Zlínský tým pojede světové rallye

Praha - Ambiciozní český tým Jolly Club chce závodit v deseti světových soutěží v rallye, to kromě tovární stáje Škoda Motorsport z republiky ještě nikdo nezkusil. Za zlínský tým pojedou v mistrovství světa Ital Emanuele Dati s Fordem Focusem WRC a Pavel Valoušek s Mitsubishi Lancer EVO VII. Každého čeká šest startů, Kyperskou a Finskou rallye pojedou zároveň. "Pro oba to je velká výzva, dali jsme jim šanci, jakou ještě v životě nedostali," řekl předseda a manažer Jolly Clubu Roman Vaškůj. Dati i Valoušek se představí i domácích fanouškům, v Barum rallye i při Bohemii mají oba pilotovat Fordy Focusy WRC.Z horských kol měl strach, šel do rallye
Dvaadvacetiletý Valoušek, který má za sebou pouhých třináct startů v domácích automobilových soutěžích, je nejmladším českým pilotem, který pojede závod MS v rallye. "Vím, že je to hodně rychlý postup," říká o vstupu mezi elitní světové piloty Valoušek. "Nechci proto zklamat důvěru ve mě vloženou."

V závodě domácího rallyeového šampionátu se Valoušek nikdy neumístil mezi absolutní špičkou. "Věříme mu, přesvědčil nás při testování," uvedl Vaškůj. "Chceme vychovávat mladé a nadějné piloty."

Valouškovým spolujezdcem bude zkušený Ital Pierangelo Scalvini. "Chtěli bychom s Pavlem jezdit mistrovství světa dva roky a plánujeme se umisťovat mezi nejlepšími šesti vozy ve skupině N," řekl Scalvini. Špičkový vůz Mitsubishi Lancer EVO VII nejnovější modelové řady ještě nemá dvojice k dispozici. Valoušek proto trénuje se starším vozem.

Šestadvacetiletý Dati, který je rallyeovým mistrem Itálie na šotolině, povede "véercéčko" se zajímavou minulostí. "Je to vůz, se kterým kdysi McRae vyhrál Portugalskou rallye," prozradil Vaškůj. Dati, jehož spolujezdcem bude krajan Max Chiapponi, se předvedl v České republice ve dvou závodech. Na Barum rallye skončil čtvrtý, v Příbrami dojel pátý.

"Vaše mistrovství je na velmi vysoké úrovni, jsou to hodně rychlé závody," uvedl Dati, podle nějž ho dva starty v ČR přesvědčily o jeho možnostech. S vyjímkou Datiho pojedou ostatní tři členové Jolly Clubu s českou licencí.

Účast pilotů Jolly Clubu v podnicích mistrovství světa v rallye 2002

Pavel Valoušek

Švédská rallye
Kyperská rallye
Argentinská rallye
Finská rallye
Rallye Nový Zéland
Australská rallye

Emanuele Dati

Rallye Monte Carlo
Kyperská rallye
Finská rallye
Rallye San Remo
Britská rallye
Katalánská rallye nebo Rallye Akropolis


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž