Martin Rada

Martin Rada

Závodník Rada si v Rallye Monte Carlo splnil klukovský sen

  • 0
Svůj klukovský sen si startem v Rallye Monte Carlo splnil hustopečský automobilový závodník Martin Rada. Dosud jezdil jen české soutěže a nyní se mu podařilo zažít za volantem závodního vozu Alfa Romeo 147 i věhlasnou světovou soutěž.

Zažil na ní po jezdecké chybě i havárii, při níž skončil v desáté etapě po smyku v závěji a ztratil čtyři minuty. Ty mu chyběly k prvenství ve skupině N3.

"Soutěž byla náročnější, než jsem čekal. Vyčerpávající byly zejména dlouhé přejezdy. Denně jsme najezdili minimálně 400 kilometrů a poslední den dokonce 670," uvedl Rada na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Přiznal, že dlouho se spolujezdcem Romanem Petrem nad startem váhali. Definitivní rozhodnutí padlo až po zaplacení startovného ve výši 3000 eur.

"Vrcholem soutěže byl její závěr a dva přejezdy přes Col de Turini. Při prvním jsme se snažili ještě zaútočit na první místo. Získali jsme sice jednu minutu, ale náskok Francouze Lillana Vialleho byl stále velký. Proto jsme se spokojili s druhým místem a raději zvolili v závěru jízdu na jistotu," líčil Rada.

Společně s mechaniky se na vrcholné soutěži také učil volit pneumatiky do zimního prostředí. Většinou prý stačili odpozorovat, s čím jeli nejlepší jezdci před nimi. "Před soutěží pro nás byla největší loterií právě volba pneumatik. Nejvíce jsme použili obutí s hřebíčky," dodal Rada.

Zatím není rozhodnutý, zda se na Rallye Monte Carlo vrátí i v příštím roce. Letošní účast jej prý přišla na téměř půl milionu korun. A odměnou za druhé místo ve skupině N3 byla pouze malá stříbrná "placička".

"Má pro mě vzhledem k prožitkům a získaným zkušenostem velkou hodnotu. Ale na přemýšlení o příštím ročníku je nyní příliš brzy. Teď se soustředíme na mistrovství České republiky ve velké rallye, kde chceme absolvovat všech sedm závodů," uvedl Rada.

Sám organizačně pomáhá připravit čtvrtý díl seriálu, kterým bude od 11. do 13. června hustopečská Agrotec rallye. Ta bude letos nově startovat v rámci Autosalonu na Brněnském výstavišti na divácky atraktivním okruhu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž