všem důležitém.

Vrchařská prémie – Alto de Morga – 3. kategorie:

1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
3. Daryl Impey (RSA/IPT) – 1b.

62 KM

Zase bez boje! Victor Langellotti (MON/BBH) se dostal jako první i na třetí bodované stoupání na Alto de Morga, v podstatě zadarmo urval další tři body do vrchařské soutěže. Je vážně překvapivé, že nikdo z jeho sedmnácti soupeřů se zkrátka o tyhle mety nerve. Samozřejmě tím lépe pro Monačana a jeho stáj Burgos BH, to ano.

63 KM

Nepříjemné zprávy pro stáj Burgos BH. Jetse Bol (NED/BBH) se dostal do nezáviděníhodné pozice a upadl na zem. Ne že by jeho kolize byla nějaká katastrofická, Nizozemce to každopádně muselo bolet. Už je ale zpátky na kole a jede vstříc dotažení se na peloton.

65 KM

Během stoupání na Alto de Morga jede vedoucí osmnáctka rychleji než peloton, a tak se rozdíl mezi oběma grupami navýšil už na 4 minuty a 35 sekund. Je jasné, že první bude chtít být na vrcholu opětovně Victor Langellotti (MON/BBH), který je, ještě jednou připomeňme, po dnešním zisku šesti bodů virtuálně v puntíkatém dresu.

69 KM

Alto de Morga je dalším stoupáním, na které nyní šplhá vedoucí osmnáctičlenná skupina ve složení Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD). Je ještě delší než předchozí dvě, konkrétně měří 8,6 kilometru, převýšení je ale menší, a to 3,5%.

71 KM

Průběžné pořadí:

1. (18 cyklistů): Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD)
2. peloton +3min 35s

76 KM

Rozdíl mezi skupinou ve vedení a pelotonem se jaksi ustálil, pohybuje se kolem zhruba 3 minut a 30 sekund a 3 minut a 45 sekund. Hlavní balík jako by měl situaci pod potřebnou a účinnou kontrolou, když bude chtít, nemělo by mu dělat problém zatlačit především na Rudyho Molarda (FRA/GFC), který je v úniku zatím tím virtuálně nejlepším a na červený trikot ztrácí zhruba 1 minutku.

Vrchařská prémie – Balcón de Bizkaia – 3. kategorie:

1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
3. Ibai Azurmendi (ESP/EUS) – 1b.

84 KM

Victor Langellotti (MON/BBH) už získal šest bodů za dnešní počínání na bodovaných stoupáních a virtuálně se oblékl do puntíkatého dresu. Nikdo mu v podstatě na závěrečných metrech kopce Balcón de Bizkaia nesekundoval, v podstatě si pro vítězství dojel bez větších problémů.

86 KM

V době, kdy byl Alessandro De Marchi (ITA/IPT) schovaný za týmovými vozy, se na něho a skupinu kolem něho dotáhl Marc Soler (ESP/UAD). Vepředu je tak aktuálně opětovně osmnáctka cyklistů, odpadnuvšího Jaakka Hänninena (FIN/ACT) vlastně nahradil španělský reprezentant ze stáje UAE Team Emirates.

87 KM

Balcón de Bizkaia je další, v pořadí druhé bodované stoupaní, kde se budou rozdávat odměny do soutěže o puntíkatý dres. Dlouhé je 4,2 kilometru, převýšení činí 5,6%, spadá také do kategorie číslo tři. Mimochodem na minimální rozdíl je už od skupiny, která čítá 17 jmen, Marc Soler (ESP/UAD).

88 KM

Průběžné pořadí:

1. (17 cyklistů): Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS)
2. Marc Soler (ESP/UAD) +35s
3. peloton +2min 30s

89 KM

Zprávy máme potvrzeny, v čelní skupině již nefiguruje Jaakko Hänninen (FIN/ACT), takže vepředu není osmnáct cyklistů, ale o jednoho méně. Stále je jinak za početnou skupinou ve vedení Marc Soler (ESP/UAD), který se marně snaží na úprk dotáhnout, ale postupně se přece blíží.

Vrchařská prémie – Puerto de Gontzagarinaga – 3. kategorie:

1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
3. Rudy Molard (FRA/GFC) – 1b.

91 KM

První bodované stoupání na Puerto de Gontzagarinaga máme za sebou. Ovládl ho Victor Langellotti (MON/BBH), monacký reprezentant, který si tak zapsal 3 body. Za ním se pak umístili Roger Adriá (ESP/EKP) a Rudy Molard (FRA/GFC).

