Reportáž skončila

11. etapa: ElPozo Alimentación - Cabo de Gata

Vuelta a Espaňa, , start: 31. 8. 2022 12:51

Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou.

Pořadí týmů po 11. etapě:

1. Ineos Grenadiers 118hod 23min 43s
2. UAE Team Emirates +29s
3. Team Bahrain Victorious +11min 31s
4. Movistar Team +12min 45s
5. EF Education–EasyPost +14min 2s
6. Astana Qazaqstan Team +14min 9s
7. Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +16min 43s
8. Team Jumbo–Visma +19min 1s
9. Bora–Hansgrohe +19min 51s
10. Groupama–FDJ +43min 50s

Pořadí závodníků do 25 let po 11. etapě (bílý trikot):

1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 39hod 39min 4s
2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3min 55s
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4min 53s
4. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6min 45s
5. Thymen Arensman (NED) Team DSM +8min 44s
6. Gino Mäder (SUI) Team Bahrain Victorious +11min 52s
7. Sergio Higuita (COL) Bora–Hansgrohe +13min 36s
8. José Félix Parra (ESP) Equipo Kern Pharma +25min 9s
9. Clément Champoussin (FRA) AG2R Citroën Team +39min
10. Santiago Buitrago (COL) Team Bahrain Victorious +39min 54s
...
23. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +1hod 16min 53s

Pořadí vrchařů po 11. etapě (puntíkovaný trikot):

1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 40b.
2. Robert Stannard (AUS) Alpecin–Deceuninck 21b.
3. Jimmy Janssens (BEL) Alpecin–Deceuninck 17b.
4. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 16b.
5. Thibaut Pinot (FRA) Groupama–FDJ 12b.
6. Rubén Fernández (ESP) Cofidis 11b.
7. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux 10b.
8. Mark Padun (UKR) EF Education–EasyPost 10b.
9. Jesús Herrada (ESP) Cofidis 10b.
10. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 9b.

Pořadí sprinterů po 11. etapě (zelený trikot):

1. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 184b.
2. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 85b.
3. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 81b.
4. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 78b.
5. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 73b.
6. Samuele Battistella (ITA) Astana Qazaqstan Team 67b.
7. Enric Mas (ESP) Movistar Team 61b.
8. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange–Jayco 60b.
9. Daniel McLay (GBR) Arkéa–Samsic 56b.
10. Tim Merlier (BEL) Alpecin–Deceuninck 56b.

Celkové pořadí po 11. etapě (červený trikot):

1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 39hod 39min 4s
2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +2min 41s
3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +3min 3s
4. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3min 55s
5. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4min 53s
6. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6min 45s
7. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team +6min 50s
8. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +7min 37s
9. Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team +7min 46s
10. Thymen Arensman (NED) Team DSM +8min 44s
...
85. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +1hod 16min 53s

Co se dalo očekávat už před startem etapy, to se také naplnilo. V pořadí třetí sprinterská etapa letošní Vuelty nabídla závěrečný spurt, který nakonec ovládl Kaden Groves (AUS/BEX). Kromě toho se každopádně pro české fanoušky cyklistiky udála jedna zajímavá skutečnost, a to že se Vojtěch Řepa (CZE/EKP) držel dlouhou dobu v tříčlenném úniku, pohlcen přitom byl zhruba 47 kilometrů před cílem. Na start se mimochodem nepostavili Simon Yates (GBR/BEX), průběžně sedmý muž pořadí, a Pavel Sivakov (FRA/IGD), dokonce celkově pátý nejlepší cyklista, jež oba vykázali pozitivní test na koronavirus. A dnešní den si vyžádal také jednu oběť během závodění, po nepříjemném pádu byl odvezen přímo z trati sanitkou Julian Alaphilippe (FRA/QST).

Konečné pořadí – 11. etapa:

1. Kaden Groves (AUS) Team BikeExchange–Jayco 5hod 3min 14s
2. Danny van Poppel (NED) Bora–Hansgrohe +0s
3. Tim Merlier (BEL) Alpecin–Deceuninck +0s
4. Juan Sebastián Molano (COL) UAE Team Emirates +0s
5. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo +0s
6. Daniel McLay (GBR) Arkéa–Samsic +0s
7. John Degenkolb (GER) Team DSM +0s
8. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious +0s
9. Cedric Beullens (BEL) Lotto–Soudal +0s
10. Boy van Poppel (NED) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +0s
...
125. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +1min 7s

Závod skončil.

CÍL

Ano, vše potvrzené! Kaden Groves (AUS/BEX) vyhrál dnešní ryze sprinterskou etapu, nejlépe mu sekundovali druhý Danny van Poppel (NED/BOH) a třetí Tim Merlier (BEL/ADC).

CÍL

Vypadá to, že Kaden Groves (AUS/BEX) získal své premiérové vítězství na Grand Tour v kariéře! Ale ještě si musíme počkat na oficiální výsledky... Jinak skvělá práce od stáje Team BikeExchange–Jayco, v posledních pěti kilometrech byla na čele hodně vidět.

1 KM

Danny van Poppel (NED/BOH) nebo Kaden Groves (AUS/BEX) jsou na čele, trochu opožděně se do hry dostává Tim Merlier (BEL/ADC)! Mezi nimi se zřejmě rozhodne o etapovém prvenství! A kde je Mads Pedersen (DEN/TFS)? Bohužel pro Trek–Segafredo trochu pozadu.

2 KM

Dylan van Baarle (NED/IGD) převzal inciativu na čele pelotonu. Udržuje i nadále vysoké tempo. Stále jsou vepředu borci Team BikeExchange–Jayco, každopádně do hry vstupuje i Arkéa–Samsic nebo Danny van Poppel (NED/BOH), tedy jezdec týmu Bora–Hansgrohe.

3 KM

Peloton se začíná trhat! A to i díky parádnímu tempu stáje Team BikeExchange–Jayco. Za chvilku začne opravdu ten nejdůležitější boj o nejvýhodnější pozice před závěrečnými stovkami metrů.

4 KM

Uprostřed pelotonu je Movistar Team, na krajích i nadále Ineos Grenadiers a Team BikeExchange–Jayco, dopředu se ženou i stáje UAE Team Emirates a Trek–Segafredo, byť ty ještě možná jaksi vyčkávají, aby nic neuspěchaly,

8 KM

Peloton pospolu, nikdo z něho žádnou velkou akci nepodniknul. Přece se navenek začíná jaksi zrychlovat, lépe řečeno je cítit určitá nervozita o přední pozice. Zleva jsou vidět cyklisté stáje Ineos Grenadiers, zprava pak ti od Team BikeExchange–Jayco – tedy myšleno z leteckého pohledu.

Sprinterská prémie – Ruescas:

1. Mads Pedersen (DEN/TFS) 20b.
2. Ryan Mullen (IRL/BOH) 17b.
3. Thomas Champion (FRA/COF) 15b.
4. Lluís Mas (ESP/MOV) 13b.
5. Lawson Craddock (USA/BEX) 10b.

10 KM

Mads Pedersen (DEN/TFS) byl před sprinterskou prémií v Ruescasu vepředu, držel si svou výhodnou pozici i za pomoci svých stájových kolegů, ve správný čas zabral a dojel nakonec jako první. Nejednalo se každopádně o nějaký zásadní boj, o nějakou velkou bitvu. Ten hlavní nás čeká vážně až za deset kilometrů.

13 KM

Žádné zásadní změny za posledních zhruba patnáct kilometrů, tedy od doby, co byl definitivně pohlcený samostatný úprk Jetseho Bola (NED/BBH). Každopádně se blížíme jediné sprinterské prémii této etapy v Ruescasu, která je naplánována 10,2 kilometru před samotným finišem. Bude se tam závodit o body do bojů o zelený trikot i o nějaké bonifikační sekundy.

20 KM

Team BikeExchange–Jayco, Bora-Hansgrohe, Movistar Team, Cofidis, Quick-Step Alpha Vinyl Team a Ineos Grenadiers jsou dvacet kilometrů před cílem na čele pelotonu. V podstatě se jen čeká na samotný závěr, uvidíme, kdy konkrétně se začne opravdu závodit. Třeba se ještě někdo pokusí o nějaký únik, byť by pravděpodobně měl velmi malou šanci na úspěch.

23 KM

Televizní kamery si vybírají z vrtulníku záběry na pobřeží. A pro všechny milovníky přírody, nejen pro ně, se jedná o úchvatné a překrásné scenérie. Každopádně cyklistice může někdy trasa podél moře parádně zavařit. Uvidíme, jestli celou situaci nezamotá boční vítr. Zatím jede hlavní balík v poklidu.

26 KM

Prakticky už od startu se vydal do úniku Jetse Bol (NED/BBH), a to společně s Vojtěchem Řepou (CZE/EKP) a Joanem Bouem (ESP/EUS), a nejdéle z celé trojice vydržel vést čelo závodu. Teď už byl každopádně také Nizozemec definitivně stažen do hlavního balíku. Nicméně sympatický počin od cyklisty stáje Burgos BH. Vydal se ze všech sil.

29 KM

Je jasné, že únik Jetseho Bola (NED/BBH) bude brzy pohlcený a že se bude chystat závěrečný spurt, zmiňme zkrátka ještě jednou, že takový závěr této rovinaté etapy opravdu můžeme očekávat. A také Kaden Groves (AUS/BEX) by velmi rád usiloval aspoň o top trojku v rámci dnešního dne. "Je pro nás opravdu velkým zklamáním, že jsme ztratili našeho lídra Simona Yatese (GBR/BEX). Prožil těžký rok, když musel opustit na jaře Giro," hlesl Australan poté, co jeho parťák vykázal pozitivní test na COVID-19. "Ale stále tu máme pár sprintů a v úniku si chceme také zahrát karty, když to půjde. Nemyslím si, že na mně teď leží větší tlak. Všichni jsou zklamaní, ale vezmeme Vueltu den po dni, a dnes také, protože půjde o sprint. Vydáme ze sebe to nejlepší, co je v našich silách, pokusíme se urvat dobrý výsledek. Myslím, že mi etapa docela vyhovuje. Není nijak technická, mělo by to být vše více o síle. Existují také další týmy, které ztratily dobré cyklisty, například Sam Bennett (IRL/BOH) a Jake Stewart (GBR/GFC) už vypadli. Moc sprinterů už tedy nezbývá, takže uvidíme, jak na tom budeme zrovna my."

31 KM

Peloton zrychluje, náskok vedoucího Jetseho Bola (NED/BBH) se ztenčil už na 40 sekund. Je to jasné, blíží se posledních třicet kilometrů závodu, pojede se po pobřeží, kde hrozí nepříjemný boční vítr, a tak peloton evidentně nehodlá nic riskovat před závěrečnými pasážemi této etapy.

39 KM

Průběžné pořadí:

1. Jetse Bol (NED/BBH)
2. peloton +1min 5s

44 KM

Tim Merlier (BEL/ADC), Danny van Poppel (NED/BOH), Mads Pedersen (DEN/TFS), Pascal Ackermann (GER/UAD), to by měli být žhaví kandidáti na dnešní prvenství v etapě. A také by se do bojů o alespoň stupně vítězů při závěrečném spurtu rád zapojil Bryan Coquard (FRA/COF). Ten se mimochodem rozhovořil před etapou i o Alejandrovi Valverdem (ESP/MOV), který se na Vueltě aktuálně loučí se svým krajem u Murciy a s celou sportovní kariérou na Grand Tour. "On je legenda, jeho styl opravdu miluji. Je to skvělý šampion, ve své kariéře vyhrál všechno, vytvořil úžasné rekordy. Byl velmi konzistentní v průběhu všech sezón, a to až do konce. Je to skvělý mistr," pěl slova chvály. "Poslední víkend byl docela těžký, myslím, že se všichni potřebovali vzpamatovat. Bylo dobré si na den odpočinout před časovkou. Dnes je tu další příležitost, jak vyhrát, musíme ji využít. Nebylo jich dosud mnoho a já už jich ani moc mít nebudu, takže je důležité, aby se nám všechno podařilo."

46 KM

Tak všechno zpět. Před zhruba jedním kilometrem přece peloton pohltil dva ze tří původních uprchlíků, a to Vojtěcha Řepu (CZE/EKP) i Joana Boua (ESP/EUS). Sice se zdálo, že se Španěl ještě pokusí dotáhnout na dosud vedoucího Jetseho Bola (NED/BBH), ale i on během nebodovaného stoupání odpadl, a byl tak zařazen do hlavního pole.

47 KM

Na první pohled se zdálo, že Vojtěch Řepa (CZE/EKP) a Joan Bou (ESP/EUS) svůj pokus o únik definitivně vzdají a že je brzy pohltí peloton. Zatímco Španěl jako by pocítil, že jeho kolega už nemůže, on se vydal vstříc dalšímu zápolení. Čech od něj naopak odpadl při lehkém stoupání. Je vidět, že už mu síly opravdu došly.

48 KM

Průběžné pořadí:

1. Jetse Bol (NED/BBH)
2. Vojtěch Řepa (CZE/EKP) a Joan Bou (ESP/EUS) +50s
3. peloton +1min 45s

49 KM

Už na 1 minutu a 15 sekund se vzdálil Jetse Bol (NED/BBH) od dua ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP) ani Joan Bou (ESP/EUS). Sympatický výkon od Nizozemce, který evidentně sází vše na jednu kartu – buď v úniku ještě dalších padesát kilometrů vydrží, nebo jeho úprk skončí v propadlišti cyklistických dějin.

52 KM

Na čele závodu došlo na jeden z důležitých momentů dnešní etapy! Jetse Bol (NED/BBH) se zkrátka trhnul od původního úniku, přičemž Vojtěch Řepa (CZE/EKP) ani Joan Bou (ESP/EUS) jeho nástup nezachytili. Vlastně se ani nesnažili. Nizozemec přitom vypadá při síle, okamžitě se na několik desítek metrů svým soupeřům vzdálil.

56 KM

Pády Vojtěcha Řepy (CZE/EKP) a Juliana Alaphilippa (FRA/QST) představovaly v dnešní etapě možná zatím ty nejzajímavější momenty dnešního dne. Možná že kdyby k těmto skutečnostem nedošlo, náskok vedoucí trojice by byl vyšší, nebo by minimálně činil zhruba 2 minuty a 20 sekund jako před několika kilometry. Zřejmě i tyhle události ale způsobily, že se ztenčil na 1 minutu a 25 vteřin.

61 KM

To, co se dalo předpokládat, se stalo skutečností. Julian Alaphilippe (FRA/QST) byl naložený do sanitky, otlučený, zraněný a frustrovaný, a na letošní Vueltě skončil! Pro stáj Quick-Step Alpha Vinyl Team je tohle hodně, hodně nepříjemná zpráva. Remco Evenepoel (BEL/QST), lídr této Grand Tour, totiž přišel o jednoho ze svých výsostních domestiků. Připomeňme ještě, že kvůli pozitivnímu testu na koronavirus již před pár dny odstoupil i Pieter Serry (BEL/QST).

63 KM

Vojtěch Řepa (CZE/EKP) se ohlížel za místem, kde upadl, na asfaltu zřejmě byla nějaká nerovnost nebo předmět, který ho poslal k zemi v blízkosti jakéhosi kruhového objezdu. Teď už se každopádně vrátil zpátky k původnímu úniku, Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) vítají svého kolegu zpátky.

64 KM

Nevinná rovinatá etapa si vyžádala svou další oběť. A chytla do své pasti opravdu velkou cyklistickou rybu. Julian Alaphilippe (FRA/QST) zřejmě upadl na tom samém místě, co před pár okamžiky Vojtěch Řepa (CZE/EKP), ze země se ale na rozdíl od Čecha nezvednul. Držel se za ruku, možná zlomená klíční kost, možná vyhozené rameno, ale je více než jasné, že v závodě pokračovat nebude.

65 KM

Ale ne! Pro české fanoušky nemáme pozitivní informace. Vojtěch Řepa (CZE/EKP) už v jedné z letošních etap na Vueltě utrpěl nepříjemný pád a teď se poroučel na zem znovu. Na kruhovém objezdu jako by udělal nějakou jezdeckou chybu, která ho stála blízký kontakt s parťáky Jetseem Bolem (NED/BBH) a Joanem Bouem (ESP/EUS).

67 KM

Pro aktuálně druhého muže celkového pořadí Primože Rogliče (SLO/TJV) představuje dnešní etapa spíše odpočinkový den. Rozhodně nemá ambice rvát se ve sprinterské etapě o nějaké trumfy. "Jsem šťastný, jak jsem zvládl včerejší časovku," hodnotil své minulé vystoupení, ačkoli zase nemálo ztratil na dosud vedoucího Remca Evenepoela (BEL/QST). "Určitě jsem chtěl vyhrát, ale udělal jsem, co jsem mohl, vydal jsem ze sebe prostě maximum. Se svým výkonem jsem spokojený, jedeme dál. Dnes stojíme před novými výzvami. Vždy věřím, že se mohu vrátit, čeká nás ještě super dlouhá cesta. Musíme se soustředit a jet den po dni za svými cíli. Snažíme se využít své příležitosti, když se objeví."

69 KM

Tyhle zprávy nemáme rádi, ale i takové momenty s sebou prostě cyklistika přináší. Pád totiž aktuálně postihl jednoho z cyklistů z hlavního balíku, konkrétně Luke Plapp (AUS/IGD) se dostal do nepříjemných lapálií.

71 KM

Jak už bylo zmíněno, Danny van Poppel (NED/BOH) je pro tým Bora–Hansgrohe sprinterem číslo jedna po odstoupení Sama Bennetta (IRL/BOH). A bezpochyby by chtěl navázat na dosavadní Irovy úspěchy, který letos dvě etapy na letošní Vueltě už ovládl. "Je pro nás opravdu těžké, že už s námi není," hlesl Nizozemec. "Jsem vážně zklamaný, ale musíme zůstat pozitivní a zkusit se porvat o dobrý výsledek se mnou. Nejsem stejný závodník jako Sam. Čeká nás jiný příběh. Je to pro nás fakt těžké, protože Sam se dostal zase do formy, byl konečně zpátky a mohl jsem mu opravdu slušně pomáhat. A teď je už doma. Snažíme se každopádně myslet na pozitivní věci. Nyní je jednoduše řada na mě."

75 KM

Sam Bennett (IRL/BOH) včera odpadl ze závodu kvůli pozitivnímu nálezu na COVID-19, takže Vuelta letos přinese v pořadí třetí ryze sprinterské etapě jiného vítěze. Předchozí dvě totiž ovládl právě Ir. A jedním z favoritů na středeční triumf je i Tim Merlier (BEL/ADC). "Myslím, že máme skvělou příležitost s Timem vyhrát a uděláme vše pro to, abychom se o to pokusili," vzkazoval před etapou jeho stájový kolega Jimmy Janssens (BEL/ADC).

77 KM

O 30 sekund se přece podařilo vedoucí trojici navýšit svůj náskok na čele, Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) tak disponují zase přívětivějším odstupem od pelotonu, který činí nějaké 2 minuty. Nutno ale stále podotýkat, že hlavní balík má spíše dění v etapě plně ve své režii, a když bude chtít, stáhne úprk asi během chviličky.

84 KM

Průběžné pořadí:

1. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS)
2. peloton +1min 30s

80 KM

Taktéž stáj Bora–Hansgrohe, konkrétně Matteo Fabbro (ITA/BOH), se ocitl na čele pelotonu. Týmy se zkrátka na čele střídají s velkou pravidelností, kdo chce být v závěrečném spurtu ve finiši, prostě se chopí práce. A Danny van Poppel (NED/BOH) je po výpadku Sama Bennetta (IRL/BOH) hlavním sprinterským mágem německého souboru.

92 KM

Ačkoli sestava Euskaltel–Euskadi má v úniku Joana Boua (ESP/EUS), domácí stáj také myslí na závěrečný sprint, který by se měl dle aktuálního dění na silnici opravdu konat. A Carlos Canal (ESP/EUS) by chtěl být součástí onoho spurtu. "Pokusím ho účastnit a předvést to nejlepší, co budu moci," ujistil. "Na druhou stranu je cílem našeho týmu také si trochu odpočinout. Dnes si myslím, že se odtrhnou od pelotonu druhodivizní soubory, tedy my, Equipo Kern Pharma, Burgos BH a asi i některé další. A stíhat je budou Trek–Segafredo, Alpecin–Deceuninck a třeba i Team BikeExchange–Jayco, které hodlají ovládat celou etapu z pelotonu a soustředit se pak na sprint. I když je v těchto dnech velmi horko, jsem rád, že jsme na jihu Španělska. Doufáme, že závod zvládneme co nejlépe a dosáhneme dobrých výsledků," představil před etapou predikce, které se ve finále v současné chvíli naplňují do puntíku.

95 KM

Vojtěch Řepa (CZE/EKP) si nyní vystoupil z úniku, ale ne, aby končil, rozhodně ne. Nabral nějaké občerstvení, prokonzultoval s týmovými bafuňáři taktiku na další kilometry a okamžitě se pak zapojil ke svým parťákům Jetsemu Bolovi (NED/BBH) a Joanovi Bouovi (ESP/EUS) zpátky. Náskok vedoucího tria se smrskl již na 1 minutu a 30 sekund.

100 KM

Ještě sto kilometrů nám zbývá do cíle dnešní etapy. A zdá se, že možná únik brzy pohltí hlavní balík. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) totiž disponují už jen náskokem 1 minuty a 50 sekundy. Síly prostě zřejmě vedoucímu uskupení už ubývají.

103 KM

Jestli Murcia, kde se dnešní etapa koná, světu přinesla jednu velkou osobnost cyklistiky, pak rozhodně musíme zmínit nestárnoucího Alejandra Valverdeho (ESP/MOV). Balaverde, jak zní jeho jedna z přezdívek, každopádně oznámil konec kariéry po této sezóně. Aktuálně tak absolvuje svou poslední Grand Tour. "Bude nám chybět," hlesl jeho krajan Luis León Sánchez (ESP/TBV), který vyrůstal taktéž ve stejném regionu. "Je to skvělý šampion, skvělý jezdec, cyklista, který měl velký vliv nejen ve Španělsku, ale v celosvětovém měřítku."

108 KM

Průběžné pořadí:

1. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS)
2. peloton +2min 20s

112 KM

Průměrná rychlost se oproti první hodině závodění nikterak zásadně nezměnila. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) vykázali cifru 38,9 km/h po druhé hodině závodění, k vidění je tedy opravdu spíše pomalejší tempo třeba v kontextu jiných dnů na letošní Vueltě.