92 KM

Máme zprávy, že Jaakko Hänninen (FIN/ACT) utrpěl nějaký pád, takže už v čelní skupině nefiguruje. Naopak od pelotonu se trhnul Marc Soler (ESP/UAD), otázkou je, jestli ne s křížkem po funusu. Ne že by na jeho nástup hlavní balík nějak reagoval, ale bude ho stát hodně sil, aby se na čelní skupinu dotáhl.

93 KM

Tak se nakonec obě grupy přece jenom spojily, takže Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK) mají nové parťáky, Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS) se dokázali na početnou skupinu před nimi dotáhnout.

94 KM

Je vidět, že teď už peloton nepracuje tak markantně, jako v prakticky celé první polovině dnešní etapy. Vedoucí skupina náskok navyšuje, už je odstoupená na rozdíl 1 minuty a 50 sekund. Skupina pronásledovatelů, tedy Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS), se stále nedokáže na vedoucí čtrnáctku dotáhnout, ztrácí i nadále nějakých 30 vteřin.

95 KM

Puerto de Gontzagarinaga, to je aktuální první z pěti bodovaných stoupání v rámci dnešní etapy, které se řadí do třetí kategorie. Měří 5,3 kilometru, převýšení činí 4,5%. Je zřejmé, že jako první se na něj dostane někdo z vedoucí skupiny v úniku, v níž jsou Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK).

98 KM

Průběžné pořadí:

1. (14 cyklistů): Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK)
2. (4 cyklisté): Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS) +30s
3. peloton +1min

102 KM

Vypadá to, že únik je opravdu úspěšný, každopádně se k němu chce přidat ještě čtveřice dalších závodníků, a to ve jmenném složení Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS). Aktivitu ze strany Joana Boua (ESP/EUS), který je držitelem puntíkatého trikotu, zatím nevidíme.

109 KM

Nakonec se k devítičlennému úniku připojilo ještě dalších pět cyklistů, čili vepředu je už čtrnáctka uprchlíků. Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK) jsou novými návštěvníky skupiny na čele.

113 KM

Tak bude tenhle únik úspěšný? Teď se vydalo dopředu devět cyklistů, kteří si utvořili náskok zhruba 10 sekund na peloton. Figurují v něm Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH) a Roger Adriá (ESP/EKP).

117 KM

Za nějakých dvacet kilometrů se přiblížíme k začátku vůbec prvního bodovaného stoupání dnešní etapy. Uvidíme, jestli se ještě někdo pokusí o únik. Přece jenom by mohl být na řadě Joan Bou (ESP/EUS), bude chtít totiž bránit svůj puntíkatý trikot, a nebo právě hladoví vlčáci kolem něj, kteří tenhle dres hodlají nosit místo něj pro další den.

123 KM

Ne, peloton je prostě neoblomný. Mads Pedersen (DEN/TFS) je zpátky v hlavním balíku společně s ostatními jedenácti cyklisty, kteří se pokoušeli vydat dopředu. Ani oni zkrátka štěstí neměli, úprk se znovu nezdařil.

126 KM

Dvanáct cyklistů je vepředu, a to včetně Madse Pedersena (DEN/TFS), který na letošní Vueltě ukazuje, že má slušnou formu, vždyť včera skončil o chlup druhý, a mohl by se tak zapojit o úspěchy nejen v dnešní etapě. Každopádně náskok početnější skupinky činí aktuálně jen pár sekund.

127 KM

Jarrad Drizners (AUS/LTS) se včera vydal do úniku, a i když nakonec puntíkatý dres uzmul Joan Bou (ESP/EUS), zklamaný ze svého výkonu Australan nebyl. "Ten trikot není úplně tím hlavním cílem, jen jsem se ho včera prostě snažil získat, protože se o něj v tu chvíli bojovalo," povídal. "Dělal jsem, co jsem mohl, ale nakonec jsem selhal. Uvidíme, jestli do toho půjdu znovu. Myslím si, že dnešek bude o něco těžší, takže fakt nevím, co očekávat. Už včerejšek byl opravdu složitý, takže si myslím, že dnešek by mohl být trochu jiný. Teď jsem v pořádku po vážném pádu na závodě ve Spojených arabských emirátech. Chci jen zapomenout na tuhle minulost. Jsem tady a teď, hodlám se příští tři týdny soustředit jen na závodění."

130 KM

Peloton aktuálně podstupuje jedno z nebodovaných stoupání, ale určitě nepříjemných, a právě v těchto pasážích bychom se mohli dočkat nějakého dalšího pokusu o únik. A nebo je pro všechny cyklisty právě tenhle kopec jakousi přípravou na ty následující, které již budou určovat, kdo bude nosit puntíkatý dres. Puerto de Gontzagarinaga je tím první, Balcón de Bizkaia tím druhým, následovat budou pak ještě Alto de Morga a poté hned dvakrát Alto del Vivero.

134 KM

První hodina závodění nabídla opravdu bleskové tempo. 50,1 km/h, to byla rychlost, kterou se peloton pohyboval. Samozřejmě že musel povětšinou reagovat na úniky, takže takové číslo v tomto kontextu vlastně nepřekvapí. Je však pravda, že pro normálního smrtelníka se jedná minimálně o hodně úctyhodný rychlostní sumář.

137 KM

Po padesáti odjetých kilometrech jsme viděli spoustu pokusů o únik, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný. Hlavní balík je stále pospolu, možná tomu tak bude až do prvního bodovaného stoupání. Ti největší favorité na celkové umístění si zkrátka nehodlají nikoho uniknout na nějaký zásadní rozdíl, ba co víc, na vůbec žádný, aby případné manko nemuseli dohánět. Připomeňme jinak, že červený trikot pro celkového lídra drží po včerejšku Primož Roglič (SLO/TBV).

141 KM

Na snahy o únik jako by nyní bylo rezignováno. Možná se ti, kdo se chtějí porvat o etapové prvenství, šetří na další pasáže závodu, především pak v jeho druhé polovině, která je samozřejmě markantně důležitější než ta první. První bodované stoupání přijde na řadu 97 kilometrů před cílem.

146 KM

Joan Bou (ESP/EUS) včera byl součástí úniku a nakonec urval pro svou stáj puntíkatý dres. Samozřejmě že pro ni bude velmi složité bránit tenhle trikot i s ohledem na dnešních pět bodovaných vrcholů. "Když Igor Antón (ESP) v roce 2011 vyhrál v Bilbau v pořadí 19. etapu, jednalo se o rozhodující okamžik pro náš tým," vzpomínal pětadvacetiletý rodák z Valencie. "Bylo by tak pro nás zvláštní mít dnes někoho v úniku nebo někoho, kdo by mohl útočit v cíli a kdo by mohl vyhrát. Obléknout si puntíkatý dres před baskickými fanoušky, kteří nás tolik podporují, bude bezpochyby výjimečné. Pokusíme se být znovu v úniku a sbírat body, abychom ho udrželi ještě jeden den," slíbil.

150 KM

Ani 16 cyklistů, kteří už už tvořili slušný arsenál pro případný únik, nedotáhli své počínání do zdárného konce. Jede se mimochodem v opravdu vysokém tempu, aktuálně činí průměrná rychlost nějakých 51 km/h. Logicky, peloton totiž konstantně zrychluje, jakmile se někdo pokouší uprchnout.

153 KM

Dalších šest dobrodruhů se vydalo do úniku, po kilometru ale byly jejich snahy utnuty. Fakt je to tvrdý boj o to, kdo se dostane do menší skupiny dopředu. Peloton prostě neponechává vůbec nic náhodě, stále a stále dokola vidíme ty samé obrázky.

156 KM

Zatím jako by se opravdu potvrzovala slova Jesúse Ezquerry (ESP/BBH) o velké složitosti prchnout do úniku. Peloton ví, že tahle etapa v Baskicku je pro takové podnikání jako dělaná, a nemíní vůbec nic podcenit. Jakmile se snaží někdo jít dopředu, přichází na řadu blesková reakce.

160 KM

Dnešní etapa by neměla být vůbec jednoduchá. Jejich náročnost na Vueltě stoupá, ta dnešní je ještě delší a v mnoha ohledech těžší než ta včerejší. A i Jesús Ezquerra (ESP/BBH) očekává složitý boj: "Být mezi patnáctkou nejlepších je dobré, skončit na předních pozicích je vždy důležité. Abych ale byl spravedlivý, doufal jsem v lepší výsledek," hodnotil včerejší etapu z vlastního pohledu. "Budeme bojovat dál a uvidíme, jestli budeme mít víc štěstí. Tady nás fanoušci také hodně podporují, tahle etapa je blízko mého domova a cítím se tu jako doma. Dnes nás čeká o trochu těžší etapa, taková typičtější baskická. Budeme se tvrdě rvát o únik, protože si myslím, že dnes je spousta šancí dotáhnout je až do konce. Pokusíme se tam i my s někým být a soupeřit o etapové vítězství."

163 KM

Ne, ani tenhle úprk nebyl povedený. Harryho Sweenyho (AUS/LTS) spolknul peloton jako malinu během opravdu krátké chvíle.