116 KM

Situace se v posledních patnácti, dvaceti kilometrech přece jaksi ustálila. A vedoucí trio ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) udržuje odstup 2 minuty a 40 sekund od hlavního balíku. Rovinatá etapa nám zatím nepřináší opravdu nějaké rapidní změny od samého startu, zkrátka vidíme očekávaný průběh dnešního dne.

125 KM

Tahle etapa je mimochodem srdeční záležitostí pro Josého Joaquína Rojase (ESP/MOV), který je rodákem z Murcie, a prostředí ElPozo Alimentación, odkud se dnes startovalo, velmi dobře zná. Mimochodem má na tohle místo, které je známé pro svou potravinářskou firmu, velmi dobré vzpomínky, na Vuletě v roce 2017 v etapě číslo deset tu skončil druhý o jedinou sekundu za vítězem. "Vlastně je to jedna z nejlepších vzpomínek, které mám na svou sportovní kariéru," rozplýval se. "Byla to etapa, kterou si opravdu pamatuji. Dorazil jsem sem po úniku s Matteem Trentinem. A i když jsem nevyhrál, být tady v Alhamě de Murcia a dostat se na druhé místo před všemi svými lidmi bylo něco úžasného," uculoval se.

131 KM

Po šedesáti odjetých kilometrech si Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) drží odstup 2 minut a 45 sekund na hlavní balík. Ten, ještě jednou zmiňme, dění na silnici plně kontroluje. Stěží odhadovat, jak dlouho únik vydrží, každopádně je třeba připomenout, že od úvodního vstupu do úprku se ztenčil jeho náskok zhruba o 1 minutu a 15 sekund.

133 KM

Průběžné pořadí:

1. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS)
2. peloton +2min 50s

136 KM

Oficiální livetiming Vuelty si vybral příběh českého uprchlíka dnešní etapy v barvách Equipo Kern Pharma, kam zavítal v roce 2021. Připomíná, že Vojtěch Řepa (CZE/EKP) je ve svých 22 letech jedním z nejmladších účastníků letošní Vuelty, že se narodil 14. srpna, tedy těsně před startem tohoto závodu, a že se pro něj jedná o první velkou akci v kariéře. Doposud získal bronz na ME do 23 let ve francouzském Plouay, v té době jezdil za českou kontinentální stáj Topforex Lapierre. Zúčastnil se dříve závodu Kolem Srbska, který právě znamenal klíčový podpis smlouvy se stájí Equipo Kern Pharma. Bývalému hokejistovi se podařilo být letos celkově pátý na podniku Kolem Slovinska, kde mimochodem triumfoval současný velikán cyklistiky Tadej Pogačar (SLO/UAD), za nímž zaostal o 3 minuty a 10 sekund.

141 KM

Po padesáti odjetých kilometrech stáhl peloton manko na únik ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) na 2 minuty a 50 sekund. Posupně jako by třem cyklistům vepředu jaksi ubývaly síly, možná jejich spolupráce nefunguje úplně tak, jak by měla. A nebo hlavní balík prostě nehodlá nic riskovat a podstatně zrychlil už v téhle fázi závodu.

145 KM

Vrátit se můžeme ke včerejšímu skvělému počinu Remca Evenepoela (BEL/QST), který suverénním způsobem ovládl časovku a navýšil svůj náskok na čele už na 2 minuty a 41 sekundy před druhým Primožem Rogličem (SLO/TJV). "Samozřejmě mám docela pěknou výhodu po deseti dnech závodění, tedy v polovině Vuelty. Ale ještě se toho může hodně stát," byl spokojený. "Ovšem určitě bude o něco snazší ovládat závod během etap i na startech. Myslím si, že dnešní únik bude tvořit méně cyklistů. A doufám, že dnes můžeme získat nějakou pomoc i od týmů sprinterů, které budou chtít dění kontrolovat. Po včerejším úsilí opravdu cítím unavené nohy. Byl to den velkého soustředění, také jsem byl ve stresu. Takže si myslím, že dnešek je perfektní den na to zkusit si trochu odpočinout a pokusit se vzpamatovat ze včerejška. A samozřejmě se vzchopit rovněž před zítřejší etapou."

149 KM

První hodinu závodění máme za sebou. Vedoucí trio Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) ujelo 39,6 kilometru, jejich rychlost je spíše pomalejší, než co jsme bývalí zvyklí například z jiných etap. I tenhle faktor ukazuje, že spíše tahle etapa směřuje k jakémusi pohodovějšímu počínání, které by následně mělo vyústit v souboj spurterů ve finiši.

157 KM

Jetse Bol (NED/BBH) je jedním ze tří aktuálních uprchlíků, který už před závodem uvedl, že by jeho stáj chtěla nějakým způsobem uspět v rámci této etapy. "Bude o něco tepleji než v Nizozemsku při prvních dvou sprinterských etapách," věděl moc dobře. "Myslím si, že nás čeká jedna z nejrovnějších etap na letošní Vueltě a že se bude konat hromadný spurt. Musím dávat pozor, abych byl ve vláčku, je třeba se do popředí dostat. A když se mi to nepodaří, určitě si vychutnám aspoň výhled na pobřeží."

161 KM

Průběžné pořadí:

1. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS)
2. peloton +3min 40s

162 KM

Iniciativy v pelotonu se nyní chopili borci stáje Team BikeExchange–Jayco. Samozřejmě pro vedoucí trojici ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) nejsou takové zprávy úplně příznivé, pokud se na čele střídají týmy pravidelně. Australský tým každopádně má bezpochyby zájem být na čele, do finiše chce totiž v poklidu dovést především svého hlavního spurtera Kadena Grovese (AUS/BEX) poté, co již ze hry vypadl kvůli covidu lídr Simon Yates (GBR/BEX), a může se tedy daleko více soustředit na etapové úspěchy.

169 KM

Tak je to jasné, peloton si bude chtít únik pohlídat zhruba na rozmezí čtyřminutové ztráty. Za posledních zhruba deset kilometrů se Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) nedostali k vyššímu náskoku, který by se nějak odlišoval od těchto čísel, a v poklidu směřují vstříc své samostatné pouti.

174 KM

Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) v posledních dvou, třech kilometrech trochu zpomalili, jejich náskok se ztenčil na 3 minuty a 45 vteřin. Uvidíme, jestli peloton bude chtít dlouhodobě udržovat onen odstup zhruba tří, čtyř minut, nebo se třeba dočkáme nějaké další akce v hlavním balíku.

176 KM

Cyklisté stáje Alpecin–Deceuninck, Arkéa–Samsic či Trek–Segafredo se aktuálně chopili inciativy na čele pelotonu. A jejich snaha o zastavení navyšování odstupu od vedoucí trojice ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) má pozitivní účinky, náskok Čecha, Nizozemce a Španěla se jaksi ustálil na 4 minutách.

181 KM

Průběžné pořadí:

1. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS)
2. peloton +3min 50s

183 KM

Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) jsou stále v ráži a své tempo navyšují. Už je dělí 2 minuty a 10 sekund od hlavního balíku.

184 KM

Původně se neutrální zónou až k nultému kilometru mělo přijet zhruba deset minut před jednou hodinou odpolední, pelotonu ale jako by se do závodu moc nechtělo a dorazil k němu až pět minut po plánovém odstartování. Jako by zkrátka i hlavní pole bylo otrávené z různých nepříjemných momentů ohledně neustálých výpadků kvůli covidu.

186 KM

Po zhruba pěti odjetých kilometrech se trio ve složení Vojtěch Řepa (CZE/EKP), Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS) i nadále odpoutává od pelotonu. A svůj náskok navýšilo už na 1 minutu a 30 sekund.

189 KM

Čeští fanoušci by měli zbystřit, neboť od své stáje dostal požehnání na únik Vojtěch Řepa (CZE/EKP)! A aktuálně se jeho odstup od pelotonu navýšil již na 40 sekund. Ve svém dobrodružství každopádně není sám, doplnili ho Jetse Bol (NED/BBH) a Joan Bou (ESP/EUS).

190 KM

COVID-19 si vybírá na Vueltě další krutou daň. Poté, co do včerejší časovky nemohl nastoupit kvůli pozitivnímu testu například nabuzený spurter Sam Bennett (IRL/BOH), který slavil letos již dvě prvenství na této Grand Tour, se výpadky aktuálně dotýkají i boje o červený trikot. Simon Yates (GBR/BEX), průběžně sedmý muž pořadí, a Pavel Sivakov (FRA/IGD), dokonce celkově pátý nejlepší cyklista, jež oba zaznamenali solidní výsledky ve včerejší etapě, již zkrátka na startu neutrální zóny nefigurovali. A také stáj Equipo Kern Pharma, ve které figuruje i jediný český zástupce Vojtěch Řepa (CZE/EKP), hodně smutní. Ze hry venku jsou totiž lídr Roger Adriá (ESP/EKP), Héctor Carretero (ESP/EKP) a Pau Miquel (ESP/EKP). Do dnešního dění tak zasáhlo 151 závodníků.

Závod začal.