164 KM

V podstatě jen krátce poté, co se marně pokoušel o únik Ethan Hayter (GBR/IGD), se vydal dopředu Harry Sweeny (AUS/LTS). Uvidíme, jestli jeho počínání bude nakonec úspěšnější než v případě Brita.

166 KM

Ethan Hayter (GBR/IGD) dřel, co to šlo, možná že kdyby se na něj dotáhli pronásledovatelé ve složení Rein Taaramäe (EST/IWG), Mark Donovan (GBR/DSM), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Simon Guglielmi (FRA/ARK), mohli by společně zabojovat o úspěšný únik. Jenže pro hlavní balík prostě Brit představoval velké nebezpeční, zkrátka se nechtělo nic riskovat. Třetí muž průběžného pořadí je tak zpátky v pelotonu.

168 KM

Rein Taaramäe (EST/IWG), Mark Donovan (GBR/DSM), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Simon Guglielmi (FRA/ARK) byli dohnání hlavním balíkem, ten jakmile zjistil, že vepředu je Ethan Hayter (GBR/IGD), okamžitě zareagoval. A teď to aktuálně vypadá, že Brit bude brzy také pohlcený. Odděluje ho totiž jenom pár vteřinek od pelotonu.

172 KM

Na 30 sekund se navýšil náskok Ethana Haytera (GBR/IGD) na čele! Pár vteřinek přitom zbývá dalším pronásledovatelům, konkrétně těm ve složení Rein Taaramäe (EST/IWG), Mark Donovan (GBR/DSM), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Simon Guglielmi (FRA/ARK), aby vedoucího Brita dotáhli a mohli se společně pokusit o velmi zajímavý úprk.

174 KM

Ethan Hayter (GBR/IGD) se pokouší o únik! Aktuálně disponuje zatím jen náskokem 10 sekund na hlavní balík. Za ním se každopádně vydávají další cyklisté, kteří jsou mu v patách. Rozhodně zajímavý moment dosavadního dění, vždyť Brit, nosící rovněž bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, je zároveň v průběžném pořadí na třetím místě.

176 KM

Situace v závodě se nijak nezměnila, stále jsou k vidění nějaké pokusy o únik, pokaždé se ovšem jedná o neúspěšné počínání. Peloton tak jede pospolu, znovu zopakujme, že po zjištění současných informací by se v něm mělo nacházet 179 cyklistů bez Daana Hooleho (NED/TFS), jehož postihl COVID-19.

180 KM

Tak zatím žádná ze skupinek či některý z jednotlivců nedotáhli svůj úprk do úspěšného konce. Peloton doposud všechny pokusy hravě stáhl zpátky do svých řad. Bránit vlastní celistvost nicméně bude muset i nadále, je jasné, že ataky jen tak nevymizí.

182 KM

Vypadá to, že k původní čtveřici se ještě připojili další dva cyklisté, takže bychom vepředu měli mít šestici závodníků. Je však otázkou, jestli svoje počínání dotáhnou do úspěšnou konce a trhnou se nadobro od hlavního balíku.

183 KM

Celkem čtyři cyklisté se vydali do úniku, vypadá to, že jejich úprk by mohl být úspěšný. Konkrétní jména ale ještě nebyla identifikována. Každopádně je zřejmé, že tahle skupina možná nebude sama, zezadu se k ní snaží dotáhnout další.

185 KM

Tak přece jeden výpadek zaznamenáváme, nicméně není to ten v případě českého závodníka. Čili peloton by měl čítat 179 jmen. Daan Hoole (NED/TFS) bohužel postihla hrozba, která je stále aktuální. "Dnes ráno se Daan probudil s mírnou bolestí v krku. Následný rychlý test na COVID-19 ukázal pozitivní výsledek," stálo na oficiálním účtu stáje Trek–Segafredo.

187 KM

Start závodu se přece trochu opozdil, lépe řečeno peloton projel neutrální zónou až k nultému kilometru o tři minuty později. Zatím nemáme informace o tom, kolik cyklistů do dnešní etapy zasáhne, včera činilo číslo 180. Především je otázkou, jestli se do dění zapojí Vojtěch Řepa (CZE/EKP), který utrpěl nepříjemný pád při závěrečného sjezdu během předchozího dne.

Závod začal.