Pořadí týmů po 10. etapě:

1. Ineos Grenadiers 103hod 14min 1s
2. UAE Team Emirates +29s
3. Team Bahrain Victorious +11min 31s
4. Movistar Team +12min 45s
5. EF Education–EasyPost +14min 2s
6. Astana Qazaqstan Team +14min 9s
7. Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +16min 43s
8. Team Jumbo–Visma +19min 1s
9. Bora–Hansgrohe +19min 51s
10. Groupama–FDJ +43min 50s

Pořadí závodníků do 25 let po 10. etapě (bílý trikot):

1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 34hod 35min 50s
2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3min 55s
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4min 53s
4. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6min 45s
5. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +7min 6s
6. Thymen Arensman (NED) Team DSM +8min 44s
7. Gino Mäder (SUI) Team Bahrain Victorious +11min 52s
8. Sergio Higuita (COL) Bora–Hansgrohe +13min 36s
9. José Félix Parra (ESP) Equipo Kern Pharma +25min 9s
10. Clément Champoussin (FRA) AG2R Citroën Team +39min
...
24. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +1hod 15min 46s

Pořadí vrchařů po 10. etapě (puntíkovaný trikot):

1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 40b.
2. Robert Stannard (AUS) Alpecin–Deceuninck 21b.
3. Jimmy Janssens (BEL) Alpecin–Deceuninck 17b.
4. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 16b.
5. Thibaut Pinot (FRA) Groupama–FDJ 12b.
6. Rubén Fernández (ESP) Cofidis 11b.
7. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux 10b.
8. Mark Padun (UKR) EF Education–EasyPost 10b.
9. Jesús Herrada (ESP) Cofidis 10b.
10. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 9b.

Pořadí sprinterů po 10. etapě (zelený trikot):

1. Mads Pedersen (DEN) Trek–Segafredo 147b.
2. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl Team 85b.
3. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 81b.
4. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma 73b.
5. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious 67b.
6. Samuele Battistella (ITA) Astana Qazaqstan Team 67b.
7. Enric Mas (ESP) Movistar Team 61b.
8. Daniel McLay (GBR) Arkéa–Samsic 41b.
9. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 40b.
10. Jesús Herrada (ESP) Cofidis 40b.

Celkové pořadí po 10. etapě (červený trikot):

1. Remco Evenepoel (BEL) Quick-Step Alpha Vinyl 34hod 35min 50s
2. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +2min 41s
3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +3min 3s
4. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +3min 55s
5. Simon Yates (GBR) Team BikeExchange–Jayco +4min 50s
6. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +4min 53s
7. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +6min 45s
8. Miguel Ángel López (COL) Astana Qazaqstan Team +6min 50s
9. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +7min 6s
10. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +7min 37s
...
88. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +1hod 15min 46s

Celkem měří trasa mezi ElPozo Alimentación a Cabo de Gata poměrně dlouhých 191,2 kilometrů, na druhou stranu profil trati nepředstavuje nějakou zásadní překážku, peloton bude muset přejet jen pár lehčích kopců. Deset kilometrů před cílem je naplánovaná jedna sprinterská prémie, která bude zároveň soubojem o bonifikační vteřiny, žádná vrchařská se tentokráte konat nebude. Pokud opravdu neuspěje nějaký únik, měli bychom se opravdu dočkat nějakého závěrečného sprintu v samém závěru.

Zatím obě rovinaté etapy této Grand Tour ovládl právě irský závodník, který až do sedmé etapy zároveň držel zelený trikot pro nejlepšího spurtera. Toho se po něm nakonec chopil Mads Pedersen (DEN/TFS), který bude patřit ke žhavým favoritům na vítězství i pro dnešní část Vuelty. Sekundovat by mu měli Tim Merlier (BEL/ADC), Pascal Ackermann (GER/UAD) nebo Danny van Poppel (NED/BOH).

Včerejší časovka vlastně pouze naplnila předpoklady, které se očekávaly, a po bravurním triumfu zvýšil muž v červeném trikotu Remco Evenepoel (BEL/QST) náskok na čele. Primož Roglič (SLO/TJV) se mu vzdálil už na rozdíl 2 minut a 41 sekund, Enric Mas (ESP/MOV) pak na 3 minuty a 3 sekundy, přitom zrovna dnešek jim vlastně nenabízí nějakou další možnost, jak setřást Belgičanův odstup. Pojede se totiž rovinatá etapa. A o souboj o prvenství by mohl být pořádně zajímavý, protože na Vueltě už letos nefiguruje Sam Bennett (IRL/BOH), vítěz druhé a třetí etapy, jehož vyřadil ze hry pozitivní test na COVID-19.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:51.