Pořadí týmů po 4. etapě:

1. Ineos Grenadiers 34h 44min 29s
2. Bora–Hansgrohe +35s
3. Team Jumbo–Visma +36s
4. Team BikeExchange–Jayco +39s
5. UAE Team Emirates +41s
6. Trek–Segafredo +43s
7. Movistar Team +44s
8. Groupama–FDJ +49s
9. Team Bahrain Victorious +50s
10. Quick-Step Alpha Vinyl Team +1min 22s

Pořadí závodníků do 25 let po 4. etapě (bílý trikot):

1. Ethan Hayter (GBR) Ineos Grenadiers 11h 51min 25s
2. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +0s
3. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team +1s
4. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +7s
5. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +27s
6. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +27s
7. Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates +27s
8. Sergio Higuita (COL) Bora–Hansgrohe +35s
9. Gino Mäder (SUI) Team Bahrain Victorious +36s
10. Juan Pedro López (ESP) Trek–Segafredo +36s
...
39. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +12min 17s

Pořadí vrchařů po 4. etapě (puntíkovaný trikot):

1. Joan Bou (ESP) Euskaltel–Euskadi 5 bodů
2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 3 b.
3. Julius van den Berg (NED) EF Education–EasyPost 3 b.
4. Jarrad Drizners (AUS) Lotto–Soudal 3 b.
5. Thomas De Gendt (BEL) Lotto–Soudal 2 b.
6. Julian Alaphilippe (FRA) Quick-Step Alpha Vinyl Team 2 b.
7. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 1 b.
8. Thibault Guernalec (FRA) Arkéa–Samsic 1 b.
9. Ander Okamika (ESP) Burgos BH 1 b.

Pořadí sprinterů po 4. etapě (zelený trikot):

1. Sam Bennett (IRL) Bora–Hansgrohe 127 bodů
2. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 118 b.
3. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates 34 b.
4. Tim Merlier (BEL) Alpecin–Deceuninck 34 b.
5. Daniel McLay (GBR) Arkéa–Samsic 34 b.
6. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 30 b.
7. Ethan Hayter (GBR) Ineos Grenadiers 30 b.
7. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange-Jayco 19 b.
8. Enric Mas (ESP) Movistar Team 22 b.
9. James Shaw (GBR) EF Education–EasyPost 20 b.
10. Thomas De Gendt (BEL) Lotto–Soudal 20 b.

Celkové pořadí po 4. etapě (červený trikot):

1. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 11h 50min 59s
2. Sepp Kuss (USA) Team Jumbo–Visma +13s
3. Ethan Hayter (GBR) Ineos Grenadiers +26s
4. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +26s
5. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +26s
6. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team +27s
7. Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers +33s
8. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +33s
9. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo +34s
10. Simon Yates (GBR) Team BikeExchange–Jayco +51s
...
111. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +12min 43s
158. Jan Hirt (CZE) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +20min 29s

Mads Pedersen (DEN/TFS), Alexej Lucenko (KAZ/AST), Ethan Hayter (GBR/IGD), Primož Roglič (SLO/TBV) či Remco Evenepoel (BEL/QST) by měli usilovat o celkové prvenství. Šance tu existuje nejen pro vrchaře, ale rovněž pro klasikáře, kterým by mohl profil téhle trati sedět. Uvidíme, jestli do hry zasáhne Vojtěch Řepa (CZE/EKP), který utrpěl hodně nepříjemný pád během včerejší etapy, a i když nakonec dojel do cíle, jeho start je v ohrožení. Na startu by každopádně neměl chybět druhý český závodník, a to Jan Hirt (CZE/IWG), jenž se v úterní části především šetřil.

Etapa z Irunu do Bilbaa, tedy ta znovu na baskickém území, podobně jako tomu bylo včera, je delší než ta včerejší. Měří 187,2 kilometru, řazena je do kategorie středně horských, a byť se pojede většinu času spíše po rovinatých pasážích, hned tři stoupání třetí kategorie a dvě druhé jsou na programu dne. A samozřejmě že ty mohou hodně zamíchat kartami. Pro sprintery je pak připravena tradičně jedna prémie, každopádně až na 158. kilometru, a je tak otázkou, kdo se po úvodních čtyřech stoupáních k této metě vůbec dostane.

Ačkoli stáj Team Jumbo–Visma přišla po včerejší etapě o svého původního lídra, a to Edoarda Affiniho (ITA/TBV), nakonec nemusela vůbec smutnit, poněvadž jeho skutečný lídr Primož Roglič (SLO/TJV) nakonec triumfoval a dokonce červený dres přebral právě po svém parťákovi. Pro tenhle tým tak bude nyní pochopitelně největší priorita udržet pozici vedoucího muže Vuelty, hladových protihráčů přitom bude mít samozřejmě více než dost.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:57.